StoryEditorOCM
ForumREZOLUCIJA UN-A

SAD jedini glasao protiv humanitarnog primirja u Gazi, Erdogan bijesan: ‘Pravedan svijet je moguć, ali ne i s Amerikom‘

Piše Hina
9. prosinca 2023. - 17:32

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan oštro je u subotu kritizirao američki veto na rezoluciju UN-a koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze i poručio je da Vijeće sigurnosti UN-a treba reformirati.

Za rezoluciju Vijeća sigurnosti u petka je glasalo 13 zemalja, Velika Britanija bila je suzdržana, a Sjedinjene Države stavile su veto na tekst kojim se poziva na "trenutačni humanitarni prekid vatre" u Gazi, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a koji je osudio "kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda.

"Nažalost, prekid vatre je odbačen... samo je Amerika glasala protiv. Je li to pravda?", zapitao je Erdogan na skupu o ljudskim pravima u Istanbulu. 

Erdoğan je optužio i Washington i Vijeće sigurnosti UN-a da su se svrstali uz Izrael unatoč pogoršanju humanitarnih uvjeta u Gazi.

"Pravedan svijet je moguć, ali ne i s Amerikom", optužio je turski predsjednik. 

"Čovječanstvo ne može napredovati uz ovakve Ujedinjene narode, uz ovakvo Vijeće sigurnosti", rekao je. "Vijeće sigurnosti mora se reformirati", dodao je.   

image
Emrah Yorulmaz/Anadolu Via Afp

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je u intervjuu emitiranom nakon zasjedanja VS UN-a rekao da je Amerika ostala usamljena u svom stajalištu.

"Naši su prijatelji ponovno rekli da je Amerika sada ostala sama, posebno nakon današnjeg glasanja u UN-u", rekao je Fidan u intervjuu za TRT u petak.

Izjavu je Fidan dao nakon sastanka s kolegama iz Organizacije za islamsku suradnju i Arapske lige koji su se sastali s američkim državnim tajnikom Antonyijem Blinkenom u Washingtonu. 

Članica NATO-a Turska, za razliku od svojih zapadnih saveznika i zemalja Perzijskog zaljeva, ne smatra palestinski islamistički pokret Hamas terorističkom organizacijom.

Nacrt rezolucije pripremljen je pošto je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u pismu Vijeću sigurnosti aktivirao članak 99. Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017., a koji omogućuje glavnom tajniku da skrene pozornost Vijeća sigurnosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

27. travanj 2024 14:58