StoryEditorOCM
ForumRODITELJI IZVAN SEBE

Srpski "Danas" hladnokrvnog ubojicu devetoro djece naziva klincem i zgražava se mogućnošću da doživotno ostane zatvoren! Treba ga pustiti da ponovi?

Piše L.G.
10. kolovoza 2023. - 14:17

Majka djevojčice ubijene u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar napisala je otvoreno pismo koje je objavila na svom Facebook profilu, prenosi Jutarnji.hr.

Napisala je kako od prije nekoliko dana teško spava i da je stalno nešto steže u grlu zbog nedavno objavljenog novinskog članka.

‘Citirat ću samo neke dijelove teksta, premda je cijeli tekst izuzetno uvredljiv i bez neke naročite poante, ali je do te mjere povrijedio sve nas roditelje ubijene djece i Dragana (ubijenog čuvara, prim. nov.) kao i naše najbliže da imam potrebu da i javno dam svoj komentar i skrenem pažnju kakvih sve ljudi ima.

Citiram: "Neki roditelji te jadne djece odlučili su da miniraju svaki pokušaj da dođemo do istine. Ko se pobuni, protiv njih, čeka ga linč. Na mrežama ili u medijima. Izgleda kao da su samo oni nekoga izgubili, pa su postali nedodirljivi." Da li stvarno Mira ili bilo ko drugi u ovoj državi misli da je istina o okolnostima ovog stravičnog masakra važnija njoj ili bilo kom članu anketnog odbora od nas roditelja? Ko to od nas, roditelja ubijene djece poziva bilo koga na linč? Molim autoricu i urednika Danas koji je odobrio ovu objavu, krijući se iza disklejmera na kraju teksta, za konkretne primjere, jer ako dozvoljavate da se objave takve tvrdnje morate pružiti i dokaze o istom, ako ne nama direktno na sudu sigurno. U protivnom, kakva je razlika između Danasa i bilo kog tabloida? Mi roditelji ubijene djece smo jasno iznijeli stav da nismo za ukidanje anketnog odbora već smatramo da u ovoj fazi istrage to nije dobar trenutak i može narušiti samu istragu. Tužilaštvo treba da vodi ovaj slučaj a ne anketni odbor. Tu molbu smo potkrijepili konkretnom argumentacijom ali nisam primijetila da je bilo koji medij to prenio. Da li je Mira pre nego što nas je nazvala tamo nekim roditeljima te jadne djece uopće pročitala našu molbu ali i ovlaštenja anketnog odbora pre nego što se latila pera i tako nas izvrijeđala? Očigledno nije.

Citiram dalje: "Da li je klinac zaslužio doživotnu kaznu? I da li su kazne jedini način prevencije zločina?" Autorica teksta hladnokrvnog ubojicu devetoro djece uzrasta od 11 do 13 godina i Dragana naziva klincem i zgražava se mogućnošću da on doživotno ostane zatvoren. Što treba, da ga pustimo pa da ponovi zločin, sljedeći put s mnogo više žrtava..?? Da li mi stvarno sada dovodimo u pitanje da li takav monstrum treba da bude pušten, bude nam komšija i nastavi da ide u školu kao da se ništa nije dogodilo? Da li bi Mira živjela u istoj zgradi s masovnim ubojicom ili poslala svoje najdraže u istu školu sa njim?.. O praksi u Americi kao neko tko je godinama tamo živio neću ni da polemiziram, ali autorica očigledno nema ni najmanju ideju kako se ovakvi stravični događaji tamo rješavaju.

Za dalje citiranje nemam snage.. Jedino što želim jeste da ovim putem pitam sve ove stručnjake opće prakse, koji sjede udobno zavaljeni u svoje fotelje i misle da je njihovo mišljenje bitno: Zašto nam ovo radite? Umjesto da nas roditelje ubijene djece i Dragana ostavite na miru da tugujemo uz bol za koju se nadam da nitko od vas nikada neće osjetiti, vi nas na dnevnom nivou targetirate kao potpune diletante i jako loše ljude. To nas sve jako povređuje i dovodi do stanja kada bol više ne može da se izdrži.‘, napisala je majka ubijene djevojčice.

Članovi obitelji podnijeli tužbu protiv masovnog ubojice i njegovih roditelja

U međuvremenu su članovi obitelji djece ubijene u beogradskoj Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, njih 27, podnijeli privatnu tužbu protiv masovnog ubojice (14) i njegovih roditelja za naknadu nematerijalne štete, javlja Blic.

- Tužba je podnijeta zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne boli uslijed smrti bliske osobe, kao i na ime pretrpljenog straha. Također, ovom tužbom je zatražena i novčana renta, odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presude pa dok za to traju uvjeti - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove uslijed smrti bliskog lica - navodi naš izvor.

Podsjetimo, protiv majke dječaka ubojice je već podnesena jedna tužba. Nju su tužila četiri člana obitelji jedne od žrtava pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" i zatražili odštetu u iznosu od oko 300.000 eura.

Ubojičinom ocu i majci je privremeno je zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po prijedlogu obitelji ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" ranije usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rješenje, koje za cilj ima "osigurati" sredstva kojima bi se isplatila naknada štete obiteljima oštećenih, za smrt njihovih najbližih.

Protiv majke se ne vodi krivični postupak, a kako je ranije priopćilo tužiteljstvo, protiv nje je pokrenuta predistraga, formiran je predmet, kako bi se utvrdilo je li učinila krivično djelo zlostavljanje i zapuštanje djeteta.

Dječak ubojica je 18. srpnja saslušan kao svjedok u krivičnom postupku koji se vodi protiv njegovog oca, koji se tereti za teško djelo protiv opće sigurnosti. Tada je govorio o tome na koji način je došao do oružja, ali i zbog čega je počinio zločin.

Njegov otac se tereti da je obučavao sina da rukuje oružjem, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje kojim je ubio vršnjake, nije držao po propisima - navodi Jutarnji.hr.

28. travanj 2024 01:19