StoryEditorOCM
ForumKINEZI ‘DAJU RUKE‘

Saudijski prijestolonasljednik zagrizao za projekt megagrada budućnosti, hoće li Neom postati grad potpunog nadzora?

Piše VIjesti sd
23. travnja 2023. - 21:39

Planovi oko izgradnje pustinjskog megagrada Neoma u Saudijskoj Arabiji polako poprimaju oblik, a budućim stanovnicima se obećava iskustvo kao iz znanstveno-fantastičnog filma.

Dva nebodera prekrivena zrcalima u srcu pustinje nova su igračka saudijskog princa Mohammada bin Salmana (MBS) kojom želi zadiviti svijet i nadmašiti sve dosad viđeno u arhitekturi i dizajnu.

Sportski stadion, marina za jahte, plaže koje svijetle u mraku, roboti koji se poput gladijatora bore u kavezima, robotizirane sluškinje, leteći taksiji... sve to i još puno više. Iza neobičnog plana, koji je razvio moćni prijestolonasljednik, krije se međutim puno mračnija stvarnost, piše Jutarnji list.

Business Insider piše kako je MBS osnažio svoje veze s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, koji je pristao za projekt osigurati moćnu kinesku tehnologiju nadzora.

image

Bin Salman se krajem prošle godine susreo s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i dogovorio daljnju suradnju

AFP

Jili Bulelani, suradnica sa Sveučilišta Harvard koja istražuje globalne ambicije Kine, rekla je da Insider da Xi želi ‘normalizirati i legitimizirati‘ svoju viziju države u kojoj je normalno da su internet i javnost pod nadzorom.

Kina je već osigurala tehnologiju nadzora za stvaranje tzv. sigurnih gradova, kojima se upravlja uz pomoć podataka korisnika, u Egiptu i Srbiji, pokazalo je izvješće think tanka Instituta Washington. Čini se da prijestolonasljednik želi replicirati te projekte u većoj mjeri.

Neom, tzv. grad budućnosti s nultom emisijom ugljika, ključni je dio pokušaja de facto vladara Saudijske Arabije da modernizira zemlju i umanji njezino oslanjanje na fosilna goriva.

prijestolonasljednikovi autoritarni instinkti

- Projektom se želi učvrstiti na čelu Saudijske Arabije kao vođa koji je modernizirao zemlju i uveo je u novu tehnološku eru, rekla je Marwa Fatafta, voditeljica strategije pri organizaciji za digitalna prava Access Now u Berlinu.

Izvršni direktor projekta Neom, Giles Penderton, rekao je za saudijski list The National da izgradnja brzo napreduje i da će grad do 2045. udomiti devet milijuna ljudi.

Prema projektantima, Neom će se sastojati od 10 regija. Jedna regija, poznata kao Line, bit će ugljično neutralna, u njoj će se podaci o stanovnicima koristiti kako bi se usluge prilagodile njihovim potrebama.

Urbanisti kažu da sadašnji pametni gradovi koriste oko 10 posto dostupnih podataka korisnika. Prema njihovim planovima, Neom će uz pomoć umjetne inteligencije koristiti 90 posto.

image

Neom, nije sve tako lijepo kako izgleda

AFP

James Shires, istraživač u londonskom think tanku Chatham House, rekao je za Insider da je prijestolonasljednik želio grad u kojemu su usluge poput odvoza otpada, zdravstva do rasporeda vlakova regulirane podacima iz pametnih telefona i tehnologije nadzora.

- Neom je osmišljen kako bi preskočio te druge pametne gradove i iz temelja na potpuno dizajnirani način prikupljao podatke i koristio ih za potrebe grada, rekao je.

No neki drugi, poput Fatafte, zagovornice digitalnih prava, upozoravaju da futuristička i luksuzna vizija u brošurama Neoma skriva mračniji projekt u skladu s autoritarnim instinktima prijestolonasljednika.

Fatafta strahuje da se iza vizije futurističke atrakcije skriva invazivni nadzor državnih sigurnosnih službi.

Kineski recept za biometrijske podatke

U studenome prošle godine, MBS je primio Xija na raskošnom summitu u Saudijskoj Arabiji, gdje su čelnici najavili suradnju oko širokog seta pitanja, uključujući tehnologiju nadzora. Čini se da je to bio početak plodnog partnerstva za MBS-a. Stručnjaci tvrde da je u Xiju pronašao čelnika koji dijeli njegovo uvjerenje da tehnologija može omogućiti ekspanziju gospodarstva, a da se pritom ne mora odreći autoritarne kontrole.

- Još uvijek ne vidimo sasvim isti stupanj fizičkog i digitalnog nadzora u Saudijskoj Arabiji kao što je to slučaj u Kini, ali Kina surađuje sa Saudijcima i drugim zaljevskim zemljama kako bi to počeli provoditi, rekla je Annelle Sheline za Insider, istraživačica s Instituta Quincy u Washingtonu.

- To je nešto što Kinezi prodaju Saudijcima i drugim zaljevskim zemljama, rekla je.

image

Mohammed bin Salman slovi kao impulzivan pa se smatra da neće imati strpljenja dovesti projekt do kraja

Fayez Nureldine/AFP

James Shires, istraživač Chatham Housea, podsjetio je na tehnologiju prepoznavanja lica koja se može koristiti za praćenje kretanja neke osobe u prošlosti i u realnom vremenu.

- To također znači stvarni rizik za privatnost ljudi, posebno s obzirom na način kako se podaci prikupljaju i pohranjuju, rekao je.

Kineska tehnologija omogućuje povezivanje snimaka nadzornih kamera s drugim skupovima podataka o osobi, uključujući biometrijske podatke.

Još jedna potencijalna zabrinutost je cloud tehnologija, osobito tvrtke koje pohranjuju ogromne količine računalnih podataka.

Kineski telekomunikacijski div Huawei već je potpisao ugovore sa Saudijskom Arabijom, uključujući i Neomom, a James Shires je istaknuo da treba odgovoriti na važna pitanja o tome koliko će privatnost stanovnika Neoma biti zaštićena.

Huawei nije odmah odgovorio na zahtjev Insidera da komentira svoju ulogu u Neomu. Glasnogovornik Neoma nije odgovorio na upit da komentira sustav nadzora u gradu.

ubojstvo novinara Khashoggija

Saudijska Arabija je nedavno krenula u jačanje vlastitih zakona o privatnosti podataka, ali organizacije poput Human Rights Watcha upozoravaju da su zakoni preslabi.

Iako se predstavlja kao reformator, prijestolonasljednik Mohamed brutalno se obračunavao s kritičarima vlasti, a na duši ima i ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine u Istanbulu.

Dok je radio na učvršćivanju svoje moći, radio je na poboljšanju svoje sposobnosti da nadzire kritičare pomoću tehnologije i uguši nezadovoljstvo.

Saudijska vlada koristila je izraelski špijunski softver Pegasus za praćenje kritičara, a saudijski agent infiltrirao se na Twitter kako bi ukrao osobne podatke korisnika koji su koristili platformu za kritiziranje saudijske vlade. Saudijska vlada nedavno je brutalno ugušila akciju nezadovoljnika koji su kritizirali vlast na internetu, što je naišlo na osudu aktivista za ljudska prava.

image

Projekt Neom povezan je sa Zimskim azijskim igrama 2029. godine, kojima je Saudijska Arabija domaćin

AFP

Iako nastoji okrenuti kraljevstvo prema visokotehnološkoj budućnosti i otvoriti ga prema ulaganjima i inovacijama, MBS neće biti voljan odreći se nijedne svoje ovlasti da nadzire i slama neslaganje, rekla je Marwa Fatafta.

- Reklamiraju se kao eko gradovi ili pametni gradovi, a mi ih nazivamo gradovima nadzora, komentar je Fatafte na projekte poput Neoma.

- Izgrađeni su na arhitekturi koju pokreću osobni podaci ljudi, a u zemlji poput Saudijske Arabije u kojoj nema zaštite privatnih podataka, nema nadzora, nema odgovornosti, nema transparentnosti, nema podjele ovlasti, a tomu treba dodati činjenicu da zapravo MBS upravlja agencijama za sigurnost. Takva ideja nas plaši, tvrdi ona.

Do sada su grandiozne ideje MBS-a bile daleko od ostvarenja, a ostaje vidjeti hoće li vladar poznat po impulzivnosti imati strpljenja provesti projekt ove veličine do kraja.

James Shires tvrdi da su planovi izgradnje grada potaknuli temeljna pitanja o tome kako želimo živjeti naše živote.

- Kakav život želite živjeti u pametnom gradu? Ako želite živjeti u gradu u kojemu vlada sloboda izražavanja, kontrakultura, te je moguća rasprava o neovisnoj misli, onda ovo možda nije mjesto na koje želite ići, ustvrdio je, piše Jutarnji list.

image

Stručnjaci su zabrinuti što se krije ispod obilja zamišljenog zelenila

AFP
20. travanj 2024 15:20