StoryEditorOCM
ForumSKANDALOZNA SUDSKA ODLUKA OSLOBODILA HORVATINČIĆA

Sin poginulih Talijana: 'Napravljen je opasan presedan, pogledajte samo dvije najveće nelogičnosti u odluci sutkinje Šupe'

Piše Hina / Hajdi Karakaš Jakubin
13. listopada 2017. - 21:36
Federico Salpietro

Tomislav Horvatinčić u petak je na ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku nepravomoćno oslobođen optužbi za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. smrtno stradali talijanski supružnici na čiju jedrilicu je naletio njegov gliser, jer nije dokazano da je nedjelo za koje je bio optužen počinio iz namjere i/ili nehaja.

SUD PRIHVATIO NAVODE OBRANE: U TRENUTKU UDESA BIO JE U STANJU SINKOPE Oglasio se Horvatinčić: 'Već sedmu godinu nosim psihičke i zdravstvene tragove'

 - Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenog vještačenja, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom tu činjenicu, sud je donio oslobađajuću presudu - kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe.

Presuda je zgranula hrvatsku javnost, ali najgore od svih danas se osjeća sin preminulog talijanskog bračnog para, Federico Salpietro. Putem maila poslao na je opširan odgovor o tome kako gleda na današnju presudu. 

 - Što se tiče današnje presude mogu samo reći da sam vrlo žalostan zbog moje obitelji, ali i zabrinut za Hrvatsku. Sada će svatko tko učini pogrešku, makar to značilo i ubiti nekoga, reći da je imao sinkopu. To je smiješno i opasno kao pravni presedan - rekao je na početku Salpietro pa nastavlja:

 - Ništa novog nije se pojavilo od studenog 2015. i medicinski vještaci rekli su istu stvar - kako nisu bili prisutni u trenutku nesreće ne mogu dokazati da je došlo do sinkope. Stoga se čini da je Horvatinčiću vjerovala samo sutkinja. Vjerovala je nekome tko je od samog početka pričao laži:

1) Odmah nakon nesreće je ispred policije napravio skicu nesreće. Kako možeš skicirati nešto, pogotovo tako dinamičan trenutak, ako si doživio sinkopu? Kako se možeš sjetiti što se dogodilo?

2) Rekao je da su autopilot i električni sustavi na njegovom brodu bili pokvareni i da je nastojao izbjeći sudar tako da je pritisnuo sve gumbe, ali brod nije reagirao. Zar nije bio bez svijesti? Imao je sinkopu, zar ne?

3) Vjerojatno je imao novu sinkopu kada nam je želio ponuditi određeni broj eura ili kuna kao emocionalnu kompenzaciju jer ja nikada nisam dobio ništa. Ako to može dokazati dokumentom, ja sam ovdje da ga pročitam. Ne može dokazati ništa jer ništa nije ni predložio. Ima broj mojeg bankovnog računa od travnja prošle godine.

4) Vjerojatno je imao još jednu sinkopu kada se nije sjetio kako je od mene i moje sestre tražio 214.397,30 eura za štetu na svojem brodu (!!!). Postoji dokument koji to može potvrditi, bez obzira na to što je Horvatinčić na sudu rekao da to nije istina - rekao je ogorečni sin preminulog bračnog para.

Pritom napominje da nikada ništa ružno nije rekao o sucima u Hrvatskoj, no posljednju sudsku odluku smatra neuvjerljivom obzirom da je na prvom suđenju Horvatinčić proglašen krivim a sada je ta krivnja, pa taman bila i uvjetna, nestala.

- Je li Horvatinčić vjerodostojan? I je li sudska presuda jasna i razumna za sve? Neka svako ponaosob procijeni. Želja mi je da se ljudi u potrazi za istinom ujedine. A ja ću moliti za sutkinju i njezin uzorni posao dok se sa svojim odvjetnicima ću i dalje neumorno boriti u potrazi za pravdom. - zaključio je s grčem u želucu šokirani sin talijanskog preminulog para.

28. travanj 2024 10:45