StoryEditorOCM
ForumPOHARALO NAS

Slavonci u strahu od kuge - meso je već u frižiderima, a cijene idu u nebo. Tko je požurio, dobio je čvarke po 26 eura

Piše Marko Didić
5. studenog 2023. - 08:19

Kuga je afrička, ali muka je slavonska!

Govore mi to uzgajivači svinja u Slavoniji, kojima će samo njihova pamet i dobra suradnja s veterinarima koji znaju njihovu muku omogućiti kakvu-takvu zaradu od prodaje suhog svinjskog mesa ove i iduće godine.

Kao što je nedavno izjavio Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, od pojave afričke kuge eutanazija svinja je obavljena na 1087 gospodarstava u Hrvatskoj, a eutanazirano je oko 25.500 svinja.

- To je iz ukupne populacije svinja otprilike niti 2,5 posto, dakle daleko manje nego što se to pokušava prezentirati i pokazati - rekao je i dodao da stoga nije bilo ni nestašice svinjskog mesa, a ni rasta cijena. Dapače, kaže, cijena je od početka bolesti do danas znatno pala.

Jadan ti je oni čija je gospodarstva dohvatila eutanazija, rekoše naši sugovornici, koji priznaju da je dobar dio njihova svinjskog fonda već u frižiderima i ledenicama, jer država daje mizeriju za odštetu od kuge, a pitanje je kada će i biti isplata.

image

Naš je reporter uspio nabaviti slavonske čvarke na vrijeme

Paun PAUNOVIĆ/cROPIX

- Bila je bitka što prije zaklati svinje ili čekati da kuga dođe u naše selo, a onda ovisiš o državi i njezinim zakonima. Najprije se ta kuga pojavila u Mrzoviću, nakon čega je došla u Vođince, pa Semeljce, te je zabranjeno klanje u roku od dvadeset kilometara zračne linije za kategorije 3 i 4, dok su kategorije 0, 1 i 2 morali sve poklati do 31. listopada. Kategorije 0, 1 i 2 znače da se svinje ne drže u dobrim uvjetima koje zahtijeva Europski inspektorat - kaže nam jedan uzgajivač.

- Sve se polako približavalo mom selu, u kojem na kraju nije bilo kuge. Mi nismo ni imali pojma o toj kategorizaciji pa smo mislili da će i nas iz kategorije 3 dohvatiti klanje, ali tek kad smo poklali svinje, rekoše nam da smo ih mogli držati i da se i pojavila afrička kuga na našim malim gospodarstvima. Državi ne treba previše vjerovati i mi smo svinje poklali i sada su u ledenicama, dakle mjesec i po dana prije nego što smo planirali.

I dobro smo učinili jer kako stvari stoje, ako se sve ovo smiri oko afričke kuge, tek bismo ih mogli klati 12. siječnja iduće godine. A kada je prodaja mesa (krvavica, čvaraka, divenica) najbolja? Za Božić i Novu godinu! Do siječnja ili veljače nam ide prodaja kulena, kulenovih seka, slanine i švargli, a do tada meso mora biti osušeno, treba proći sedam, osam dimova. Da smo čekali s klanjem do siječnja, meso bi nam bilo gotovo za prodaju u petom mjesecu, kada počinju već vrućine i kada bi se pokvarilo ili proizvodi ne bi sazreli i bili osušeni. Tko bi to mogao čekati i u takav rizik se upuštati, reče mi jedan bračni par kod kojih godinama kupujem ove slavonske delicije.

image
privatni album

Za sada su mi prodali tri kilograma čvaraka, toliko su mogli, i to zato što sam stari i sigurni kupac. Ove godine neće biti svinjskog mesa, kažu nam i drugi proizvođači, a cijene će ići po zlato. Sada čvarci istopljeni prije vremena čuče po frižiderima diljem Dalmacije i otoka, gdje su ih prije vremena vrijedni Slavonci prodali, a na tržištu im je cijena od 20 do 26 eura.

Osobno mi je problem što ih nemam gdje skladištiti jer su u Splitu još velike vrućine, a ajde ti kupi osam kila i naguraj ih u frižider! Vijest da su Slavonci poklali sve prije vremena nije obradovala splitske kupce koji kupuju od ovih vrijednih ljudi, jer misle da će frižider i voda pokvariti kvalitetu mesa.

- Ne bojte se, sve će biti isto kao lani, ali skuplje, jer svinje su poklane i normalno je da ćemo mi koji smo ih sačuvali na ovaj ili onaj način imati monopol.

image

Ajoooooj, koja ljepota

privatni album
image

Meso u frižider, da budemo brži od svinjske kuge

privatni album
image

Kuhaju se čvarci, samo takvi, slavonski...

privatni album
image
privatni album
image
privatni album
27. travanj 2024 15:53