StoryEditorOCM
ForumMEDICINSKA SESTRA:

Sin pacijenta mi je prijetio batinama, u tom bunilu ubola sam se na iglu. A onda su rekli da je igla bila u osobi koja ima opasnu zaraznu bolest

Piše PSD
27. ožujka 2022. - 16:45

Na Facebook stranici koja okuplja djelatnike hitnih pomoći iz cijele Hrvatske (Hitna uživo 194) osvanula je poruka koja je mnoge šokirala.

Poruka je jedna u nizu onih kojima se želi potaknuti vladajuće da se djelatnicima hitnih službi vrati oduzeto pravo na beneficirani radni staž. S ovom porukom, kažu, žele osvijestiti političare...

Poruku prenosimo u cijelosti:

- Došli smo na intervenciju zbog pacijenta koji ima bol u trbuhu. Ušli smo u kuću, pacijent leži na podu, bolovi su jaki, savija se, pristupamo pacijentu, mjerim vitalne parametre, doktorica uzima anamnezu, vozač mi asistira.

Dolazi sin, viče da ga vozimo, da šta tu gubimo vrijeme. Da mi nismo nitko i ništa. Viče "vozite ga, vozite ga", prijeti se da će nas izudarati.

Nismo bili spremni na napad, niti je dispečer procijenio da bi mogli biti u opasnosti.

Ubadam pacijentu venski put, u toj žurbi i galami ubodem mandren od braunile u torbu, pa ću ga poslije staviti u infektivni, jer nas ovaj napada i galami, u tom bunilu zatvorim torbu, nesvjesna što sam napravila i da iglu nisam spremila na sigurno.

Odlazimo s pacijentom, policija je došla tek kad smo ga spremali u vozilo. Došli smo u bolnicu i predali ga, put do bolnice je doslovno minutu.

Idemo na sljedeću intervenciju odmah, dolazimo tamo, otvaram torbu, uzimam tlakomjer i op... Igla koju sam u toj gužvi stavila u torbu, zabode mi se u prst.

Okej ni prvi ni zadnji put, istisnem što više krvi.

Dođemo u ispostavu, prijavim ubodni incident, izvadim krv, sutra dan doktorica zove, pacijent je pozitivan na hepatitis C, naravno da je i njemu tek otkriven... I eto, slijede mjeseci kontrola i strahovanja za zdravlje.

Na kraju svega, negativan je nalaz.

Ovo nije najgora situacija u kojoj sam se našla, ali je svakako prikaz svega što doživljavamo na terenu od ljudi, od pratnje, od bijesnih susjeda i rodbine - napisala je ta medicinska sestra.

O svemu čitajte i na ovim linkovima: 

Potresna ispovijest djelatnika splitske Hitne: Ulazimo u stan, vidimo beživotno tijelo djeteta od samo nekoliko godina starosti. Reanimira ga jedna ekipa, pa druga. Vrijeme curi, liječnica proglašava smrt, a mi svi plačemo...

Ogorčeni djelatnici Hitne: Pomagali smo ubijenom djetetu u Pločama, a pogledajte kako se naša šefica nakon toga ponijela prema nama...

Djelatnici Hitne pomoći objavili brutalne fotografije s mjesta nesreća i iz kola Hitne. Ima i fotografija iz Dalmacije, poslali su jasnu poruku šefici. Upozoravamo čitatelje, sadržaj je uznemirujuć!

Evo zašto traže beneficirani radni staž

Na stranici koja okuplja "hitnjake" su objavili i ovo:

"Upozoravamo na nepravdu koja nam je nanesena 1998. godine, kada nam je tadašnji ministar zdravstva oduzeo beneficirani radni staž. Od tada smo stavljeni u nepovoljni položaj naspram drugih žurnih službi u Hrvatskoj.

Ono za što se mi borimo i zalažemo između ostalog je beneficirani radni staž za SVE djelatnike hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza, pod sve djelatnike mislimo na:

liječnike, medicinske sestre/tehničare u timu1, timu2, pdj i sanitetskom prijevozu i vozače u timu1, timu2 i sanitetskom prijevozu. Tim hitne službe je upravo to TIM lanac koji bez jedne karike ne funkcionira.

Koju školu i stupanj obrazovanja netko u timu ima u ovom slučaju nije uopće bitno. Zašto, vrlo jednostavno zato jer sva tri ili dva člana sudjeluju u intervencijama koje su psihički i fizički zahtjevne. Mi osim opskrbe pacijenta tog istog pacijenta nosimo s prvog, drugog ili petog kata bez lifta, nosimo po stijenama, škrapama, poljima, blatu, kiši.

Reanimiramo ljude na plažama i nakon reanimacije nosimo pacijenta i svu opremu u svojim rukama i onda taj isti vozač juri u bolnicu koja je od 1 do preko 100 km udaljena jer nemamo HEMS, da ne pišem o izvlačenju pacijenata iz vozila na autocestama i slično. I zato NE nećemo se odreći vozača u našoj borbi, ni liječnika ni sanitetskog prijevoza da nam bude lakša borba. Ne znamo mi za lako. Tim je tim svi kao jedan."

Jedan "hitnjak" je napisao i ovo: "Biti hitnjak poslije svoje 50 godine starosti i raditi hitne intervencije na terenu je neodgovorno sa strane onih koji odlučuju. Istina je, da je hitnjak poslije 30 godina radnog staža najiskusniji, ali tijelo nije više mlado i fizičke performanse hitnjaka se tada smanjuju.

Znanje i iskustva takvog hitnjaka poslije 30 godina mogu se bogato upotrijebiti i na drugi način. Takav hitnjak može učiti svoje mlade kolege, raditi kao supervizor i biti koristan po pitanju vođenja, nadzora i prijenosu znanja."

"Hitnjaci" 14. travnja ove godine organiziraju veliki prosvjed u Zagrebu.

25. travanj 2024 23:37