StoryEditorOCM
ForumPRINOVA U OBITELJI

Rodila Marija Selak Raspudić. Evo koje su ime ponosni roditelji dali sinčiću i što ono znači

Piše MOZAIK SD
30. srpnja 2022. - 13:07

Trpimir Goluža, gradski zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i ginekolog u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, na svom je Facebook profilu objavio veselu vijest. Uz sliku s Ninom Raspudićem objavio je poruku:

“Sve je dobro prošlo. Pozdrav od ponosnog oca i doktora. Dobrodošao ILIJA RASPUDIĆU, Bog te blagoslovio”, napisao je u objavi Trpimir na Facebooku.

Uslijedile su stotine čestitki Ninu i supruzi Mariji Selak Raspudić na prinovi. “Čestitke od srca, nek je živ i zdrav. Mami brz oporavak”, “Čestitam !!! Bog dragi neka čuva malog Iliju”, “Dobro došao nevini dječače, neka te čuvaju roditelji i dragi Bog! Čestitke ponosnom tati, perfektnoj mami i ženi i naravno najdoktoru!, samo je dio  komentara.

image

Nino Raspudić i supruga Marija Selak Raspudić

Tom Dubravec/Cropix

Šta znači ime Ilija? Prema Wikipediji, Ilija je muško biblijsko ime. Potječe iz starohebrejskog „Elijahu“ (Eliyahu) u značenju „Bog je Jahve“. Koristi se u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj, gdje predstavlja slovensku varijantu imena Elijah (ili Elias) i u Bugarskoj, gdje predstavlja transkripciju imena Iliya. 

Ilija prorok starozavjetni je prorok rodom iz Tišbe, pa se naziva i Tišbijcem. Kao starozavjetni prorok Ilija ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu. Živio je i djelovao u Sjevernom kraljevstvu ili Kraljevstvu Izrael u 9. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahaza. Prema 2 Kr 2,1 Ilija je u ognjenim kolima koji su vukli ognjeni konji u vihoru uzišao na nebu. 

U Dalmaciji i još nekim hrvatskim krajevima, a i u srpskima, u sv. Iliiju se presvukao slavenski bog Perun (Munja), poznatiji u indoevropskoj mitologiji kao sanskrtski Djaus-pitar, latinski Jupiter, odnosno helenski Zeus Pater.

20. travanj 2024 05:36