StoryEditorOCM
ForumTEŠKA PROMETNA

Šokantno suđenje za izazivanje nesreće u kojoj je poginuo 23-godišnjak; Otac poginulog zaplakao: ‘Za njegovu smrt nije kriv prijatelj, nego doktor‘

Piše PSD
13. listopada 2022. - 12:32
Jakir je bio suvozač u vozilu kad se dogodila prometna nesreća u kojoj je vozilo izletjelo s ceste i zabilo se u betonski stupIvo Ravlić/Cropix

Na splitskome Županijskom sudu nastavljeno je suđenje 28-godišnjem Josipu Kristiću iz Brela, kojem se, po optužnici ŽDO-a Split, sudi zbog izazivanja prometne nesreće koja je za posljedicu imala smrt njegova prijatelja Ante Jakira.

Za to mu djelo, po Kaznenom zakonu, ako bude proglašen krivim, prijeti kazna od tri do čak 15 godina zatvora.

Mladić je optužen jer je 21. studenoga 2020. godine, oko 2.55, u Brelima vozio automobil marke Mazda 323 brzinom od 70 kilometara na sat dok je bio alkoholiziran s najmanje 1,19 promila alkohola u krvi, a Jakir je bio suvozač. Bio je, po optužnici, svjestan da može ugroziti druge sudionike u prometu, a to se i dogodilo kada je ulaskom u zavoj izgubio kontrolu nad vozilom, koje je izletjelo s ceste i zabilo se u betonski stup.

Opasne ozljede

Kristić je u nesreći ozlijedio nogu, a tada 23-godišnji Jakir zadobio je, uz oguljotine, tešku i za život opasnu ozljedu u vidu duboke rezne rane vrata, koja je, po optužnom aktu, “dovela do iskrvarenja i uslijed koje ozljede je Ante Jakir tijekom prijevoza u kolima Hitne medicinske pomoći u mjestu Podstrana umro tog dana oko 4.50”.

Dakle, Kristića se tereti da je prouzročio smrt svoga prijatelja, no vrlo je zanimljiv stav roditelja pokojnog mladića, koji su u srijedu svjedočili ističući da ne žele njegov kazneni progon i smatrajući da je za smrt njihova sina odgovorna druga osoba, a ne Josip.

Kazali su i da su u dobrim odnosima s Kristićem, da ih on posjećuje te da radi zajedno s Antinim ocem. Okrivljeni Kristić cijelo je vrijeme slušao svjedočenja nervozno “cupkajući” nogama, na rubu plača i vidno potresen, a dva je puta izlazio iz sudnice jer mu je bilo slabo.

– Za smrt moga sina odgovoran je dr. Mate Kasalo! – kazao je suznih očiju Marin Jakir, otac pokojnog mladića, pred sudskim vijećem sutkinje Ivane Kanaet Samardžić, odgovarajući na upit odvjetnika obitelji Mije Jeličića.

A upravo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ovoga ljeta podignulo optužnicu protiv dr. Kasala, i to zbog nesavjesnog liječenja te sprječavanja dokazivanja, a splitski Županijski sud pravomoćno je odlučio da dr. Kasalo ne smije više raditi kao liječnik sve dok mu ne završi sudski postupak.

Kasala terete da je 21. studenoga 2020. godine, od 3.32 do 4.50, kao dežurni liječnik u Hitnoj pomoći u Makarskoj, gdje je 23-godišnji Jakir dovezen zbog zadobivenih ozljeda u prometnoj nesreći, usprkos tome što je prvim pregledom utvrdio da se mladić nalazi u teškom stanju jer je imao otvorenu veliku reznu ranu iz koje je obilno krvarilo, te iako je bio svjestan kako vitalni parametri koje je utvrdio prilikom prvog pregleda jasno upućuju da je pacijent potencijalno životno ugrožen, “olako držao kako svojim postupcima neće izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta s posljedičnim smrtnim ishodom”.

Nakon toga je Kasalo, navodi ODO, istog dana u dokumentacijski list hitnog slučaja koji je sastavio medicinski tehničar, a koji se odnosio na ozlijeđenog mladića, koristeći se šifrom medicinskog tehničara, svjesno upisao lažne podatke o vitalnim parametrima pacijenta i o njegovu medicinskom zbrinjavanju kako bi neistinito prikazao da je pacijent bio u potpunosti zadovoljavajućih vitalnih znakova i da nije bio životno ugrožen.

Istu je stvar, po optužnici, radio i dalje od toga kobnog dana pa do 21. siječnja 2021. godine, a sve kako bi “znatno otežao utvrđivanje svoje odgovornosti u kaznenom postupku za to kazneno djelo”, odnosno kako bi pokušao prikazati da on nije kriv za mladićevu smrt.

Sudsko je vijeće pribavilo spis slučaja dr. Kasala, no nisu prihvatili zahtjev branitelja Borisa Majića da se kopira i u ovaj predmet priloži vještačenje Medicinskog fakulteta u Rijeci jer, kako je obrazložila sutkinja Kanaet Samardžić, “isto vještvo nije naloženo u ovom slučaju te se na istom ne može temeljiti sudska odluka u ovom postupku”. 

22. travanj 2024 13:58