StoryEditorOCM
ForumNAKON TRAGIČNE SMRTI CURICE, HRVATSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU

'Roditelji, oprez! Sekunda nepažnje dovoljna je da se dogodi zlo!'

Piše Mara Modrić
15. lipnja 2017. - 22:31
pedijatri
Posljednjih dana svjetskim se medijima proširila vijest o dvogodišnjoj Britanki Francesci Asan koja je, zbog trenutka nepažnje svojeg oca Georgea Asana, progutala malenu “gumb” bateriju i nedugo nakon toga, od posljedica ingestije, fatalno stradala - piše Jutarnji.hr.

Naime, kada je baterija došla u kontakt sa slinom i želučanim kiselinama, počela je otpuštati otrove koji su potom organe djevojčice iz Basingstokea doslovno rastopili.

Kako bi pomogao spriječiti da takva tragedija zadesi još koju obitelj, shrvani je otac, u suradnji s udrugom Child Accident Prevention Trust, snimio video čiji je cilj osvijestiti roditelje o potencijalnoj opasnosti koja vreba iz daljinskih upravljača, dječjih igračaka, satova...

 

Oštri rubovi

Mnogo je stvari koje koristimo u svakodnevnom životu, a koje su veoma opasne za naše mališane. Toliko smo naviknuti na njihovu prisutnost u kući da zaboravljamo koliko velik rizik predstavljaju za djecu.

O tome koliko su takvi slučajevi česti kod nas, na što sve treba pripaziti i s kakvim se ozljedama sve susreću pitali smo tri vodeća domaća pedijatra, dr. Milivoja Jovančevića, dr. Natašu Rojnić Putarek i dr. Oskara Lučeva.

- Nažalost, prilikom gutanja malih gumbastih baterija nema nikakvih znakova smetnji, osim možda zagrcavanja ili zakašljavanja, dok ona počne otpuštati otrove koje sadrži. Općenito, kad god se posumnja da je dijete nešto progutalo, potrebno je temeljito istražiti o čemu bi mogla biti riječ i potom se bez odgađanja uputiti u bolnicu kako bi se progutani predmet pravodobno odstranio - govori prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, specijalist pedijatrije, dodajući kako manje okrugle predmete, ako ne sadrže otrovne supstance, nije potrebno odstranjivati, s obzirom na to da bez komplikacija prolaze kroz probavni sustav. S druge, pak, strane, oni oštrih rubova potencijalno mogu zastati u probavi i prouzročiti po život opasne komplikacije.

Ne prepoznaju opasnosti

Najčešće ozljede u domu, kao što su trovanje kemikalijama i padovi sa stola za previjanje, posljedica su dječje znatiželje, posebno izražene u dobi do pet godina. Iako je kod djece treba poticati i njegovati jer je ključna za kognitivni razvoj mališana, upravo ona, u kombinaciji s neiskustvom i izostankom straha, izaziva najveći broj nesreća. U nekim segmentima odrastanja neurokognitivni razvoj “kaska” za onim motornim, objašnjava doc. dr. sc. Nataša Rojnić Putarek, što može pogodovati ozljeđivanju jer djeca uglavnom ne prepoznaju potencijalno opasne okolnosti.

- Nedavno smo imali slučaj u kojem se otac sa 1,5-godišnjim djetetom koje je tek prohodalo spustio u podrum nešto uzeti i nije se ni okrenuo, a dijete je već nešto mljackalo. Po podu je bio razbacan otrov za štakore. On djeluje tako da izaziva krvarenje, kako kod životinja, tako i kod ljudi - govori dr. Rojnić Putarek, pedijatar endokrinolog i dijabetolog.

Kada su u pitanju ozljede, najriskantnije je doba između druge i četvrte godine života. Tada djeca sve ispituju preko ustiju, što je posebno opasno u slučaju kemikalija i lijekova. Sredstva za čišćenje i tablete nerijetko su atraktivnih boja, što budi znatiželju kod mališana, a nije neuobičajeno da, unatoč tome što su neugodnog okusa, djeca “potegnu” ozbiljne količine otrovne tekućine.

- Najveći problem s digestijom sredstava za čišćenje i sličnih tekućina su otrovne pare. Nakon konzumacije dijete gotovo odmah povrati, no šteta je već učinjena. Pare mogu izazvati upale pluća - kaže dr. Oskar Lučev, koji dodaje da u ovoj dobi djeca počinju imitirati roditelje koji, primjerice, sokove piju iz boce. U većini kućanstava te iste boce služe i za pohranjivanje nekih drugih, otrovnih tekućina, zbog čega ih treba držati izvan dohvata djece. Također, roditelji koji puše trebali bi pripaziti gdje ostavljaju cigarete, govori zagrebački pedijatar, jer nije rijedak slučaj da ih se djeca dočepaju te, kako su vidjela na primjeru svojih roditelja, guraju u usta. Žvakanje duhana za njih je vrlo opasno jer čak i jedna progutana cigareta koja dođe u doticaj sa želučanom kiselinom za njih može biti smrtonosna.

Trovanje biljkama

Najčešće nezgode koje se događaju u kućanstvima povezane su s guranjem sitnih predmeta u oči, uši i nos. Dok se strana tijela iz ušiju odstranjuju uz liječničku pomoć - kako ne bi došlo do oštećenja srednjeg i unutarnjeg uha - i to ispiranjem, sitnice iz nosa roditelji mogu pokušati odstraniti i sami. Dijete treba poticati na ispuhivanje nosa ili upotrijebiti vakuumski sistem. Ako se, pak, sumnja na udisanje stranog tijela, odmah treba potražiti pomoć.

Jedan od manje poznatih načina trovanja je i ono kućnim biljkama - vaš omiljeni fikus izaziva iritacije kože, a ako se proguta, i otežano disanje. Oleandar sadrži kardiotonične glikozide koji se koriste za tretiranje zatajenja srca i srčane aritmije, a velebilje i bunika imaju antikolinergičko djelovanje, što znači da ometaju neurotransmitere u svojem djelovanju. Osim toga, malo veći “klinci” nerijetko ih koriste i namjerno - kao halucinogene.

Znatiželja i istraživački duh karakteristike su koje je nužno održavati, kao i poticati kako bi mališani odrasli u kompletne osobe sposobne za funkcioniranje u društvu, no treba postaviti jasna pravila: nesreće u domu vrlo su česte i, nažalost, ne događaju se samo “nekome drugome”.

10 bizarnih ozljeda iz prakse naših pedijatara

1. Nedavno je na hitnu zaprimljena djevojčica koja je progutala čitavu lizalicu sa štapićem, što je zbog oblika i pozicije predmeta moglo biti pogubno. Pripazite da djeca ne trče s potencijalno opasnim predmetima u rukama ili, još gore, ustima.

2. Klinci vole istraživati ograničenja svojeg tijela pa je tako jedan 11-godišnjak, kako bi otkrio duljinu vlastitog zvukovoda, u uho gurao sitne magnete.

3. Nedavno smo imali slučaj u kojem se otac s 1,5-godišnjim djetetom koje je tek prohodalo spustio u podrum nešto uzeti i nije se ni okrenuo, a dijete je već nešto mljackalo. Po podu je bio razbacan otrov za štakore. On djeluje tako da izaziva krvarenje, kako kod životinja, tako i kod ljudi. S ispiranjem želuca može se spriječiti poguban ishod.

4. Fikus, popularna sobna biljka, jednom je izazvala veliku paniku u slučaju petogodišnje pacijentice. U kontaktu s kožom izazvala je svrbež i pečenje, ali djevojčica je dio i progutala pa je imala svrbež grla. Inače, u takvim slučajevima pomaže ispiranje hladnom vodom.

5. Iako ih oni najmanji obožavaju, balone bi trebalo držati podalje od njih. Jednom malom pacijentu balon je pukao u blizini lica i doveo do ozbiljne ozljeda oka, a komadić lateksa koji uleti u usta može začepiti dišne putove. A ako, pak, balon pukne pod silom dječjih zubića, moguće je da će doći do teške ozljede grkljana.

6. Između druge i pete godine života djeca oponašaju svoje roditelje pa je tako nedavno jednoj djevojčici, dovedenoj na hitnu pomoć u besvjesnom stanju, utvrđeno trovanje alkoholom. Naime, petogodišnjakinja je, dok su roditelji ispraćali goste iz kuće, sa stola pokupila čaše iz kojih su odrasli pili.

7. Oči, uši i nos nisu jedina mjesta gdje je moguće “spremiti” neku sitnicu: imali smo slučaj jedne djevojčice s učestalim upalama, no tek smo nakon poduljeg vremena ustanovili da je uzrok boljkama komadić graška uguran u spolovilo.

8. Dvogodišnje dijete je dok su roditelji spavali sažvakalo cigaretu. Sva sreća da je bila riječ o maloj količini, koju je dječak brzo i povratio, no treba biti oprezan: samo jedna prožvakana cigareta u kombinaciji sa želučanim kiselinama za djecu može biti smrtonosna.

9. Jednoipolgodišnje dijete zaprimljeno je na hitnu pomoć zbog bolova u trbuhu. Kasnije se ispostavilo da je progutalo prevelik broj koštica trešanja. Sve je bilo u redu na koncu, ali dijete je dva dana trebalo jesti isključivo kašastu hranu kako bi se koštice lakše izbacile iz organizma.

10. Imali smo slučaj kada se trogodišnje dijete zalilo kipućom tekućinom po ruci, no odjeća se zalijepila za kožu. Sva sreća da je roditelji nisu samostalno pokušali odvojiti jer bi posljedice bile još gore.

13. travanj 2024 23:15