StoryEditorOCM
ForumVITALNI INTERES

Sedamdeset posto turističkih radnika jedva se čeka cijepiti, evo tko je sve u prioritetnoj skupini: Malo se ufamo u skorašnji početak rada, ali vjerujemo u špicu sezone

Piše Mirela Goreta/SD
26. ožujka 2021. - 10:55

Čak 70 posto ispitanika iz turističkog sektora iskazalo je interes za cijepljenjem, prema anketi koju su proveli HGK i Hrvatske udruge turizma.

Doznajemo to u Ministarstvu turizma i sporta koje je putem strukovnih udruga iniciralo prikupljanje osobnih podataka zaposlenika za provedbu Programa cijepljenja, kojim bi sektor turizma bio stavljen u prioritetnu skupinu.

Prioritet unutar nje se pak određuje u skladu s epidemiološkim rizicima, pri čemu u prednosti nisu isključivo zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte s gostima, nego, primjerice, i oni koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti osigurati primjerenu socijalnu distancu, osobito u zatvorenim prostorima, poput kuhinja.

Turistički radnici zainteresirani za cijepljenje razdvojeni su u dvije skupine. U prvu spada operativno osoblje (recepcija, konobari, domaćinstvo, vozači, vodiči, skiperi i slično), te oni koji su u neposrednom kontaktu s njima na dnevnoj razini. Prioritet broj dva odnosi se na "administrativno osoblje" i djelatnike koji rade na dislociranoj lokaciji, koji nisu u dnevnom kontaktu s osobama iz prve skupine.

Nautičari "na čekanju"

– Dobra je vijest da smo stavljeni na listu prioriteta. Cijepit će se svi skiperi, nema tu govora. To nam je od vitalnog interesa, naročito ako bi to tražili klijenti ili ako je netko od nas član posade neke jahte – kaže Vicko Ozretić, predsjednik Udruge hrvatskih skipera i članova posada jahti “Crosca”.

U udruzi još nisu dobili informaciju kada će započeti cijepljenje, nadaju se da će biti što prije, iako se zbog trenutne epidemiološke situacije širom Europe i strogih mjera malo ufaju u skorašnji početak rada.

Sve su brojke, bez zadrške će Ozretić, u poslu kojim se bavi znatno pale.

– Vjerujemo u špicu sezone, nadamo se da će biti dobra. Kako mi u nautici imamo i dosta dobru predsezonu i posezonu, prvi ćemo osjetiti gubitak i nedostatak ove predsezone, jer za Uskrs obično lagano krenu čarteri, a mi u svibnju počnemo raditi. Sad je to već u pitanju. Rijetki među nama će raditi ovoga Uskrsa, a možda i nitko – ocjenjuje Ozretić. Prve rezervacije bilježe se tek u lipnju, ali se pojavio i novi problem, koji bi mogao dodatno zakomplicirati poslovanje u nautičkom turizmu.

Otkazivanje vaučera

– U pitanju su vaučeri od prošle sezone. Sad je jedan dio tih klijenata počeo tražiti povrat novca, tu čarteraši očekuju veliki udar. Riječ je o jednom od ogromnih problema, koji trenutno rješavamo. Lako je imati jedno ili dva otkazivanja, ali dvadeset ili trideset teško je za podnijeti – objašnjava Ozretić.

Problem s otkazivanjem vaučera zahuktao se ovih dana, kad je opet "zakuhalo" širom Europe zbog brzog širenja novih sojeva koronavirusa.

Odustaju li gosti možda već i od posezone?

– Rujan je još pod upitnikom, za sada ono što je bukirano stoji, ali to su sve manje-više bukinzi od prošle godine. Daleko je još deveti mjesec, više se ne bukira kao u razdoblju prije pandemije. Nitko ništa više ne može znati unaprijed. Sve je neizvjesno – zaključje Vicko Ozretić.

Hrvatska ko stvorena za digitalne nomade


Britanski dnevni listovi The Mirror i The Independent, koje prati više od 50 milijuna čitatelja, objavili su članke u kojima je Hrvatska predstavljena kao poželjna i atraktivna destinacija za digitalne nomade.

The Mirror je u svojoj objavi istakao odlične uvjete boravka u Hrvatskoj za njih, kao i njezine jedinstvene prirodne ljepote.

The Independent, pišući o promotivnoj kampanji Hrvatske turističke zajednice "Croatia, your new office!", navodi da je u Hrvatskoj od ove godine uvedena posebna viza za digitalne nomade, čime je Hrvatska postala jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojoj su stvoreni formalni uvjeti za njihov život i rad.

Direktorica predstavništva HTZ-a u Ujedinjenom Kraljevstvu Darija Reić ističe da spomenute objave značajno doprinose i generalnoj vidljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na važnom, britanskom tržištu.

Što veća procijepljenost do srca sezone


– Početak cijepljenja se dogovara s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Intencija je čim prije započeti s cijepljenjem turističkih djelatnika, po mogućnosti već početkom mjeseca svibnja.

Vjerujemo da ćemo s dobrom organizacijom i dostupnošću cjepiva uspjeti procijepiti veći dio turističkih djelatnika do početka vršnog dijela turističke godine – kažu u Ministarstvu turizma i sporta.

20. travanj 2024 04:03