StoryEditorOCM
ForumKOSOVO OSNOVALO SVOJU VOJSKU

Srbija tvrdi da je riječ o ilegalnom činu, Vučić: "Iza svega su tri zemlje koje su Albancima sponzori"

Piše Jutarnji.hr
14. prosinca 2018. - 22:29
kosovo1

 

Bez prisutnosti zastupnika Srpske liste, zastupnici Skupštine Kosova danas  su jednoglasno izglasali set zakona kojima se osniva Vojska Kosova, što jako ljuti Srbiju - javlja Jutarnji.hr

Postojećih 3000 pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga (KSB) u idućih bi deset godina naraslo na 5000 te još 3000 rezervista, ali se ime ne bi promijenilo jer im za promjenu Ustava treba podrška srpskih zastupnika. Sjeverni dio Kosovske Mitrovice oblijepljen je srpskim zastavama, dok se u Prištini vijore zastave SAD-a. Veleposlanici SAD-a i Velike Britanije u Prištini izrazili su podršku osnivanju kosovske vojske, dok je stav NATO-a da transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku može imati negativne posljedice za približavanje Kosova NATO-u.

 

Trošak

Uoči glasanja su međunarodne postrojbe KFOR-a raspoređene na most koji dijeli sjeverni dio Kosovske Mitrovice od južnog, pretežno albanskog. Sjednica je počela minutom šutnje u čast svih generacija koje su se žrtvovale za Kosovo, prenosi Radio Slobodna Europa. Kosovo trenutačno godišnje troši 55 milijuna eura na vojsku, što bi se trebalo povećati.

“Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva obrane je najbolji poklon za novogodišnje praznik”, napisao je predsjednik Kosova Hashim Thaçi na Facebooku.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj poručio je da je to vojska svih građana Kosova.

“Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana jer i na jugu kao i na sjeveru oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikad neće biti upotrijebljena protiv njih”, poručio je premijer.

Hitna sjednica

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić danas je obilazio vojne snage na jugu Srbije, a ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je da će Srbija zbog poteza Kosova tražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića formiranje Vojske Kosova je ilegalni čin.

“Priština nema nikakvo pravo formirati vojsku, za nas je to svakako ilegalno, a o daljnjim koracima izvještavat ćemo javnost. Očekujem da će načelnik Glavnog stožera obavijestiti KFOR o kršenju prava jer demonstracija sile, pa makar u svrhu izviđanja, nema nikakvog smisla”, rekao je Vučić, komentirajući pokrete snaga KFOR-a uoči izglasavanja zakona u kosovskoj Skupštini.Direktniji i oštriji bio je Marko Đurić, koji je u vladi Srbije zadužen za Kosovo.

“Vojska Kosova za Beograd predstavlja ilegalnu oružanu formaciju na teritoriju Srbije, formiranu s ciljem nasilne promjene granica zemlje”, izjavio je Đurić, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Beogradski birokrat jedan je od onih koji dolijevaju ulje na vatru, stvarajući dojam kao da je svakog časa moguća vojna intervencija Srbije na Kosovu.

“Formalnopravno opcije koje državnom rukovodstvu u tom smislu stoje na raspolaganju uključuju proglašenje okupacije na dijelu teritorija Republike Srbije i različite oblike upotrebe oružanih snaga, o čemu odluku u skladu s Ustavom i zakonom mogu donijeti predsjednik Republike, vlada i drugi nadležni organi”, rekao je Đurić. Zaprijetio je Kosovarima da su “kaznena djela protiv ustavnog uređenja Republike Srbije kažnjiva višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama.

Nema straha

Veleposlanik SAD-a na Kosovu Philip Kosnett izjavio je da je riječ o pozitivnom koraku te da je prirodno za Kosovo kao nezavisnu i suverenu zemlju da ima vlastite obrambene mogućnosti.

Britanski veleposlanik u Prištini Ruairí O’Connell također je rekao da Kosovo kao nezavisna država može formirati oružane snage ako to želi. “Mislim da ne postoji nikakva namjera da netko osvoji Mitrovicu ili sjever Kosova”, izjavio je O’Connell.

 

NATO i EU: Ne možemo podržati formiranje vojske

NATO i Europska unija, budući da se o tim pitanjima odlučuje jednoglasno, ne mogu formalno podržati formiranje kosovske vojske. Razlog je isključivo političke prirode, a ne sigurnosno-obrambeno pitanje. Rekli su to u Bruxellesu Jutarnjem listu diplomati iz EU i NATO-a. Protiv formiranja oružanih snaga Kosova uglavnom su države koje nisu priznale neovisnost Kosova, prije svih Španjolska, ali formiranje vojske su snažno podržale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i neke druge ključne članice NATO-a. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako žali zbog toga što je današnja odluka usvojena usprkos zabrinutostima koje je iznio NATO. Rekao je da sada Stalno vijeće NATO-a treba preispitati razinu angažiranja NATO-a u odnosima s kosovskim snagama sigurnosti. I EU je poslala sličnu poruku i zahtjev Beogradu i Prištini da učine sve za smanjenje napetosti.

Nakon odluke Prištine, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se nenajavljeno s ruskim veleposlanikom Aleksandrom Čepurinom, javlja B92. Čepurin je novinarima potvrdio da Vučiću nosi poruku Moskve vezanu uz današnju odluku iz Prištine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se izvanredno obratio javnosti i novinarima nakon što su zastupnici Skupštine Kosova bez prisutnosti zastupnika Srpske liste izglasali osnivanje Vojske Kosova. Vučić kaže da je to u suprotnosti s normama javnog prava i s Ustavom.

'Albanci su pokazali, kao i njihovi zaštitnici i sponzori, da im nije stalo do poštovanja prava i pravde nego do provođenja gole sile, napada na Srbe i neskrivenog napada na Srbiju', rekao je Vučić i dodao da je Srbija uložila napore za mir i kompromis, te da je sada jasno da Albanci nisu željeli mir, kao ni njihovi sponzori, koji su, kaže Vučić, SAD, Velika Britanija, a po pitanju vojske i Njemačka, piše B92. Vučić je rekao da Priština ni danas ne želi izvršiti formiranje Zajednice srpskih općina.

'Ali, gaziti i rušiti Srbiju je dobro, jer Srbija valjda treba sudjelovati kao 'pile koje donosi glavu na panj' i svatko tu glavu može odsjeći', rekao je.

Dodao je da izvana Srbiji često zamjeraju zalaganje za povlačenje priznanja nezavisnog Kosova od pojedinih zemalja.

'Kažu, to nije u duhu dijaloga i to ne treba raditi, a zaboravili su reći da je dok smo vodili dijalog čak 19 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, a onda im smeta kada 12 zemalja povuče priznanje', dodaje Vučić.

25. travanj 2024 03:07