StoryEditor
Forum‘IMAT ĆEMO DOVOLJNO‘

Što će biti s građanima koji su se cijepili prvom dozom AstraZenece? HZJZ: Nema bojazni, svi će primiti i drugu dozu istog cjepiva

Piše HINA
10. svibnja 2021. - 14:51
Vlado Kos/Cropix

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovorili su na upit N1 o mogućem nedostatku cjepiva AstraZenece potrebnog za drugu dozu građana koji su prvu dozu toga cjepiva već primili.

“Imat ćemo dovoljno cjepiva. Naručili smo tri milijuna doza AstraZenece, najviše od svih. Nabava je zabilježena i cjepiva će nam stići”, poručili su iz HZJZ-a, dodavši da ne mogu reći koliko će cjepiva dobiti, ali da se građani ne trebaju brinuti.

Naime, Europska unija zasad nije obnovila ugovor o nabavi cjepiva AstraZeneca, pa je stoga postalo upitno što će biti s onima koji bi se nakon lipnja trebali cijepiti drugom dozom tog cjepiva.

Iz HZJZ-a uvjeravaju da bojazni nema i da će svi koji su primili prvu dozu cjepiva – primiti i drugu.

Do kraja današnjeg dana Zagreb bi mogao utrošiti i posljednju dozu cjepiva AstraZenece, no nadležni zasad tvrde da oni koji čekaju svoju drugu dozu tim cjepivom nemaju razloga za brigu.

Ostavili smo dovoljno cjepiva za druge doze onih koji su već cijepljeni AstraZenecom, rekao je za N1 ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar, kazavši da očekuju i nove pošiljke toga cjepiva.

Na naše pitanje je li sto posto sigurno da će svi koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece primiti i drugu dozu, Šostar je rekao: “Nije sto posto sigurno, ali ostavili smo cjepiva za drugu dozu.”

Kada je riječ o nedostatku AstraZenecina cjepiva u Zagrebu, ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak uvjerava da će svi koji su primili prvu dozu dobiti i drugu.

”Ne mogu vam odgovoriti za AstraZenecu jer još nismo dobili informaciju koliko će doza doći ovaj tjedan. Svi će sigurno dobiti drugu dozu”, rekao je ranije danas Capak.

13. lipanj 2021 13:26