StoryEditor
ForumMILAN KUJUNDŽIĆ OSTAJE MINISTAR

Sabor većinom glasova odbio prijedlog o opozivu ministra zdravstva

Piše Jutarnji.hr/ Zadarski.hr
18. listopada 2019. - 15:59
sabor_kujundzic18-161019

Hrvatski sabor u petak je nastavio sjednicu izjašnjavanjem o amandmanima na nekoliko zakonskih prijedloga nakon čega je uslijedilo glasovanje. Zastupnici su, između ostalog, glasali i o prijedlogu opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Prijedlog oporbenih zastupnika predvođenih klubom Mosta za izglasavanju opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića na današnjem glasanju u Saboru nije prošao. Od 127 prisutnih zastupnika u sabornici za Kujundžićev opoziv glasalo je 48, a protiv 79 zastupnika.

Podsjetimo, maratonska rasprava o ovom pitanju počela je u srijedu poslijepodne, a okončana je u noći na četvrtak.

Tijekom rasprave je oporba napadala Kujundžića zbog neodrživog stanja u zdravstvenom sustavu, a branila ga je parlamentarna većina i sam premijer Andrej Plenković koji je poručio da će Kujundžić ostati ministar u njegovoj vladi.

Na trenutke je zaiskrilo između Kujundžića i oporbenih zastupnika kojima on nije ostao dužan. 

Uzvraćajući na kritike bivšeg ministra rada u SDP-ovoj vladi Miranda Mrsića koji ga je nazvao političkom kukavicom,  Kujundžić  ga je upitao je li mu supruga podmirila porezni dug državi. Mrsić je odgovorio da njegova obitelj državi nije ostala dužna ni kune, a Kujundžiću poručio da ga se premijer Andrej Plenković odrekao u trenutku kada nije prihvatio dodatak kolektivnom ugovoru koji je Kujundžić parafirao. Mrsić je ustvrdio i da ministar zdravstva zapravo ne uživa Plenkovićevo povjerenje, ali ga je premijer danas u Saboru branio da bi sačuvao stabilnost Vlade uoči izbora.

Kujundžić je ušao u polemiku i s Ankom Mrak Taritaš (Glas) koja ga je okarakterizirala kao osobu koja ne bi mogla voditi ni kućni savjet. Uzvratio joj je kako je bolje da kuće ne spominje, aludirajući na preplaćenost obnove poplavljenih kuća u Gunji u vrijeme njezina ministarskog mandata.

HSS-ova Krešu Beljaka Kujundžić je pak pozvao da dođe u Kliničku bolnicu Dubrava, jer mu u Saboru ne smije postavljati dijagnozu i to nakon što mu je Beljak rekao da bi "želio biti najveći vitez još od kralja Tomislava".

Damjan Vucelić (Živi zid) ustvrdio je da je ministar Kujundžić tihi grobar hrvatskog zdravstva koje zapravo vodi u privatizaciju pa će se moći liječiti samo oni koji budu za to imali novca.

Prethodno, tijekom rasprave, Kujundžiča je branio premijer Plenković poručivši kako on "predano radi na osiguranju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite" te će ostati ministar u njegovoj Vladi.

Oporbeni prijedlog za opozivom ministra zdravstva inicirao je Most uz potporu 32 saborska zastupnika.

Izdvojeno

04. srpanj 2020 05:44