StoryEditorOCM
ForumEKSKLUZIVNO: TAJNE STANA SANDRE ZELJKO, TAJNICE TROJE PREMIJERA

Šokirani istražitelji našli 80 pari skupih cipela i torbica, jakne, satove..

Piše Vanja Nezirović/Jutarnji list
11. veljače 2018. - 11:43
zeljko

Na nenošenim cipelama s visokom potpeticom grčke modne marke Mac Collection vidljiva je cijena u visini od 1929 kuna. Štikle su, sudeći prema naljepnici s cijenom, kupljene u zagrebačkoj trgovini ekskluzivnih brendova XYZ. Drži ih policijski djelatnik s plavim plastičnim rukavicama za izuzimanje dokaza, uz njih je marker s rednim brojem 10. Oznaka je to dokaza iz spisa koji je policija prikupila i fotografirala u stanu na zagrebačkoj Trešnjevci gdje živi bivša tajnica čak troje hrvatskih premijera (Jadranke Kosor, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića) Sandra Zeljko, a koja je s Tomislavom Sauchom, bivšim predstojnikom ureda premijera Zorana Milanovića (kojem je također bila tajnica), danas neovisnim saborskim zastupnikom, optužena u aferi Dnevnice, donosi jutarnji.hr.

Međutim, to je tek jedan par obuće od više od 80-ak pari cipela, čizama, tenisica, štikli, sandala skupocjenih modnih brendova koje je tajnica skupila u svojem stanu. Na nekim cipelama vidljiva je veličina - broj 39. Ali osim obuće, policija je u tom stanu fotografirala nekolicinu torbica ekskluzivnih modnih brendova te jakni, satova, parfema.

Samozatajna tajnica koju su u Vladi mnogi voljeli jer je umiljata i slatkorječiva, kako su je naši sugovornici opisali, očito je potajice patila na modne brendove kao što su Michael Kors, Guess, Dsquared, Moschino, D&G, Armani Jeans, Ugg, Marc Jacobs... Postavlja se pitanje kako ih je u tolikom broju mogla kupiti s plaćom tajnice od 4500 kuna, koja bi se uz prekovremene sate popela do najviše 7000 kuna?

 

Lažirani nalozi

Državno odvjetništvo Zeljko sumnjiči da je zajedno sa Sauchom lažirala putne naloge te da su nezakonito stekli 590.098 tisuća kuna. Optužnica je podignuta, još nije potvrđena te se početkom ožujka čeka izjašnjavanje optužnog vijeća. Jutarnji list došao je u posjed fotografija predmeta koji su prilikom pretresa pronađeni u stanu Sandre Zeljko. U sudskom postupku Državno odvjetništvo će, među ostalim, upravo te fotografije koristiti kao dokaz za optužbu da je kod Zeljko tijekom istrage pronađen nesrazmjer imovine i prihoda.

Odvjetnik Veljko Miljević, koji zastupa Zeljko, na naš poziv je rekao da ne može razgovarati, a kad smo mu u poruci napisali zašto ga zovemo uputio nas je da nazovemo njegov odvjetnički ured gdje nam se javio vježbenik koji je rekao da o tome oni ništa ne znaju. Kontaktirali smo i Tomislava Sauchu koji je rekao da ništa ne želi komentirati i poručio “neka sve ide svojim tijekom”.

Fotografije cijelog stana u kojem živi Zeljko redakcija Jutarnjeg lista odlučila je ne objaviti zbog zaštite njezine privatnosti. Nije riječ ni o kakvom luksuznom stanu koji bi odražavao standard viši od onoga koji bi si Zeljko sa svojom plaćom mogla priuštiti. Stan je, naime, pretrpan golemom količinom odjeće i obuće, koja izgleda kao da nadmašuje uobičajene potrebe za tri ženske osobe. Policija je u njemu zatekla pravu malu kolekciju cipela, tenisica, sandala, čizmica Michael Kors, američkog modnog brenda koji je posljednjih godina iznimno popularan među zagrebačkim trendsetericama. Snimili su pojedinačno 15-ak komada razne obuće s potpisom tog dizajnera. Isto toliko je snimljeno Guess čizmi, cipela i tenisica, a na nekima su također još stajale cijene iz trgovine, tako je na jednim štiklama vidljivo da im je cijena bila 1679 kuna. Dsquared tenisica, čije se cijene kreću oko 300 pa i više stotina eura, imala je u stanu četiri para, a jedan modni znalac prokomentirao je da to nisu tenisice koje se kupuju zbog sporta, nego da je to “tenisica za pokazivanje”. U stanu su također snimljene jedne D&G te Marc Jacobs tenisice, pa Liu Jo tenisice, a poduža je i lista tenisica Nike, Adidas, All Star. Osim tenisica snimljene su Ugg čizmice čije se cijene također kreću od 1000 pa do dvije tisuće kuna. U stanu je snimljeno šest komada čizmica, cipela i tenisica australskog brenda Ugg. Pronađene su u stanu i jedne Hunter roza gumene čizmice čije se cijene također kreću oko tisuću kuna. Potom obuća Ralph Lauren, Timberland, Pinko... Na jednoj fotografiji snimljeno je više od 50 komada razne obuće, a osim obuće policija je našla 15-ak torbica ekskluzivnih brendova. Primjerice, tu su dvije torbice modnog dizajnera Karla Lagerfelda, od kojih svaka stoji od 1500 do 2000 tisuće kuna. Zatim torbice Armani Jeans čije se cijene također kreću od 1500 do 2000 kuna, potom pet Moschino torbica pa pet torbica Guess te dvije torbe Michael Kors.

Zeljko se upravo s jednom crnom torbicom Armani jeans i cipelama Michael Kors pojavila u USKOK-u u Gajevoj dok je davala iskaz. Prilikom izbora kožnih jakni očito je također preferirala brend Michael Kors te Armani, a i zimsku jaknu brenda Wellensteyn.

Negiranje krivnje

Teško je na temelju fotografija zaključiti kolika bi mogla biti ukupna vrijednost snimljenih modnih predmeta, ali očito ona nije zanemariva kad je policija bila toliko temeljita u prikupljanju dokaza, a USKOK je odlučio to koristiti kao dokaz. Saucha je tijekom istrage negirao krivnju tvrdeći da sporne naloge nije potpisivao. Međutim, u optužnici se oboje tereti zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zloporabi položaja i ovlasti, prijevare, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave. Stavlja im se na teret da su od studenoga 2013. izradili 125 putnih naloga i dostavili ih u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove čiji su ih službenici obračunali te na teret Državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica. Isplate je preuzimala Zeljko, nakon čega je, stoji u optužnici, sa Sauchom isplaćeni novac dijelila, zadržavajući ga za sebe. Kad je izbila afera Dnevnice, istražitelji su isprva sumnjičili samo Sauchu, sve dok on sam nije utvrdio da su se takvi putni nalozi nastavili izdavati i nakon njegova odlaska iz Vlade. Premijer Andrej Plenković ubrzo je proveo internu istragu kojom je utvrdio da se krivotvorenje putnih naloga zaista nastavilo nakon odlaska Sauche. Nastavilo se i u mandatu premijera Tihomira Oreškovića, odnosno i s potpisima Davora Božinovića i Nevena Zelića, dva predstojnika Ureda predsjednika Vlade. I otada su sve oči uprte u Zeljko, pitajući se tko je uopće ona.

Iz Vukovara se doselila u Zagreb u ratno doba, isprva je radila u Ministarstvu branitelja, a u Vladu je prešla 2009. kad je premijerka postala Jadranka Kosor. Sigurnosna agencija očito nije provela sigurnosnu provjeru nad novom zaposlenicom Banskih dvora i tajnicom predsjednice Vlade, što bi se očekivalo. Kada je Zoran Milanović postao premijer, doveo je u Banske dvore svoju tajnicu iz SDP-a, a Zeljko je premještena na mjesto Sauchine tajnice. Očito, ni tada nije prošla nikakvu sigurnosnu provjeru. Aktualni Zakon o sigurnosnim provjerama, koji je 2012. donijela SDP-ova većina zastupnika, prilično je ublažena verzija zakona iz 2008. Sigurnosne provjere praktički su minimalizirane. Milanovićeva Vlada uvela je izmjene kako bi se suzio krug osoba kojima je preuzimanje funkcije uvjetovano pristankom da im tajne službe prekopaju biografiju. Zanimljivo je da je Zeljko u trenutku afere na vukovarskoj adresi imala prijavljeno prebivalište, a na zagrebačkoj adresi tek boravište pa se postavlja i pitanje kako je osoba koja je bila tajnica trima hrvatskim premijerima mogla imati sve te godine prebivalište u mjestu u kojem ne živi i ne radi, prije svega zbog zagrebačkog prireza.

Zeljko slovi za samozatajnu osobu o kojoj ni najbliži suradnici iz Vlade nisu znali mnogo kad je izbila afera, a kao takvu su nam je opisivali i susjedi. Međutim, očito je da Zeljko sve te godine nije željela napustiti radno mjesto u Vladi, a naši izvori govore da bi se svakoj novoj vladajućoj garnituri uspjela približiti kritizirajući prethodnu s kojom bi, pak, prekinula svaku komunikaciju.

- Uvijek je pokazivala veliko obožavanje prema šefovima - prepričava nam jedan od poznanika, ali kad bi otišli, kritizirala ih je novima. Tako ju je opisao Tomislav Saucha u intervjuu za Nacional, rekavši da je Zeljko zatekao kad je došao u Vladu.

- Sandra Zeljko mi je ispričala da je bila traumatizirana još od vremena premijerke Kosor i da bi rado ostala kod mene u kabinetu. Jedno vrijeme čak se ustajala kad bih ulazio u prostoriju, ali sam joj rekao da za tim nema potrebe. Moram reći da mi je, posebno u to prvo vrijeme, bila od velike pomoći i četiri godine imao sam apsolutno povjerenje u tu osobu - izjavio je za Nacional Saucha. Slično su nam je opisali suradnici bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji su nam rekli da su je također zatekli u Banskim dvorima te da im se žalila na Sauchino ponašanje.

- Bila je uznemirena, žalila se da ju je Saucha stalno slao u ljekarnu po tablete i da ju je maltretirao - rekao nam je naš izvor prilikom izbijanja afere. Sa svima koji bi otišli Zeljko bi, pričaju nam izvori, prekinula komunikaciju. Prestala im se javljati i odgovarati na pozive. Doznajemo da su je i Kosor i Saucha zvali da ode s njima, ali ih je odbila.

- Znala se požaliti na to kako oni nemaju novca, ali nije mnogo pričala o osobnim stvarima. Pokazivala se kao hipersenzibilna osoba - govori nam naš sugovornik. Mediji su se ubrzo počeli baviti Vladinom tajnicom te je Nacional otkrio kako je Zeljko 2011. posudila novac od alkarskog vojvode Ante Vučića, a on ju je tužio kad dug nije vratila te da joj je pravomoćnom presudom određeno da mora vratiti iznos od 17 tisuća kuna s pripadajućim kamatama. Također su propitkivali vjerodostojnost njezine svjedodžbe iz srednje škole, nakon čega je Ured za razminiravanje, u koji je prebačena nakon pokretanja istrage, krenuo u provjeru je li riječ o krivotvorenom dokumentu ili nije. Naime, Zeljko je srednjoškolsku spremu stekla rješenjem Općinskog suda u Vukovaru 19. studenoga 1992., a sud je tada vodio njezin stric Ante Zeljko koji je tada na te napise reagirao u priopćenju. “U drugoj polovici 1992. godine Općinski sud u Vukovaru smješten je u nekoliko prostorija u Zagrebu, a zbog činjenice da je većina prognanika ostala bez dokumentacije te zbog potrebe rješavanja svojih statusa, bio je izložen pritiscima prognanika radi pronalaženja rješenja. Tada smo se prvi put susreli sa Zakonom o utvrđivanju stečenih školskih sprema, koji se sastojao od nekoliko članaka. Najveći problem bio je kroz izvanparnični postupak doći do dokaza koji bi upućivali tko je i kada stekao koju od školskih sprema. Posao smo obavljali profesionalno, naravno uz manju ili veću spoznaju o mogućnosti da do školske spreme dođu i oni koji je stvarno nisu stekli.

Osjetljiva situacija

Povratkom u Vukovar, barem što se tiče Županijskog suda, sve smo provjerili i ovisno o dobivenim podacima službenike i namještenike raspoređivali sukladno stvarno stečenim školskim spremama”, navodi Zeljko. “A u odnosu na Sandru Zeljko, zbog posebno osjetljive situacije u kojoj se trenutno nalazi, kao njezin ‘uvjetni stric’, s obzirom na to da je moj brat nikada nije priznao kao svoju, što je imalo odraza na odnos moje obitelji i moje uže i šire rodbine prema njoj, za sada ne mogu ništa komentirati”, naveo je sudac Zeljko, bivši šef Županijskog suda u Vukovaru, koji je danas na sudu u Velikoj Gorici. Do svih ovih spoznaja o tajnici Sandri Zeljko te njezinim blokiranim računima, dugovima, upitnosti stručne spreme, doznalo se tek nakon što je postala suoptuženik u postupku. Kako u četiri Vlade nitko nije provjerio tko je osoba koja je bila jedna od najbližih suradnika troje hrvatskih premijera i jednog predstojnika Ureda premijera?

16. travanj 2024 03:55