StoryEditorOCM
ForumOD 1. VELJAČE

Što bi se moglo otvoriti sljedeći tjedan? Brusi se završni nacrt paketa blagog popuštanja mjera, Vlada će ga najvjerojatnije predstaviti sutra

Piše Goran Penić i Ivana Krnić/ JL
27. siječnja 2021. - 08:56

Ugostiteljske terase zasad se najvjerojatnije neće otvarati, na stolu je pak pitanje hoće li se uopće kafićima dopustiti izdavanje kave za van, jer neki smatraju da je i to rizik, o otvaranju škola odlučivat će županije, a kada je riječ o fitness centrima i rekreativnom sportu, tu će biti određenog popuštanja, ali nije još odlučeno u kojem opsegu, piše Jutarnji list.

Paket blagog popuštanja mjera koji ide od 1. veljače, kako doznajemo, još nije gotov i dalje se oko toga vode rasprave, jučer se o tome razgovaralo i na koalicijskom sastanku u Vladi, a epidemiolozi su u ponedjeljak održavali sastanke s resornim ministrima u čijoj su domeni zatvorene djelatnosti.

Vlada će najvjerojatnije predstaviti taj paket u četvrtak na sjednici, uz to će pojasniti na koji će se način i dalje financijski pomagati one kojima je obustavljeno ili ograničeno poslovanje zbog epidemioloških mjera, a i danas će se oko toga voditi završni razgovori sa Stožerom.

Ispravljanje nepravde

Tijekom ponedjeljka održani su sastanci epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) s predstavnicima ministarstava gospodarstva, turizma i sporta, znanosti i obrazovanja, unutarnjih poslova, a epidemiolozi su u tim razgovorima dali zadnje sugestije i rekli da treba dobro razmisliti o rizicima otvaranja na koja je Vlada spremna pristati.

Neki naši sugovornici tvrde da bi u ovom valu popuštanja ugostitelji bili izuzeti, odnosno da se kafićima neće dozvoliti niti izdavanje kave za van jer bi to značilo djelomično otvaranje kafića, čime se povećava epidemiološki rizik, dok drugi pak kažu da to još nije dogovoreno i kako je ipak moguće da će se ispraviti nepravda prema caffe barovima koji, za razliku od restorana, pekarnica, kioska i pumpi, ne mogu imati coffee to go.

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak kaže kako nemaju nikakvu informaciju oko mogućeg popuštanja, a imaju dojam da će se kafićima dopustiti barem izdavanje kave za van, ali traže da uz to ostanu mjere potpore kao i za restorane.

Kada je riječ o školama, na koalicijskom sastanku svi su se složili da se odluka o otvaranju prepusti županijama, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Nije još jasno u kojem će smjeru ići popuštanje mjera u segmentu sporta i fitness centara, ali čini se da nitko od partnera nema ništa protiv da se uz sve potrebne epidemiološke mjere teretane i fitness centri otvore, no odluku će očito na kraju morati donijeti Vlada uz upute Stožera, piše Jutarnji list.

Varaždinski župan Radimir Čačić upozorio je na sastanku na sporost isplate mjera potpore zatvorenim djelatnostima i onima kojima je otežano poslovanje, ali i na nelogičnost mjere nadoknade troškova, pa je tražio da se to hitno riješi. Čačić kaže da neće biti otvaranja ugostiteljstva jer bismo time upropastili sezonu.

- Potpuno je jasno da se oko ugostiteljstva zasad neće ništa dogoditi zato što svaka drugačija odluka ne bi bila na tragu zdravog razuma jer u zemlji koja u turizmu zaradi 20 posto BDP-a, a koja 80 posto toga naplaćuje u sezoni, bilo bi zaista glupo da sada to popustimo. Zatvaranje ugostiteljstva je jedina mjera koja je Hrvatsku s dna ljestvice dovela u poziciju među boljima u Europi prema varaždinskom modelu. To nas je izvuklo - smatra Čačić.

No, budući da je tako, dodaje, tim ugostiteljima koji su ugroženi i njihovim obiteljima je trebalo pomoći, ali ne na način da mjere potpore kasne dva mjeseca i da moraju prvo platiti režije i najam i onda čekati mjesecima da im država nadoknadi troškove.

- Mjera od 4000 kuna je dobra, ali ne može se dogoditi da dva mjeseca čekaju potporu. Kada je riječ o nadoknadi troškova, od 16.000 subjekata, isplata je izvršena samo za njih 600. To znači da je mjera u realizaciji promašena, jer ljudi koji ne mogu isplatiti plaće i plaćati kredite sada bi trebali platiti prvo režije i najam, a oni to ne mogu i stvara se nered.

Država bi direktno trebala plaćati račune. Tu je i pitanje moratorija na kredite koje nije riješeno, niti jamstveni fond koji bi stao iza tih poduzetnika - upozorava Čačić te kaže da će i u Saboru tražiti da se mjera modificira.

Prema njegovu mišljenju, ugostiteljima s pojavom ljepšeg vremena treba omogućiti poslovanje na terasama, a fitness centrima se može dopustiti rad od 1. veljače uz propisivanje kvadrature po korisniku.

- Ako mene pitate, fitness centri, kazališta, kina, nema razloga da se ne otvore, ali mi kao županija nećemo ići protiv odluke Stožera. Kada je riječ o školama, kod nas ostaje kako je - u školu idu učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, maturanti i zadnji razredi strukovnih škola, a ostali su online - kaže Čačić.

Županijska odluka

Inače, Stožer Brodsko-posavske županije već je donio odluku da se baš svi učenici vraćaju u škole, ne samo mlađi u osnovnoj školi i maturanti.

- Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije na današnjoj je sjednici donio zaključak o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama na području Brodsko-posavske županije kojim se od 1. veljače učenici i nastavnici u svim osnovnim i srednjim školama na području županije vraćaju u školske klupe, odnosno prelazi se na model A (nastava u učionicama) - priopćili su iz tog Stožera.

19. travanj 2024 03:27