StoryEditorOCM
ForumBEZ EUFORIJE

Sa svih strana svijeta stižu vijesti o pronalasku lijeka za COVID-19, a dr. Parčina iz Bonna za ‘Slobodnu‘ objašnjava je li vrijeme za šampanjac

Piše PSD
10. travnja 2020. - 18:28

Vijest koja je stigla iz Izraela o šestoro oboljelih od koronavirusa koji su ozdravili nakon uzimanja lijeka iz stanica posteljice, znanstvenici diljem su primili dosta suzdržano.

Izraelska tvrtka Pluristem sa sjedištem u Haifi javlja da je među šest pacijenata bilo i visokorizičnih te da su uspješno izliječeni njihovim proizvodom od pluripotentnih mezinhimalnih stanica iz placente. Kako je javio Jerusalem Post, farmaceutska kompanija, o preliminarnim podatcima već razgovara s regulatorima u Sjedinjenim Državama i Europi kako bi definirali kliničku strategiju za COVID-19.

Riječ je zapravo o liječenju stimuliranjem vlastitih regenerativnih mehanizama, poručuju iz Pluristema i dodaju kako su njihovi proizvodi osmišljeni za liječenje niza stanja, uključujući ishemiju, upalu, ozljede mišića i hematološke poremećaje.

Kako izraelski list prenosi, pacijenti oboljeli od koronavirusa su se jedan tjedan liječili u tri različita izraelska medicinska centra te su patili od akutnog respiratornog zatajenja i upalnih komplikacija povezanih s COVID-19. Četvoro među njima je već imalo zatajenje drugih organa, uključujući kardiovaskularni i bubrežni zastoj.

Prema izvještaju tvrtke Pluristem, ne samo da su svi pacijenti preživjeli, već su i ta četvorica pokazala poboljšanje respiratornih parametara, a troje ih je već u poodmakloj fazi odvikavanja od ventilatora. Štoviše, dva pacijenta s već postojećim medicinskim stanjima pokazuju klinički oporavak uz poboljšanje disanja.

Inače su i raniji pretklinički nalazi pokazali značajne terapijske učinke na životinjama kod ispitivanja plućne hipertenzije, fibroze pluća, akutne ozljede bubrega i probavnog sustava, javljaju iz ove kompanije.

Vijesti iz Izraela ohrabruju, ali stručnjaci su ipak sumnjičavi jer iako je metoda liječenja placentom, odnosno posteljicom poznata, teško je povjerovati da bismo ubrzo mogli proizvesti toliko lijekova koliko je potrebno.

Potvrđuje nam to i dr. Marijo Parčina, voditelj mikrobiološke dijagnostike Sveučilišne bolnice u Bonnu, s kojim smo već u više navrata za "Slobodnu" razgovarali o koronavirusu. On nas informira da jedino što se trenutno u svijetu radi jest organizacija sabirne krvne plazme koja u sebi sadrži IgG protutijela koja su specifična za SARS CoV-2.

- Trenutno zovemo sve koji su oboljeli da doniraju krv iz koje se, nakon što je sortiramo po krvnim grupama i Rh-faktoru, pravi plazma koja se može terapeutski davati oboljelim pacijentima. Svjesni smo da ovaj pristup može pomoći oboljelima, ali još moramo razumjeti u kojem stadiju bolesti pacijenti mogu najviše profitirati od ove vrste terapije. Hoće li najviše profitirati pacijenti koji se prezentiraju sa slikom blage upale pluća? Ili pak oni kojima je potrebna neinvazivna terapija kisikom ili pacijenti koji su na respiratoru? Cijeli svijet bi se sad trebao povezati u naporima da shvatimo što pomaže, mnoge države su u procesu harmonizacije kliničkih studija vezanih za COVID-19. Kinezi su nam, naime, dostavili dobre epidemiološke studije, ali terapeutske studije nedostaju i njima, jer u onom kaosu ih nisu uspjeli sistematizirati. Stoga znanstvenici za sada nemaju pravih potvrda za bilo koju terapiju jer za to su potrebne tzv. dvostruko slijepe randomizirane studije - govori dr. Parčina.

Kao ilustraciju, on navodi slučaj EHEC epidemije, bakterije koja je uzrokovala akutne proljeve i hemoragični uremijski sindrom s bubrežnim zatajenjem 2011. godine u Njamčkoj. Liječnici su bili u nedoumici kako liječiti bolesnike od kojih su neki i umirali.

Naime, u medicini postoji dogma da se takve bakterije ne liječe antibioticima jer imaju suprotni učinak. Ipak, oni kojima se davao azitromicin, dakle naš lijek poznatiji kao Sumamed, pokazali su bolje šanse za preživljenje što su i dokazali liječnici iz Hamburga tijekom te epidemije. Na žalost, kad je novi koronavirus u pitanju, takve studije još traju, zaključio je naš stručnjak iz Bonna.

23. travanj 2024 22:14