StoryEditor
ForumODLUKA SUDA

Sad već bivša HDZ-ovka Magdalena Dovečer i njezin rođak razrađivat će obranu u jednomjesečnom istražnom zatvoru

Piše Željko Petrušić/Hina
22. rujna 2022. - 14:10

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedlog Ureda europskog javnog tužitelja te je Magdaleni Dovečer i njezinu rođaku Tihomiru Pajiću odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Izjavu je nakon ročišta dao delegirani europski tužitelj u Hrvatskoj Krešimir Bačić.

EPPO je, ne priopćivši identitete osumnjičenika, ranije izvijestio da Dovečer sumnjiči za nezakonito pogodovanje, a njezina rođaka Tihomira Pajića za poticanje na nezakonito pogodovanje, piše Jutarnji list.

Ured europskog javnog tužitelja je priopćio kako Dovečer sumnjiči da je na Pajićevo traženje namještala natječaj ‘‘Usluge grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND‘‘, procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (113.000 eura), financiranog sredstvima EU.

Zagrebačka policija objavila je da je o tom slučaju Uredu europskog javnog tužitelja podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenih za nezakonito pogodovanje u postupku javne nabave financirane sredstvima Europske unije.

EPPO je precizirao kako Dovečer sumnjiči da je od rujna do prosinca 2020., iako je za pripremu i provedbu natječaja formalno bilo zaduženo stručno povjerenstvo, najprije sama pripremila dokumentaciju o toj nabavi i to na način da je uvjere prilagodila mogućnostima i referencama Pajićevog grafičkog obrta.

Dovečer je, dodaje EPPO, u siječnju 2021. inicirala pokretanje natječaja, a kada su na natječaj, osim Pajićeve ponude, pristigle još četiri ponude, od kojih su njih tri bile cjenovno povoljnije, sastavila je zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve ponude, osim rođakove, odbila kao nepravilne. Pritom se Dovečer, ističe EPPO, nije osvrtala na preporuke djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Slijedom toga je ponudu Pajićevog obrta ocijenila ekonomski najpovoljnijom i predložila Upravi HAMAG-BICRO-a donošenje odluke o odabiru rođakove ponude koja je i donesena krajem ožujka 2021. godine.

Nakon što je povodom žalbe jednog od ponuditelja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila navedenu odluku i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je još jednom sastavila zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je uprava HAMAG-BICRO-a krajem lipnja 2021., na njezin prijedlog, ponovno donijela odluku o odabiru Pajićeve ponude.

Kada je zatim, kao i u prethodnom slučaju, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno poništila odluku o odabiru Pajićeve ponude i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je to rješenje pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu RH.

Nakon neuspješnog ishoda tužbe, u ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda nabava predmetnih usluga je na koncu dodijeljena jednom od ostalih ponuditelja, dodao je EPPO.

Dovečer i Pajić su uhićeni u srijedu u Međimurju, sprovedeni pritvorskom nadzorniku te odvedeni na ispitivanje u EPPO, a Dovečer je, na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, izbačena iz te stranke i prije nego što se Ured europskog javnog tužitelja oglasio o pokretanju istrage, piše Jutarnji list.

07. listopad 2022 10:45