StoryEditorOCM
ForumHALO, JOSIPA

Rimac spriječila objavu teksta o HEP-ovcu koji joj je zaposlio sestru: ‘Ti si moj anđeo čuvar!‘

Piše Željko Petrušić/JL
5. rujna 2020. - 11:21

Ma, postoji načelni dogovor o kadroviranju... i ja sam bila tamo kada su donijeli tablicu i dogovorili tko je čiji. I ja sam to radila, što mi nije na čast i ponos, ali tako sustav funkcionira. Testovi se šalju onima koji trebaju proći, za svakog ću reći kome su poslali. Imam i ja testove, mogu ti ih pokazati...”, snimili su istražitelji riječi donedavne državne tajnice u Ministarstvu uprave, bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

Radi se o telefonskom razgovoru od 5. ožujka ove godine koji je Josipa Rimac vodila s Draženom P., novinarom jednog lokalnog ličkog portala, a koji je za jedne dnevne novine pripremao temu o mogućim nepravilnostima pri zapošljavanju u HEP-u.

Dogovor

Razgovor se “vrtio” najviše oko člana Uprave HEP-a Saše Dujmića, za kojega je novinar imao informacije da je glavni kadrovik koji zapošljava u HEP-u. Rimčeva novinaru govori da Dujmić nije taj koji stavlja zadnji potpis te da je ona s njim u vrlo dobrim odnosima. U jednom trenutku mu izravno govori da je upravo Dujmić zaposlio njezinu sestru Biserku Vujić. “On je odradio cijelu proceduru. Pokazao se kao fer i korektan za razliku od ostalih visokopozicioniranih u HEP-u koje sam isto to tražila, ali mi nisu htjeli pomoći iako sam ja njima radila usluge kad je trebalo zaposliti nekog njihovog”, “požalila” se Rimčeva novinaru u istom razgovoru. Ovaj razgovor rezultirao je, kako istražitelji tvrde na temelju prikupljenih informacija, koruptivnim dogovorom. Novinar je “zbog nje” odustao od objave članka, a Josipa Rimac mu je obećala zaposliti sina u jednu ispostavu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Cijela priča oko zapošljavanja Biserke Vujić u HEP ODS - Elektru Šibenik počela je još koncem 2018. kada je Josipa Rimac preko direktora HEP ODS-a Nikole Šulentića, kako ih USKOK tereti, sredila zaposlenje na određeno vrijeme.

Kako smo već izvještavali, istražitelji su, među ostalim, u njezinu mobitelu pronašli pitanja koja joj je poslao Šulentić, a ona ih je prije testiranja poslala sestri. Drugim dijelom optužbe obuhvaćen je i Saša Dujmić, i to vezano uz “prebacivanje” njezine sestre u stalni radni odnos početkom ove godine. Da je do toga došlo nezakonito i u dogovoru s Dujmićem, istražitelji su zaključili prvenstveno na temelju razgovora Josipe Rimac i njezine sestre, kao i već spomenutih razgovora s novinarom te prikupljene dokumentacije iz HEP-a. Naime, u razgovorima tajno snimljenima tijekom druge polovice siječnja zabilježeno je kako Josipa Rimac govori Biserki Vujić da ide na kavu s prijateljem Dujmićem, potom je izvještava kako je bila “sa Sašom” i da će on “u ponedjeljak pokrenuti proceduru za stalno”.

Pritom joj spominje i kako postoje interna pravila prema kojima bi prvo trebala raditi godinu i pol, ali da to mogu zaobići. Izvještavala je sestru o svim koracima koje je Dujmić poduzimao, kada je odnio papire na potpis “kod šefa”, kako ne trebaju nikoga drugoga nazivati i slično. U nekoliko “obiteljskih” razgovora spominje se da je sve sređeno i da fali samo jedan “potpisić”. Pritom razgovaraju i o tome da Biserka Vujić nikome ne smije govoriti ništa o stalnom zaposlenju kako se drugi zaposlenici u Šibeniku, koji to nisu dobili, ne bi pobunili.

Ruka ruku mije

“Uslikala sam potpisani ugovor i poslala Saši. Rekla sam da je premalo reći hvala, da zahvaljujem na svemu što je napravio, da znam tko je što napravio”, rekla je Biserka Vujić Josipi Rimac 4. ožujka, dan nakon što je dobila ugovor o stalnom zaposlenju. Već sljedećeg dana, 5. ožujka, Josipa Rimac, prema optužbi, uzvraća uslugu Saši Dujmiću i rješava njegov problem vezan uz planiranu objavu članka o nepravilnostima pri zapošljavanju u HEP-u. Naime, Rimčeva je nazvala novinara Dražena P. upravo zbog toga, kako mu je i rekla, što njezin “prijatelj Saša Dujmić ima problem”.

Organizirala je i da Saša Dujmić popije kavu s novinarom i objasni mu sporna zapošljavanja, što se i dogodilo. Tako joj je Dujmić u razgovoru vođenom 9. ožujka rekao da “objašnjava njihovom zajedničkom prijatelju kako nema veze tko je u kojoj političkoj opciji”. Pritom Rimčevoj, zabilježili su istražitelji, izgovara i svojevrsnu zahvalu: “Ti si moj anđeo čuvar!” Nakon što je riješila “Dujmićev problem”, pristupila je rješavanju zaposlenja novinarova sina, kako mu je i obećala. Pokušala mu je “pomoći”, kako priozlazi iz snimljenih razgovora, preko dvije osobe, Majde Burić, državne tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te Ante Lončara, ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Josipa Rimac kontaktirala je Lončara 9. ožujka poslijepodne i izravno ga pitala ima li mogućnost zaposliti jednu osobu u ispostavi u Otočcu. Pritom mu napominje da ga je za to već pitala Majda Burić.

Kasnije se čula i s novopečenim prijateljem novinarom kojega je izvjestila kako je Majda Burić pitala Lončara za Otočac, pa joj je on rekao da nema slobodnih mjesta. “još se radi...” “Ona mu nije objasnila da treba pronaći slobodno mjesto. Ali Ante će provjeriti i javiti što se može napraviti. Ja sam mu obećala dati suglasnost koju Ministarstvo uprave treba dati za radno mjesto. Ako ne bude mogao Otočac, moći će Gospić, pa će ga prebaciti, samo da ulazak napravimo pa ćemo onda dalje”, ispričala mu je Josipa Rimac. Deset dana kasnije snimljen je razgovor u kojemu Lončar govori Rimčevoj da se u vezi Otočca “još radi”. No, od zapošljavanja na koncu nije bilo ništa jer je početkom travnja na snagu stupila Vladina odluka o zabrani zapošljavanja. Tako je ostalo nejasno je li ravnatelj HZZ-a stvarno želio učiniti tu protuzakonitu uslugu Rimčevoj ili ju je samo zavlačio, pa nije ni obuhvaćen istragom.

18. travanj 2024 00:03