StoryEditorOCM
ForumNEŠTO JE TU ČUDNO

Spremni na totalni kolaps: Austrijanci i Nijemci pripremaju se za zamračenje, gomilaju zalihe, ispraznili su trgovine. Evo što se događa...

Piše PSD
30. siječnja 2022. - 10:54

Ovih dana na TV-u čujemo o blackoutu (u prijevodu zamračenje), a u širem kontekstu vezanom za ono o čemu se ovih dana govori, to je dulji nestanak struje na širem području, čak i u cijeloj zemlji.

Još prošlog ljeta čulo se o toj mogućnosti u Austriji i Njemačkoj, kao i o kupnji konzervirane hrane od poznanika koji žive i rade tamo, no tada je još sve zvučalo nerealno. Međutim, ovih dana se ozbiljno govori o tome da je Austrija u strahu od mraka, a čak su obavijest poslale i austrijske institucije.

- Dijete mi je iz škole donijelo dokument da sam obaviještena i svjesna da blackout može uskoro nastupiti. I potpisala sam - navela je jedna majka s ovih prostora sa čime se suočila u Austriji, piše Večernji list BiH.

image
Austrijske oružane snage izradile su edukativni video za slučaj blackouta i predložile da spremnik za gorivo bude minimalno napola napunjen
AFP

Da se ozbiljno pristupa ovoj mogućnosti, potvrđuje i činjenica da su austrijske oružane snage izradile edukativni video. Vlada Austrije objavila je upute za građane u kojima im daju savjete da uz vodu i trajnu hranu pripreme i lijekove, prvu pomoć, svjetiljke. Vojska je predložila i da spremnik za gorivo bude minimalno napola napunjen.

Ovih dana je energetski stručnjak Igor Grozdanić objasnio zašto su ovakvi scenariji mogući. Naime, u Austriji i Njemačkoj velik je broj plinskih elektrana. Lani u studenome održana i vježba zamračenja "Energie 21", u koju je bilo uključeno nekoliko austrijskih saveznih pokrajina te ministarstva unutarnjih poslova, obrane i klime, te predstavnici organizacija za hitne slučajeve i kritičnih infrastrukturnih objekata, kako bi bili spremni na ovakav epilog.

Bosna ne vjeruje u zamračenje

A kakva je situacija u BiH i može li doći do potpunog zamračenja, odnosno blackouta, Vecernji.ba provjerio je u Elektroprivredi Hrvatske Zajednice Herceg Bosne koja je, gledajući omjer cijene i kvalitete, bez problema ušla u konkurenciju jednog od najboljih pružatelja usluga u Europi.

- Ekstremno niske temperature posljednjih dana prouzročile su veću potrošnju energenata, a time i porast cijena energenata na tržištu. Mislim da su najave u Austriji preventivnog karaktera, ali kad je plin u pitanju, treba biti oprezan s obzirom na trenutačna kretanja cijena plina i događanja između Ukrajine i Rusije, što utječe i na energetsko stanje u Europi, a time i u našoj regiji - istaknula je za Večernji list Marija Buntić, rukovoditeljica sektora korporativnih komunikacija u EP HZ HB .

image
Igor Grozdanić smatra da su ovakvi scenariji mogući jer je u Austriji i Njemačkoj velik broj plinskih elektrana
Dragan Matić/Cropix

- Uvažavajući trenutačno hidrološko i energetsko stanje, maksimalno doprinosimo stabilnosti energetskog sustava BiH. Uvidjevši što nas čeka, tijekom prošle godine pripremili smo našu Hidroelektranu Rama i ona trenutačno radi punim kapacitetom sa zadovoljavajućom kotom akumulacije. Također i drugi naši proizvodni objekti na visokoj su razini spremnosti, tako da će naši potrošači imati dovoljnu, kontinuiranu i kvalitetnu isporuku električne energije, a najave mogućeg blackouta u Austriji i/ili drugim zemljama neće imati apsolutno nikakav utjecaj na naše kupce - istaknula je rukovoditeljica Buntić. Prema njezinim riječima, oni koji koriste struju EP HZ HB, mogu mirno spavati.

- Na kraju bih poručila našim kupcima da smo spremni u slučaju bilo kakvog debalansa energetskog sustava u regiji poduzeti sve preventivne radnje s cilju stabilnosti i sigurnosti opskrbe na našem području - naglasila je ona, prenosi

Hrvatski energetski stručnjaci još se nisu oičitovali o strahu od blackouta u nas, piše Večernji list BiH.

image
Austrijanci paze da im se ne dogodi blackout kao prije četiri dana u Uzbekistanu, policajci su bili na cesti umjesto semafora
Vyacheslav Oseledko/AFP
26. travanj 2024 13:30