StoryEditorOCM
ForumPOJAČANA NAPETOST

Ruski borbeni avion sudario se s američkim dronom iznad Crnog mora!

Piše PSD
14. ožujka 2023. - 18:34

Ruski borbeni zrakoplovi sukobili su američkim dronom iznad Crnog mora.

Američki dron tipa Reaper i dva ruska aviona SU-27 letjeli su iznad međunarodnih voda kada je jedan od ruskih aviona namjerno doletio do američke bespilotne letjelice i ispustio na nju gorivo, rekao je američkim medijima neimenovani američki vojni dužnosnik.

Jedan od ruskih aviona potom je oštetio propeler Reapera, koji se nalazi na stražnjem dijelu drona. Zbog oštećenja američka je vojska morala "prizemljiti letjelicu u međunarodne vode Crnog mora".

CNN piše kako ruske i američke letjelice operiraju nad Crnim morem od početka rata, ali ovo je prva ovakva interakcija. Incident bi mogao biti opasna eskalacija u vrlo ozbiljnom trenutku sukoba u Ukrajini.

Američke zračne snage objavile su priopćenje u kojem se navodi da je do bliskog susreta neprijateljskih letjelica došlo oko 7.30 ujutro po lokalnom vremenu.

Nekoliko puta prije oštećenja Suhoji su na dron ispuštali gorivo što je, navodi se u američkom priopćenju, "nepromišljeno, loše za okoliš i neprofesionalno". "Incident pokazuje manjak kompetencija uz to što je nesigurno i neprofesionalno", poručile su američke snage.

"Naš dron provodio je rutinsku operaciju u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo i pogodio ruski avion što je rezultiralo sudarom i gubitkom letjelice MQ-9. Ovaj neprofesionalni čin Rusa gotvoo je izazvao rušenje obje letjelice", rekao je general američkih zračnih snaga James B. Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi i Africi.

"Pozivamo Ruse da se ponašaju odgovorno i profesionalno. Savezničke letjelice nastavljaju operirati međunarodnim zračnim prostorom", rekao je general Hecker, stoji u priopćenju.

Kako navodi CNN, američko zrakoplovstvo Reapere ima iznad Crnog mora još od prije rata. Špijunske letjelice upotrebljavaju se kako bi nadzirali to područje.

Reaper može letjeti na visini od 50.000 stopa, ima senzore i sposobnost prikupljanja podataka te izvođenja duljih izviđačkih letova što ga čini idealnim za praćenje kretanja na ratištu i na Crnom moru.

18. travanj 2024 05:04