StoryEditorOCM
ForumKUD SVI...

Šok za potrošače: četiri telekom tvrtke najavile poskupljenje svojih usluga i dobile odobrenje od HAKOM-a. Evo kako ćete raskinuti ugovor

Piše PSD
6. siječnja 2023. - 10:16

Poskupljenja nadiru sa svih strana. Dozvolu za uvođenje indeksne klauzule od HAKOM-a su zatražila četiri telekomunikacijska operatera i dobila je. To znači da će ubuduće moći dizati svoje cijene prateći stopu inflacije, a mnogim pretplatnicima već su stigle obavijesti o tome uz napomenu da imaju pravo raskinuti ugovor. No, pitanje je s kim će im se uopće isplatiti sklopiti novi nastavi li se ovako. Računi će, ne samo telekoma, rasti u skladu s inflacijom, a nema naznaka da će se isto događatti s plaćama koje su već ozbiljno nagrižene istom.

Dvije su tvrtke za Danas.hr odgovorile kako njihovim korisnicima od datuma obavijesti teče rok od 60 dana da raskinu svoje ugovore bez naknada, iako konačna odluka u poskupljenju još nije donesena. No, donesu li je nakon 60 dana, točnije u ožujku, ugovorne obveze više neće biti moguće raskinuti.

"HAKOM nema utjecaja na donošenje odluka hoće li operatori iskoristiti svoje pravo i mogućnost temeljem presude Europskog suda, ali je HAKOM izdao stručno mišljenje u kojem smo operatorima dali jasne upute na koji način moraju postupati kako bi potrošači bili informirani te kako bi znali što mogu napraviti i koja su njihova prava u toj situaciji", kaže Marina Ljubić Karanović, zamjenica rukovoditelja Odjela pravnih poslova HAKOM-a.

"Vidim to kao ozbiljan problem. Telekomi su isto tako obuhvaćeni ovom našom mjerom kada govorimo o cijeni električne energije. Prema tome u ovakvoj situaciji, nakon uvođenja eura mislim da nije korektno najavljivati bilo kakva poskupljenja posebno od strane telekoma. Oni dobivaju jeftinu struju u odnosu na ono što su trebali plaćati, prema tome ova mjera nije korektna", rekao ministar gospodarstva Davor Filipović.

 

03. svibanj 2024 11:19