StoryEditorOCM
ForumGENERAL NE ODGOVARA

Rupa u imovinskoj kartici šefa Pletera: Mareković je dobio stan od MORH-a, a u zemljišnim knjigama nema ni njega ni države

Piše Dora Koretić/JL
29. siječnja 2021. - 08:26

Gdje je točno u Zagrebu stan koji je šef Pletera Marijan Mareković otkupio od MORH-a i koliko je zapravo velik, pitanje je na koje Jutarnji list odgovor čeka više od dva tjedna, a u međuvremenu nam je od Marekovića stigla informacija da nam ih nema namjeru poslati.

"Vi prvo pišete, a tek onda zovete", rekao je u razgovoru, a kad smo mu rekli da to nije točno i da odgovor na pitanja o njegovoj imovinskoj kartici čekamo već danima i odgađamo tekst, poručio nam je da je "sve u redu" i da nam zahvaljuje na pozivu.

A što je točno nejasno u vezi s imovinskom karticom Marijana Marekovića?

On, među ostalim, u njoj navodi da je u Zagrebu vlasnik stana na području Maksimira, veličine 84 četvorna metra, koji je otkupio od Ministarstva obrane.

Da je Mareković od MORH-a doista otkupio stan u Zagrebu, potvrdili su za Jutarnji list i u Ministarstvu obrane.

"Generalu Marekoviću dodijeljen je stan u Zagrebu 1999. godine rješenjem Stambene komisije Ministarstva obrane, temeljem kojeg je sklopljen i ugovor o kupoprodaji stana 2000. godine. Utvrđena kupoprodajna cijena stana iznosi 173.581,17 kn na temelju odredbi Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i Uredbe o utvrđivanju cijene stana i garaže. Imenovani je imao pravo na dodjelu i kupnju stana kao djelatni pripadnik Hrvatske vojske od 1991. godine", stoji u njihovu odgovoru.

Službena adresa

Većina medija prenijela je informaciju da je riječ o stanu na adresi Dobri dol 46,u ulici koja je doista na području Maksimira, a koja se u trgovačkom registru navodi kao službena adresa generala Marekovića.

Zaključak da je to stan koji je Mareković otkupio od MORH-a na prvu je logičan, sve dok čovjek ne zaviri u zemljišne knjige pa u njima otkrije kako na adresi Dobri dol 46 uopće ne postoji nekretnina u vlasništvu Marijana Marekovića ili njegove supruge, jednako kao što nema ni stana veličine 84 četvorna metra, koliko Mareković navodi u svojoj imovinskoj kartici.

Da Mareković živi na toj adresi ne otkriva ni zvono na ulaznim vratima na kojima nema njegova prezimena, no od susjeda doznajemo da su Marekovića, kao i njegovu suprugu, ondje doista znali vidjeti iako se već dugo nije pojavljivao.

image
Damir Krajač/Cropix

Kažu nam da zna koristiti stan u prizemlju zgrade, a uvidom u zemljišne knjige vidljivo je da su u prizemlju zgrade dva stana koji su kvadraturom znatno veći od onoga što Mareković navodi u svojoj imovinskoj kartici, a potom su na jednog onda još upisani investitori u zgradu, tvrtke Kamgrad d.o.o i Kaić d.o.o., a na drugog privatna osoba.

Kako je vidljivo iz dokumentacije, jedna stambena nekretnina u prizemlju zgrade površine je 104,2 četvorna metra, dakle 20 kvadrata više nego što se navodi u zemljišnim knjigama, a njoj onda još pripadaju i garaža veličine 14 kvadrata te jedan vrt sa spremištem, čime je veličina nekretnine zapravo 122 četvorna metra. Druga nekretnina u prizemlju s dodatnim prostorijama ima 129 kvadrata.

Iz povijesnog izvatka potom se nigdje ne vidi da bi vlasnik bilo koje nekretnine u toj zgradi u bilo kojoj fazi bio MORH, od kojeg je Mareković otkupio stan, niti bi se itko sjećao da je ta institucija imala nekretninu na adresi Dobri dol 46.

Kako su nam podaci iz zemljišnih knjiga otvorili nekoliko nelogičnosti, Upravi tvrtke Pleter još smo 13. siječnja poslali nekoliko pitanja vezanih uz imovinsku karticu njihova šefa.

Pitali smo, među ostalim, na kojoj je adresi stan koji je otkupio od MORH-a te ako je doista riječ o nekretnini na Dobrom dolu, zašto na nju nije upisan.

Također, budući da smo od susjeda čuli kako Marijan Mareković ne živi stalno na adresi na Dobrom dolu, zanimalo nas je da li je stan koji je otkupio od MORH-a možda na nekoj drugoj adresi, kao i koliko mu je novca tvrtka u 2020. isplatila na ime putnih troškova te o kojim je putnim troškovima riječ.

image
Damir Krajač/Cropix

Ovo posljednje zanimalo nas je zato što smo dobili informaciju o tome da general Mareković nekretninu na Dobrom dolu koristi povremeno i da na posao, navodno, zapravo putuje iz Jastrebarskog, u kojem sa suprugom također posjeduje nekretnine.

U tom slučaju, zanimalo nas je plaća li Pleter predsjedniku Uprave Marekoviću putne troškove za dolazak do posla iz drugog grada, i to pored nekretnine koju posjeduje u Zagrebu, a ako mu plaća, željeli smo znati o kojem je godišnjem iznosu riječ.

Bez odgovora iz MORH-a

Nažalost, odgovor iz Pletera nismo dobili, a u kratkom telefonskom razgovoru Marijan Mareković samo nam je rekao da "sve lijepo piše u imovinskoj kartici".

Moguće je, naravno, da je šef Pletera propustio u zemljišnim knjigama upisati vlasništvo na Dobrom dolu, no kako navodi da je stan otkupio od MORH-a, ostaje pitanje kako se na nekretninu na toj adresi propustila upisati i sama institucija.

Nažalost, ni Ministarstvo obrane nije bilo ništa susretljivije u našem pokušaju da odgovore na mnoge nejasnoće vezane uz imovinsku karticu gosp. Marekovića.

Njih smo, naime, pitali na kojoj je adresi bio stan koji je otkupio general Mareković, odnosno je li bila riječ o adresi Dobri dol 46, no iz MORH-a su nam kratko poručili da nam na to pitanje ne mogu dati odgovor zbog GDPR-a, iako je bila riječ o prodaji nekretnine u državnom vlasništvu.

Potom smo im poslali još jedan upit pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, a oni su ga proslijedili službeniku za informiranje.

Ni na taj drugi upit nismo dobili odgovor.

20. travanj 2024 08:21