StoryEditorOCM
ForumNAMJEŠTANJE ISPITA

Sjećate li se Gabrijele Žalac: sada je obuhvaćena istragom oko Josipe Rimac!

Piše JL
27. kolovoza 2020. - 10:13

Prema neslužbenim informacijama, jedna od osoba koju je USKOK obuhvatio u najnovijem proširenju istrage protiv Josipe Rimac je i bivša ministrica Gabrijela Žalac.

Uskok je, kažu naši izvori, tereti u dijelu optužbi koje se odnose na namještanje polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac i s njom povezanih osoba u Ministarstvu uprave. Službene potvrde za to za sada nema. 

Kako neslužbeno doznaje N1, USKOK istražuje Žalac jer sumnja da je kontaktirala Rimac kako bi taj ispit sredila za njezinog brata.

Podsjetimo, Uskok je u srijedu izvijestio da je na temelju kaznene prijave PN Uskoka donio još jedno rješenje o proširenju istrage protiv Josipe Rimac, donedavne državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše kninske gradonačelnice. 

Ovim rješenjem uz Rimčevu je obuhvaćeno još 17 osoba među kojima je navodno i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić.

Istraga je proširena zbog niza daljnjih namještanja pri polaganju državnog stručnog ispita u periodu od kraja 2018. do uhićenja Rimčeve. Čak 11 osoba tereti se da su položili ispit preko Josipe Rimac, koja je kao državna tajnica u Ministarstvu uprave, za njih urgirala suokrivljene ispitivačice, djelatnice tog ministarstva.

Usto, Rimčevu se tereti da je u dogovoru sa šefovima C.E.M.P.-a, kako Uskok navodi, "angažirala pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike s kojim je u tazbinskim odnosima", pa se po svemu sudeći radi o Domagoju Validžiću. 

On im je trebao pregledavati dokumentaciju i davati savjete, ali isto tako i pogodovati kroz svoj utjecaj u Ministarstvu da se C.E.M.P.-ovim vjetroelektranama osigura što veća otkupna cijena struje. Pritom je, tvrdi Uskok, zajedno s Rimčevom pokušavao utjecati i na nadležne u HROTE-u kao i u Ministarstvu.

Međutim, u HROTE-u su odbijeni, a onda je Validžića uputila da on "korištenjem svog utjecaja u Ministarstvu" osigura prihvaćanje zahtjeva C.E.M.P.-a.

Uskok navodi da je on to i učinio te je zajedno s Rimčevom "od službene osobe Ministarstva zatražio donošenje takve odluke koja ipak nije donesena jer je u međuvremenu I. okr. uhićena".

18. travanj 2024 06:53