StoryEditorOCM
ForumVRIJE NA KOSOVU

Srbi blokirali ceste, pucalo se po policiji, a na izvidničku patrolu bačena šok bomba. Naoružani kosovski specijalci uzvratili skidanjem srpskih zastava

Piše Hina/ JL
11. prosinca 2022. - 14:59

Srpski prosvjednici na sjevernom Kosovu blokirali su glavne ceste u nedjelju, drugi dan zaredom, nakon razmjene vatre s policijom tijekom noći, a nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca dan ranije.

Srpski mediji pak javljaju kako su pripadnici kosovske specijalne policije Rosu "upali pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima, u objekt velike brane na jezeru Gazivode, istjerali čuvara i poskidali srpske zastave koje se ondje nalaze".

Direktor srpskog Ureda za KiM Petar Petković obavijestio je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije upale na Gazivode.

- Upravo sam obavijestio Miroslava Lajčaka o oružanom i protupravnom upadu Kurtijevih specijalaca Rosu na Gazivode. Oduzeli su čuvaru ključeve, poskidali zastave Srbije. EU mora obuzdati nasilnika i uzurpatora Кurtija od njegovih jednostranih i oružanih akcija kojima želi izazvati rat - napisao je na društvenim mrežama Petar Petković.

EULEX, misija Europske unije zadužena za patroliranje sjeverom Kosova, rekla je da su prosvjednici patrolu oklopnih vozila napali u subotu navečer.

Šok bomba bačena je u noći na nedjelju na izvidničku patrolu EULEX-a u blizini Rudara, stoji u priopćenju misije EU-a.

Nitko nije ozlijeđen.

Najnoviji prosvjedi potaknuti su uhićenjem bivšeg policajca u subotu, koji je bio dio egzodusa Srba iz policije prošlog mjeseca, nakon što je Priština rekla da će provesti zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarske tablice koje su iz vremena prije neovisnosti Kosova.

Drugi dan zaredom u nedjelju kamioni i druga teška vozila blokirali su nekoliko glavnih cesta na sjevernom Kosovu koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom.

Oba su prijelaza bila zatvorena za promet.

image
Armend Nimani/Afp
image
Armend Nimani/Afp

Kasno u subotu kosovska policija rekla je da je na nju otvorena vatra na različitim lokacijama u blizini granice sa Srbijom.

Snage su priopćile da su morale uzvratiti vatru u samoobrani i da za sada nema izvješća o ozlijeđenima.

"Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju se odmah ukloniti", rekao je premijer Albin Kurti u izjavi dodajući da je njegova vlada u kontaktu s mirovnom misijom NATO-a koja ima više od 3000 vojnika na terenu.

Policija u Prištini priopćila je da je bivši policajac Dejan Pantić uhićen zbog navodnog napada na državne urede, razbijanja prozora na uredima izbornih povjerenstava te uredima policijskih službenika i izbornih dužnosnika u utorak.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog vladine odluke o zamjeni automobilskih tablica koje je izdao Beograd, onima koje je izdala Priština.

image
Armend Nimani/Afp
image
Armend Nimani/Afp
image
Armend Nimani/Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će njegova zemlja zatražiti od NATO-ove mirovne misije KFOR-a da dopusti Srbiji da rasporedi postrojbe i policiju na Kosovu, priznajući da nema izgleda da za to dobije dozvolu.

"Mi ne tražimo sukob, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti - snažno i odlučno", rekao je Kurti odgovarajući na Vučićeve komentare.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998./99. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom.

10. prosinac 2023 01:49