StoryEditorOCM
ForumOMIKRON DIVLJA

S rezultatima PCR-a sad se zbrajaju i brzi antigenski testovi preko uputnice; evo koliko je stvarno novozaraženih u Hrvatskoj

Piše Ivana Krnić/JL
13. siječnja 2022. - 18:46

Od uvođenja obveze testiranja za sve zaposlene i korisnike javnog sektora koji nisu cijepljeni niti su preboljeli covid, do danas je evidentirano čak 23.697 pozitivnih testova, asimptomatskih slučajeva koji nisu ni znali da su bolesni, koji bi nesvjesno širili bolest u svojim kolektivima.

Riječ je o rezultatima brzih antigenskih testova (BAT), koji su novom odlukom izjednačeni s PCR-om u dijagnosticiranju covida. Drugim riječima, osobe koje su pozitivne na BAT-u više ne moraju potvrditi zarazu PCR-om, piše Jutarnji list.

Prema podacima koje nam je dostavilo Ministarstvo zdravstva, u posljednja tri dana, otkako se BAT koristi na uputnicu i umjesto PCR-a, gotovo je pet tisuća osoba na toj vrsti testova bilo pozitivno. Konkretno, u utorak njih 1452, u srijedu 1349 i danas 1960. Prema ovim podacima, danas smo prvi puta premašili peteroznamenkasti broj zaraženih. Naime, PCR-om je u posljednja 24 sata utvrđeno 9157 oboljelih, a kada se zbroje brzi testovi, danas je covid potvrđen kod čak 11.117 građana.

Visoka zaraznost

Prema podacima Ministarstva zdravstva, samo danas od tog je broja 1486 osoba zaraženo koronom drugi put dosad.

Ministar Vili Beroš rekao je da se brzi testovi mogu napravili u 1561 javnozdravstvenoj ustanovi, u 370 ordinacija obiteljske medicine, kod 17 pedijatara i 550 stomatologa.

Ovi brojevi zapravo ne iznenađuju jer je sve više onih koji su zaraženi omikronom, a preboljeli su covid ili su cijepljeni, no, za razliku od necijepljenih, trpe uglavnom minimalne simptome.

I premijer Andrej Plenković osvrnuo se na epidemiju te je rekao da je u ovom tjednu zabilježeno čak 48.600 novih slučajeva zaraze.

- To je najveći broj u jednom tjednu, dvostruko više nego prije dva tjedna - rekao je Plenković i dodao da je broj preminulih od posljedica zaraze koronavirusom u Hrvatskoj premašio 13.000.

I brojevi novozaraženih učenika i učitelja su u porastu. Tako je, primjerice, samo od ponedjeljka do srijede broj zaraženih učenika porastao 63 posto, a u istom je postotku porastao i broj propisanih samoizolacija. Danas je bilo pozitivno 6468 učenika, a 2690 bilo je u samoizolaciji. Kad je o učiteljima riječ, broj zaraženih porastao je čak 71 posto, a u samoizolaciji ih je 62,4 posto više.

Ipak, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja napominju da povećane brojke nisu rezultat početka školske godine. Naime, danas je od ukupnog broja novozaraženih bilo 11,7 posto školaraca. Iz Ministarstva kažu da je 26. prosinca bilo 2665 zaraženih učenika, a prvog dana drugog polugodišta 4116, što govori da su se djeca zarazila tijekom blagdana.

Također, prema podacima, čak 300 osnovnih škola nema nijednog pozitivnog učenika, a 152 osnovne škole imaju jednog pozitivnog učenika, što zajedno čini gotovo 50 posto osnovnih škola.

Da online nastava nije opcija i da ne bi imala smisla, govori i podatak da u 44 srednje škole nema nijednog pozitivnog učenika, u njih 55 samo je jedan pozitivan učenik, a u 28 srednjih škola po dva su pozitivna učenika. Riječ je o ukupno 40 posto srednjih škola.

Manje hospitaliziranih

Unatoč iznimno velikim brojevima, iz bolnica ipak stižu pozitivne vijesti. Naime, u odnosu na dan prije, u bolnicama je 67 osoba manje. Konkretno, na bolničkom je liječenju 1755 pacijenata, od kojih je na respiratoru njih 216.

- Hospitalizirano je 67 pacijenata manje nego u srijedu. Kao posljedicu djelovanja omikrona, još nemamo povećan broj hospitalizacija. Ako ovakvo stanje ostane još tjedan dana, bio bih jako optimističan - rekao je ministar Vili Beroš i dodao da smo u izazovnom trenutku jer u cijelom svijetu raste broj zaraženih i čeka se hoće li početi rasti broj teže bolesnih i hospitaliziranih.

Iako su na dnevnoj razini manji nego što su bili proteklih tjedana, broj preminulih i dalje je velik. Danas ih je bilo 23 te je broj smrtnih ishoda od covida- 19 ili uz tu bolest premašio 13.000, piše Jutarnji list.

16. travanj 2024 16:03