StoryEditorOCM
ForumSRETAN ZAVRŠETAK

Sestre izbjeglice iz bivše Jugoslavije su pronašle svoju dobročiniteljicu Tracy bez čijih 100 dolara i zlatnih naušnica ne bi preživjele u tuđini

Piše MOZAIK SD
3. svibnja 2022. - 17:38

Priča o sestrama Vanji i Ajdi koje su kao djevojčice izbjegle iz ratom pogođene bivše Jugoslavije i uspjele preživjeti u Americi i to zahvaljujući donaciji gospođe Tracy iz aviona, ima sretan kraj.

Sestre Zugaj uspjele su pronaći Tracy, ženu koja im je pomogla kada im je to bilo najpotrebnije, objavio je index.hr.

image
osobna kolekcija

Tracy Peck za njihovu je potragu saznala od najbolje prijateljice i teniskog trenera, koji su priču o sestrama vidjeli na CNN-u. -Jesi vidjela priču? To mora da si ti, rekli su joj. Tracy je na početku to odbacila, ne vjerujući da netko traži baš nju.

Prisjetimo se, bivša Jugoslavenka, a danas Amerikanka, tri desetljeća je čuvala jednu omotnicu, nadajući se da će joj ona pomoći u potrazi za nepoznatom ženom koja joj je pomogla kada joj je to bilo najpotrebnije. Kada je imala 12 godina, Ayda je sa svojom starijom sestrom Vanjom napustila državu u kojoj je buktio krvavi građanski rat, napisao je CNN.

Kada su Ayda i Vanja letjele iz Amsterdama za Twin Cities, sjedile su do dvije, pretpostavljaju, stanovnice Minnesote i s njima podijelile svoju životnu priču. Tada 17-godišnja Vanja im je prepričala da su najprije pobjegle u Mađarsku, gdje su ostale neko vrijeme, samo da bi se nakon toga zaputile u SAD. Mlađa sestra Ayda u to vrijeme nije znala engleski, ali je jednoj od suputnica pomogla oko pletenja, nakon čega ih je ova odlučila nagraditi.

Starija Amerikanka je Jugoslavenkama dala kuvertu u kojoj se nalazila poruka: "Za djevojke iz Jugoslavije, žao mi je što je bombardiranje vaše zemlje uzrokovalo vašoj obitelji toliko problema. Nadam se da će vaš boravak u Americi biti siguran i sretan za vas. Dobro došle u Ameriku. Molim vas, neka vam ovo pomogne. Vaša prijateljica s aviona, Tracy."

Kada su sišle s aviona, otvorile su omotnicu i šokirale se onim što su vidjele. Naime, unutra se nalazilo više od 100 dolara i par zlatnih naušnica. Ayda kaže kako bi mnogi ovo mogli okarakterizirati kao 'ne veliku stvar', ali je njoj i njezinoj sestri to tada značilo sve na svijetu. Taj im je novac, kaže, pomogao da si mogu priuštiti hranu tokom cijelog ljeta.

Sestre su od prvog dana pokušale saznati tko je žena koja im je pomogla. Tijekom godina su zvale hotele, turističke tvrtke, pričale s novinarima i objavile fotografiju omotnice na Redditu. Duže vrijeme su tražile Tracy ali bez uspjeha i sad su je napokon pronašle. 

Tracy danas ima 70 godina, napisao je  index.hr, i radi kao fizioterapeutkinja. Živi u predgrađu Minneapolisa. Prijatelji su joj pomogli da preko interneta stupi u kontakt sa sestrama. Ponovno su se okupile preko Zoom poziva. "To mi je zagrijalo srce više od ičega što sam ranije doživjela u životu", rekla je Tracy za CNN.

07. svibanj 2024 03:36