StoryEditor
ForumKAKO SU ORGIJE NA JADRANSKOJ OBALI UZDRMALE POLITIČKU SCENU U MAĐARSKOJ

Seks skandal utjecajnog Orbanovog čovjeka uveo pomutnju uoči izbora!

Piše JL
12. listopada 2019. - 16:50
Untitled-1

U principu lokalni izbori u Mađarskoj nemaju neki osobit značaj. Između ostalog i zbog toga što je proteklih 10 godina Vlada Viktora Orbana smanjila nekoć velike ovlasti lokalne uprave i izvršila veliku centralizaciju zemlje. Ipak ovaj put je drugačije: još ni jedni lokalni izbori u povijesti postkomunističke Mađarske nisu imali tako veliku simboličku važnost kao ovi koji se održavaju u nedjelju.

Razlog: istina je da Viktor Orban od 2010. godine na nacionalnoj razini ima dvotrećinsku vlast i da njegova stranka Fidesz na lokalnoj razini dominira gotovo u cijeloj državi. Ipak do sada podijeljena oporba u brojnim mjestima prvi put nastupa zajedno - iako se njen spektar proteže od lijevog do krajnje desnog. I u Budimpešti: ovdje je ljevičarski lokalni političar Gergely Karácsony zajednički kandidat oporbe i u ispitivanjima javnog mnijenja ima istu podršku kao i aktualni gradonačelnik koji dolazi iz redova Fidesza István Tarlos.

Ako opozicija pobijedi s konceptom zajedničkih kandidata, postoji nada da se Orbanova nadmoćna superiornost u jednom trenutku prekine. A ako opozicija izgubi to je onda vjerojatno kraj sadašnje opozicijske stranačke slike. Za Orbana, nasuprot tome, bi gubitak lokalne vlasti u Budimpešti i u drugim mjestima bio osjetljiv simbolički udarac, piše Deutsche Welle.

Nije čudo da su on i njegova stranka Fidesz vodili izrazito nepoštenu i prljavu predizbornu kampanju koja je u mađarskoj političkoj kulturi dostigla novo dno. Oporbeni kandidati odjednom bivaju policijski maltretirani, njihovi predizborni skupovi ometani od strane aktivista Fidesza, vladajući političari iznose laži o njihovim navodnim planovima da se u Mađarsku masovno dosele migranti. I još više: Orban i političari iz njegove stranke su indirektno zaprijetili da će gradovima i općinama biti oduzeta financijska sredstva ako oporbeni kandidati pobijede.

No sada se pojavila seks i korupcijska afera o jednom od najuspješnijih gradonačelnika iz redova Fidesza. Riječ je o Zsoltu Borkaiju, nekadašnjem olimpijskom pobjedniku u gimnastici, koji je sada gradonačelnik sjeverozapadnog grada Györa. Ovdje je već godinama smještena jedna od najvećih tvornica Audija - jednog od najvažnijih poduzeća za Mađarsku.

Jedan poznati bloger, koji sebe naziva "đavoljim advokatom" i koji tvrdi da je pravnik iz Borkaijevog okruženja, prije nekoliko dana objavio je različite video snimke seksualnog sadržaja s Borkaijom i informacije o njegovim navodnim korupcijskim makinacijama u gradu. Snimke seksa, koje potječu iz svibnja 2018. godine, pokazuju Borkaija u orgijama na jahti na hrvatskoj obali. U jednoj sceni on je uhvaćen u "vrućoj" sceni s prostitutkom. Borkai je priznao da je snimka autentična, ali opovrgava optužbe da je konzumirao drogu. On je uputio ispriku svojoj obitelji, ali je odbio podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika.

Borkaijevo sudjelovanje u takvoj vrsti orgija je neprihvatljivo ako ni zbog čega, a ono zbog činjenice da on u predizbornoj kampanji nastupa kao obiteljski čovjek i otac i propagira kršćansko-konzervativno-tradicionalne vrijednosti Fidesza. Ipak suština je nešto drugo: s objavljenim snimkama seksa na svjetlo dana sada polako izlazi i to kako su se Borkai, njegova obitelj i neki od njegovih odanih suradnika očito masno obogatili.

Nepoznati bloger ovaj sustav naziva "Hobotnicom iz Györa". Njegove optužbe u najkraćem glase ovako: Borkai i njegovi suradnici su godišnje otuđili milijune eura iz javnih sredstava i usmjerili na račune off-shore kompanija. Dokaze o tome on do sada nije prezentirao. Ipak istraživanja mađarskih medija potkrepljuju optužbe. Tako je privredni tjedni list hvg u svom novom izdanju objavio sveobuhvatne informacije o mreži luksemburških i off-shore firmi i bliskog Borkaijevog okruženja. Vlasnici i sudionici su navodno na osnovu prevare novac iz javnih blagajni i iz Audija usmjerili na vlastite račune. Središnja figura je Borkaijev prijatelj i odvjetnik Zoltán Rákosfalvy, koji se također pojavljuje na kompromitirajućoj snimci.

On je već 2012. godine bio u središtu jedne korupcijske afere: tada je kupio jeftino poljoprivredno zemljište na obroncima Györa koje je kasnije preuređeno u industrijsko zemljište. Koncern Audi je tamo smjestio svoj logistički centar. Iz Audija su, u izjavi za DW, negirali da imaju bilo kakve veze s aferom. Teren i logistički centar su najprije samo iznajmljivani i tek 2014. godine kupljeni, kaže glasnogovornica Audija za Mađarsku na pitanje DW-a.

Drugi mađarski mediji su dokumentirali kako su poduzeća Borkaijeve supruge i njegove djece od grada Györa dobili brojne ugovore i financijske potpore. Borkaijev sin Ádám mjesečno uprihodi oko 3000 eura jednog poduzeća koje ne može dokazati nikakvo aktivno poslovanje. Sveukupno konci afere sežu do okruženja vlade Viktora Orbana. Neki od biznismena iz Borkaijevog okruženja koje spominje list hvg su također prijatelji zamjenika premijera Zsolta Semjéna kao i Orbanova zeta Istvána Tiborcza, protiv kojeg je Ured za borbu protiv prevara EU, Olaf, vršio istragu u jednom slučaju pronevjere subvencija.

"Afera oko Borkaija otkriva prirodu Orbanovog sustava", glasi zaključak lista hvg. Skandal bi sada mogao postati neka vrsta referenduma o ovom Orbanovom sistemu. Neki političari Fidezsa su izrazili opreznu kritiku kada je riječ o gradonačelniku Györa.

Sam Orban o svemu šuti. Zašto šuti on je nedavno objasnio na Kongresu Fidesza: "U politici je neophodna 11. (Božja) zapovijed. Ona glasi: 'Ne govori ništa loše protiv svog stranačkog druga'".

Izdvojeno

11. srpanj 2020 15:02