StoryEditorOCM
ForumVANJA MARUŠIĆ

Stala je na žulj i Vladi i HDZ-u, zamjerila se i glavnoj državnoj odvjetnici, činilo se da joj nema spasa, ali ipak ostaje na čelu USKOK-a! Jedan slučaj je bio presudan

Piše Marina Karlović-Sabolić
3. listopada 2022. - 10:30

Zamjerila se mnogima, no ipak je nisu uspjeli otjerati s funkcije.

Vanja Marušić jedina je kandidatkinja za novu-staru ravnateljicu USKOK-a koja je do sada predala svoju prijavu. I ona će - ako ne bude nekih iznenadnih kandidatura pristiglih poštom u posljednji trenutak - i u iduće četiri godine voditi Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

A još prije koji mjesec izgledalo je da je njezina sudbina zacementirana. Nakon što je postala prva pravosudna dužnosnica koja se drznula u Remetinec poslati aktualnog ministra - riječ je, kao što je poznato, o tadašnjemu ministru graditeljstva Darku Horvatu - stala je na žulj Banskim dvorima.

Nije, naravno, Horvat jedini slučaj zbog kojega ovu Riječanku vladajući gledaju s velikom rezervom. Osim ministra, iza rešetaka je poslala niz HDZ-ovih dužnosnika, od gradonačelnika do državnih tajnika, koji su svoju javnu funkciju iskoristili za vlastito bogaćenje. A dvojici ministara - Borisu Miloševiću i Josipu Aladroviću - okončala je njihove karijere u Vladi pokrenuvši istragu zbog namještanja natječaja.

No nisu HDZ-ovci jedini kojima je Vanja Marušić stala na žulj. U predmetu “Software” razišla se i sa svojom nadređenom šeficom, glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek.

Prošle godine ured europskog tužitelja aktivirao je istragu o preplaćenom informacijskom sustavu za Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova koju je hrvatski USKOK zbog nedostatka dokaza bio stavio ad acta. Tako da su europski, a ne hrvatski istražitelji u zatvor strpali bivšu HDZ-ovu ministricu i članicu Predsjedništva te stranke Gabrijelu Žalac.

Potom je uslijedila blamaža upriličena na konferenciji za novinare na kojoj je Zlata Hrvoj Šipek prvo tvrdila da o čitavom slučaju ništa nije znala jer je iz USKOK-a nisu informirali, da bi se onda otkrilo da je izvješće USKOK-a o izvidima još u srpnju prošle godine stiglo u DORH.

image

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek s Vanjom Marušić

Damjan Tadic/Cropix

Glavnoj državnoj odvjetnici hitno je trebao netko tko će na sebe preuzeti ulogu krivca. Pa je od Vanje Marušić koncem godine zatražila ostavku. No ravnateljica USKOK-a tu je ideju rezolutno odbila. Javno je priznala propust u aferi “Software”, ali i po svemu sudeći ocijenila da nema potrebe da upravo bude jedini Pedro koji zbog slučaja “Software” treba visjeti.

To odbijanje da se povuče, prema neslužbenim informacijama, glavna državna odvjetnica nije joj mogla oprostiti. I bila je spremna krenuti u potragu za njezinom zamjenom. Ravnatelja USKOK-a imenuje glavni državni odvjetnik RH uz prethodno mišljenje ministra pravosuđa Ivana Malenice te mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva RH.

U praksi, to znači da Zlata Hrvoj Šipek ima praktički odriješene ruke na čelo USKOK-a postaviti osobu koja joj najviše odgovara. Dani Vanje Marušić bili su, činilo se tada, zapečaćeni i samo se čekalo da joj 19. studenog formalno istekne mandat.

No u međuvremenu dogodilo se nešto što je, po svemu sudeći, potpuno preokrenulo situaciju.

USKOK je ušao u trag “pljački stoljeća” u Ini te razotkrio mrežu putem koje je iz te naftne kompanije u trgovanju plinom ukradena milijarda kuna. U Vladi su se - da preveniraju štetu koja je nastala zbog činjenice da se pljačka dogodila u režiji HDZ-ova direktora Damira Škugora - odmah pohvalili institucije koje dobro rade svoj posao.

image
Ronald Gorsic/Cropix

A ako institucije dobro rade svoj posao, kako onda smijeniti čelnu osobu jedne od njih?

U jednom za HDZ prilično osjetljivom trenutku - kada se ta stranka zbog niza korupcijskih skandala ponovno našla na meti kritika kao “lopovska” - očito je procijenjeno da nije oportuno micati osobu koja vodi antikorupcijske istrage.

Neslužbene informacije govore da se i Vanja Marušić do posljednjeg trenutka dvoumila hoće li se kandidirati za još jedan mandat. Neku veliku podršku svoje formalno nadređene šefice nikad neće imati, a politika bi, što se bliže parlamentarni izbori, mogla sve jače pritiskati. Ipak, na koncu je kandidaturu ipak predala i sada je, po svemu sudeći, čeka novi mandat.

Ljestvicu je u ovom prvom postavila prilično visoko. Pa i ne čude i informacije iz pravosudnih krugova po kojima se čak i bivši glavni državni odvjetnik Splićanin Mladen Bajić navodno aktivirao kako bi zagladio situaciju između Zlate Hrvoj Šipek i Vanje Marušić.

I, ako su te informacije točne, ravnateljici USKOK-a time širom otvorio vrata za novi mandat.

Vodila je zvučne istrage

U svojoj dosadašnjoj karijeri Vanja Marušić vodila je neke od najzvučnijih antikorupcijskih slučajeva u Hrvatskoj.

Zajedno s Tamarom Laptoš zastupala je prvu optužnicu protiv Sanadera. Zastupala je USKOK-ovu optužnicu protiv bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel.

U njezinu mandatu uhićeni su direktor Janafa Dragan Kovačević, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, razotkrivena hobotnica Josipe Rimac, koja je na koncu i skinula Darka Horvata, a i opasno priprijetila Tomislavu Ćoriću.

Zbog istraga koje je provodio USKOK Vladu su napustila i dvojica aktivnih ministara - Boris Milošević i Josip Aladrović.

Što je govorila o Ivi Sanaderu

O Ivi Sanaderu i njegovu lopovluku napisano je more kritika, no rijetko je tko u samo nekoliko rečenica uspio sažeti krimen bivšega hrvatskog premijera kao što je to na suđenju zbog primanja mita od Hypo banke i MOL-a pošlo za rukom Vanji Marušić.

- Ivo Sanader za pišljiv je novac izdao državu. Vitalne nacionalne interese prodao je za deset milijuna eura. Položaj je koristio isključivo za osobne interese, i kao zamjenik ministra vanjskih poslova i kao premijer. Toliki novac mnogima se u Hrvatskoj čini nedostižnim, ali u naftnom biznisu slobodno ga možemo nazvati pišljivim - ustvrdila je u svojoj završnoj riječi 2012. tadašnja tužiteljica Vanja Marušić.

26. travanj 2024 12:57