StoryEditorOCM
ForumBESPOTREBNI STRES

Roditeljima osmaša uništeno ljeto, tek koncem srpnja saznat će jesu li im djeca upisala željenu srednju školu

Piše Marijana Cvrtila/SD
4. srpnja 2020. - 08:35

Nepotrebno odugovlačenje i dodatni stres za učenike i roditelje nakon iznimno teške školske godine – i dalje je to stajalište većine ravnatelja srednjoškolskih ustanova o upisima u prvi razred srednje škole koji ove godine traju neobično dugo, čak do kraja srpnja.

To je gotovo dva tjedna više nego ranijih godina, a iz resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja pomicanje datuma već su ranije obrazložili činjenicom da je ova školska godina, iz dobro poznatih razloga, završila čak 12 dana kasnije nego lanjska. Osmi razred ove je godine završilo oko 39.094 učenika.

Nakon što danas završi i zadnji ispit ovogodišnje državne mature, srednje škole čeka još cijela procedura oko upisa u prve razrede pa će mnogi djelatnici zbog toga morati kasnije odlaziti ili prekidati započeti godišnji odmor, kažu u školama.

Upisno povjerenstvo

Neobičan je također iznimno kasni datum početka prijava obrazovnih programa, pa će osmaši svoje liste prioriteta za upis s ukupno šest programa moći početi slagati tek od 8. srpnja (do 22. 7.), a konačne ljestvice poretka bit će objavljene tek 25.7.

Dostava upisnica u odabranu srednju školu je od 27. do 31. srpnja, uz olakotnu okolnost da učenici i roditelji potrebnu dokumentaciju mogu poslati elektroničkim putem, to jest ne moraju fizički dolaziti u škole.

To se, međutim, ne odnosi i na članove upisnih povjerenstava jer su škole odlučile da, za svaki slučaj, oni najmanje jedan dan dok traju upisi trebaju boraviti u školama. Iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR) poslali su poruke roditeljima i učenicima.

– Upisno povjerenstvo bit će u školi u slučaju da netko od učenika nije u mogućnosti mailom poslati potrebnu dokumentaciju. Može se dogoditi i da netko od kandidata ne pošalje potpunu dokumentaciju ili njegov mail iz nekog razloga ne bude isporučen, pa zato pozivamo roditelje i učenike da svakako provjeravaju mailove jer će škole o svakoj situaciji slati povratne informacije.

Također, pozivamo roditelje da školama dostave kontakt telefone – poziva Suzana Hitrec, predsjednica UHSR-a i ravnateljica zagrebačke Upravne škole, koja podsjeća i kako je lani u vrijeme objave rezultata padao CARNetov sustav.

Zakinuti za bodove

Ove godine dio osmaša ostat će zakinut za bodove s natjecanja koja zbog korona-krize nisu mogla biti provedena, što bi moglo biti presudno prilikom selekcije učenika za upis, osobito ako veći broj djece bude imao isti broj bodova.

– Dio djece zbog izostanka natjecanja svakako je ostao demoraliziran. U slučaju da veći dio njih bude imao isti broj bodova, naći ćemo rješenje i nitko neće biti oštećen – najavljuje Ninočka Knežević, ravnateljica IV. gimnazije Marka Marulića iz Splita.
 

Deana Bokšić, ravnateljica splitske III. gimnazije (MIOC), vjeruje kako je veći dio izvrsnih učenika već ostvario bodove na natjecanjima u petom, šestom i sedmom razredu pa će jedan od tih rezultata (najbolji) biti dovoljan za dodatne bodove prilikom upisa. Ljuti je drugi problem:

– Nije bilo nikakvog razloga da se neizvjesnost učenika i roditelja produžava duboko u srpanj. Bez obzira što će se dokumenti moći slati elektroničkim putem, psihološki ste u tome dok god se dijete ne upiše – ističe ravnateljica Bokšić.

Datumi ljetnog upisnog roka
1. 6. – početak prijava u sustav;
8. 7. – početak prijava obrazovnih programa (do šest);
13.7. do 16.7. – provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata;
22.7. – završetak prijava obrazovnih programa; početak ispisa prijavnica;
25.7. – objava konačnih ljestvica poretka;
27.7. do 31.7. – dostava upisnica odabranim srednjim školama;
12.8. – službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok

SAMO U ZAGREBU
Rijetki prijemni ispiti

Dok u Splitu i ostatku Hrvatske nijedna srednja škola ne provodi prijemne ispite za upis u prvi razred, njih će i ove godine zadržati tri zagrebačke škole: XV. gimnazija, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga i Gimnazija Tituša Brezovačkog. Potonja je stradala u potresu pa će prijemni ispit 16. srpnja održati u XV. gimnaziji, a učenici te srednje škole od jeseni će također nastavu pohađati u zamjenskoj školi.
       - Ove godine na upisima će, zbog školske godine koju su obilježili štrajk i nastava na daljinu, sigurno biti još više djece s 5.0 nego inače i potreba za prijemnim ispitom veća je nego ikada. Kriterij dodatnog bodovanja na osnovi rezultata s natjecanja jako je važan jer su nam tako dolazila talentirana djeca koja nisu 5.0, ali su izvrsna, recimo u fizici. Kako je riječ o izostanku natjecanja samo ove školske godine, ipak se ne bi trebalo raditi o većem broju djece – kaže Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog.
Marijana Cvrtila

 

18. travanj 2024 11:06