StoryEditorOCM
ForumMALO SE ZNA

Rupe koje su se pojavile nakon potresa se šire. U njima je voda mutna pa se ne zna njihova dubina. ‘Ne znamo što se dolje krije, ovo nismo očekivali‘

Piše PSD
11. siječnja 2021. - 11:30

Kao da potres jačine 6,2 po Richteru koji je pogodio Banovinu nije bio dovoljan šok sam po sebi kao posljedicu je na pojedinim mjestima ostavio neobične rupe u tlu. Trenutno ih je oko 30-ak, a neke od njih još se uvijek šire. U njima je voda mutna pa se ne zna koliko su duboke, a dok se sa sigurnošću ne sazna kad će širenje stati opasno im se približavati i zbog toga ih nije moguće izmjeriti. Geolozi koji istražuju područje kažu da više ne bi trebale ići previše u širinu, ali dok se temeljito ne istraže ostaju misteriozne, rečeno je u Dnevniku Nove Tv.

image
Darko Tomas/Cropix

Iz fotografija jedne od rupa snimljenih u razmaku od samo nekoliko dana, naočigled je jasno da se rupa značajno povećala. Na lokaciji geolozi, među kojima i Tvrtko Korbar iz Geološkog instituta, istražuju što uzrokuje povećavanje i zašto su rupe nastale.

- Budući da su to duboki hrustalni rasjedi, vjerojatno se radi o dotoku fluida bogatih raznim korozivnim plinovima iz dubine, što pospješuje koroziju vapnenca, rekao je Korbar za Novu Tv.

image
Darko Tomas/Cropix

Lokacija na kojoj su rupe nastale leži na vapnenačkoj stijeni. Potres je potaknuo pokretanje rasjednih krila zbog čega se vapnenac razmiče uslijed topljenja i pretvara u krš. To rezultira urušavanjem zemlje.

- To je jedna vrlo specifična pojava o kojoj smo malo znali. Čitali smo o tome u znanstvenoj i stručnoj literaturi, ali sama pojava u Mečenčanima, meni je to područje jako dobro poznato još iz ratnih vremena, geološki je neočekivana. Nitko ne može znati što ima ispod pet-šest metara zemlje, dodao je Korbar.

image
Darko Tomas/Cropix

Nakon jednog jakog potresa, seizmolozi objašnjavaju, normalno je da područje zadesi i niz manjih. U Banovini ih je od najjačeg pogodilo još tisuću manjih od kojih se neki osjete, a neki su tako slabi da ih ljudi ni ne primjećuju. Ipak, svi oni utječu na daljnje širenje rupa.

Geolozi su već počeli sa svojim istraživanjima i za sada su iz mjerenja utvrdili da se čitavo područje doslovce razmaknulo: jedan dio prema zapadu, a drugi prema istoku.

image
Darko Tomas/Cropix

- Horizontalni pomaci na površini bili su amplitude oko sedamdeset centimetara, trideset u jednu, četrdeset u drugu stranu ta dva krila koja su se razmicala, a vertikalni su nešto manji, nekoliko centimetara. Svaki potres dodatno još možda koji centimetar. Zastrašujuće je, ali to je prirodna pojava. Potresi su prirodna pojava i jednostavno se tome treba prilagoditi, objasnio je Korbar za Novu Tv.

26. travanj 2024 06:45