StoryEditorOCM
ForumKOMENTAR

Sramotno je na koji način Vlada prati slučaj uhićenih Hrvata. Ministar Grlić Radman je odavno trebao biti u Zambiji!

Piše Piše Saša Ljubičić
11. veljače 2023. - 20:29

Sramotno je na koji način Vlada prati slučaj uhićenih Hrvata u Zambiji. Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, odavno je trebao biti na licu mjesta i pledirati za fer suđenje i poštivanje svih prava parova iz Hrvatske koji su kanili posvojiti djecu iz Konga.

Umjesto toga, sve se pretvorili u politiziranje jer ultradesničarima iz Hrvatske smeta što je među uhićenima jedna osoba iz redova Možemo i još više što je među posvojiteljima transrodna osoba. Da sve bude gore, kako naša Vlada očito ne upravlja ovom situacijom na adekvatan način, kojekakvi pajaci izjavama, komentarima i anonimnim prijavama zambijskim vlastima, uhićenima otežavaju situaciju koja je, s obzirom na uvjete u tamošnjim zatvorima – katastrofalna.

A zašto Goran Grlić Radman hitno mora u Zambiju bit će vam jasno kad pročitate tekst na ovom linku: 

Evo sramotne poruke koja je iz Hrvatske stigla policiji Zambije, širi je Pernar! ‘Ubit će ih, molim te Ivane prestani‘

Nitko ne prejudicira finale sudskog procesa. Uhićeni su i u Zambiji i u ostatku svijeta, nevini dok im se ne dokaže suprotno, isključivo i jedino pravomoćnom presudom na koju se više ne može žaliti. No, dužnost Vlade, konkretno Ministarstva vanjskih i europskih poslova, je aktivno se umiješati u ovaj slučaj jer se radi o njenim državljanima koji su utamničeni pod, blago rečeno, sumnjivim okolnostima.

Kako vjerovati da se radi o krijumčarima djecom, kad su proces usvajanja provodili po procedurama koje za to vrijede u susjednom Kongu? Pa valjda krijumčari to rade daleko od institucija: sudova, policije, centara za socijalnu skrb, ustanova u kojima žive djeca bez roditelja...? 

Posebno su gnusne objave iz Hrvatske kojima se huška ekstremiste u Zambiji na transrodne osobe koje u tamošnjim zatvorima, kao i one homoseksualne orijentacije, nerijetko bivaju izložene najgoroj vrsti nasilja.

Slučaj Zambija, izvukao je najgore iz hrvatskog društva. Pokazao je da je država neefikasna ili nedovoljno učinkovita u obrani svojih građana u inozemstvu, a da među nama žive oni kojima ništa nije sveto, i da su zbog različitog političkog mišljenja, spremni druge i drugačije otjerati u pakao, a sudeći po onome što naši novinari govore i pišu izvještavajući iz Zambije, upravo tako izgledaju tamošnje kaznionice.

Hrvatska je danas punopravna članica EU-a. Dakle, premda smo mali i naoko beznačajni u svjetskim okvirima, pripadamo krugu najmoćnijih država svijeta udruženih u savez europskih zemalja. Ako već Zagreb ne može učiniti ništa da bi se ovaj težak proces napokon priveo kraju, Bruxelles sigurno može. Što se čeka? 

A zašto Goran Grlić Radman hitno mora u Zambiju bit će vam jasno kad pročitate tekst na ovom linku: 

Evo sramotne poruke koja je iz Hrvatske stigla policiji Zambije, širi je Pernar! ‘Ubit će ih, molim te Ivane prestani‘

20. travanj 2024 04:25