StoryEditorOCM
ForumNAKON AFERE

Sanja Musić Milanović ima impresivan životopis, obitelj joj vuče dalmatinsko-hercegovačke korijene, a svojedobno je dobila titulu "hrvatske Marije Antoanete"

Piše PSD
6. srpnja 2022. - 19:50

Odlučnost je sposobnost da provedeš u djelo zacrtane planove, pa i kad naiđeš na zapreke koje se čine komplicirane. Jasno je, kako takve odlučnosti nimalo ne nedostaje supruzi predsjednika države - Sanji Musić Milanović. Ako je netko u to možda i posumnjao, promijenio je mišljenje nakon zadnje afere nazvane 5.0, u kojoj je prva dama iskamčila petice iz matematike i latinskoga svome sinu, zagrebačkom gimnazijalcu. Ne prestaju žestoke rasprave oko postupka Sanje Musić Milanović, koja se, kao i svaka majka ima pravo boriti za zaštitu svog djeteta i upozoravati na propuste u školskoj ustanovi koju pohađa njezin sin,  ali ne baš na način koji je ona odabrala.

Predsjednik Zoran Milanović kaže kako o tome nije ništa znao, ali je, naravno, stao u obranu svoje supruge.

– Da je moja mama poslala mail školi kad sam imao 17 i pol godina, ja bih poludio. Ali, mama je mama…, kazao je pomirljivo 'predsjednik s karakterom' braneći karakter svoje supruge Sanje.

Dosad je izgledalo da gospođi Milanović nije baš uvijek jednostavno podnositi nekontrolirane javne ispade bračnoga druga, no sad se nekako čini kako su oni zapravo skladan tim pa tako primjerice ni jedno od njih ne misli da su petice Milanoviću junioru izboksane mimo procedure, bez potrebnog Povjerenstva i izvan rokova.

image
Tom Dubravec/Cropix/
image
Marko Todorov/Cropix

Sanja Musić Milanović ne provodi život u sjeni supruga, već aktivno gradi vlastitu karijeru i većina njezinih javnih istupa bila je vezana uz posao koji obavlja. U svojem profesionalnom radu bavi se epidemiologijom i promoviranjem zdravlja, voditeljica je Službe za promicanje zdravlja i istoimenog Referentnog centra Ministarstva zdravstva. Šefica je i Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ i predstavnica Hrvatske u radnoj grupi Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine. Na čelu je i projekta Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj - Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI).

Rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a diplomirala je na Medicinskom fakultetu.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Dok je suprug radio u Bruxellesu, gdje im se rodio i prvi sin, Sanja Milanović završila je međunarodni poslijediplomski studij „Master in Public Health Methodology” gdje je stekla zvanje magistre znanosti. Bila je odličan student te je dobila ponude za posao u farmaceutskoj industriji. No, s obitelji se vratila u Zagreb gdje je doktorirala na Medicinskom fakultetu disertacijom o „Demografskim, bihevioralnim i socioekonomskim odrednicama debljine odraslih u Hrvatskoj“. Docentica je na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku zagrebačkoga Medicinskog fakulteta.

Bračni par Milanović upoznao se 1991., na dočeku Nove godine, a vjenčali su se u siječnju 1994. godine. Nakon vjenčanja živjeli su kao podstanari u garsonijeri, a roditelji su dvojice sinova: Ante Jakova i Marka.  Sanja je odrasla u Zagrebu, a obitelj ima dalmatinsko-hercegovačke korijene. Njezin otac Ivan Musić potječe iz mjesta Lišana Ostrovičkih u zadarskom zaleđu, završio je građevinu, a majka Ana je iz Broćanca, mjesta u zaleđu Neuma u BIH. Osim kćeri, Ivan i Ana Musić imaju i sina Tomislava, koji je vlasnik građevinske tvrtke nasljeđene od oca.

image
Damjan Tadic/Cropix

Tanke šnite 

U svim javnim istupima Sanja Musić Milanović naglašava važnost zdrave prehrane i kretanja, a ostala je upamćena njezina izjava o „tankim šnitama“ kruha zbog kojih je svojedobno dobila titulu „hrvatske Marije Antoanete“.

"Kada se kaže da je crni kruh koji mi preporučujemo skuplji od bijelog, inicijalno jest skuplji, no crni kruh možete naprosto rezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti", izjavila je. U razgovorima s novinarima Sanja Milanović je navela kako privatno živi upravo onako kako i javno govori: zdravo, redovito vježba, a u kući Milanovićevih hrana se ne baca i ne jedu slatkiši i grickalice.

image
Nera Simic/Cropix

- Današnji stil života najčešće znači nekretanje i puno nezdrave hrane, slatkiša, grickalica. Toga kod mene u kući nema. To vam je pitanje dostupnosti: ako je puna ladica čokolade, svi će je jesti. Ali ako je nema, ako treba obući tenisice i otići do dućana, onda te već polako prođe volja. Na primjer, kod mene se ništa ne baca. Ako nečega malo ostane, smota se u tortilju ili napravi juha - svojedobno je novinarima ispričala Sanja Musić Milanović otkrivši kako nemaju ladicu s grickalicama.

„To ne znači da se ne smije, ali ako se jede čips i čokolada, ide se u dućan kad gledate film. Nema toga doma i pomalo se stvori navika da ne vežete jedno s drugim“.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
09. ožujak 2024 01:55