StoryEditorOCM
ForumZAPRIMLJEN ZAHTJEV

Šefica USKOK-a Vanja Marušić podnijela ostavku ‘iz osobnih razloga‘

Piše PSD
18. travnja 2023. - 17:21

Šefica USKOK-a Vanja Marušić dala je ostavku, objavljeno je na stranicama DORH-a.

Kako se tamo navodi, glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek je tijekom ranih poslijepodnevnih sati 18. travnja 2023. primila pisani zahtjev ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanje Marušić za prestankom rada u USKOK-u iz osobnih razloga.

image

Vanja Marušić

Ronald Goršić/Cropix

Sukladno odredbi članka 10. stavka 4. Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek proslijedila je navedeni zahtjev ministru pravosuđa i uprave s obzirom da ministar pravosuđa i uprave treba dati svoju suglasnost za prestanak rada ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske će, ako ministar pravosuđa i uprave da svoju suglasnost i kada ona bude zaprimljena u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, donijeti odluku povodom navedenog zahtjeva. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će o svim ostalim informacijama pravovremeno obavijestiti javnost, objavio je DORH.

Ostavku je Marušić podnijela samo pola godine nakon što je ponovno kao jedini kandidat imenovana na tu funkciju. Prvi put na to mjesto je imenovana u studenome 2018.  od strane tadašnjega Glavnoga državnoga odvjetnika Dražena Jelenića.

Odnosi između Hrvoj-Šipek i Marušić jedno vrijeme bili su prilično zategnuti, nakon afere Software, no činilo se da su u međuvremenu izglađeni, pogotovo nakon što je Hrvoj-Šipek ponovno imenovala Marušić na mjesto ravnateljice USKOK-a.

Kako je poznato, problem je izbio jer je USKOK u proljeće 2021. ocijenio kako ne postoji dovoljno dokaza da se pokrene kazneni postupak protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac zbog namještanja natječaja za kupnju softvera za njezino Ministarstvo.

02. svibanj 2024 10:10