StoryEditorOCM
Forum(NE)POVOLJNA KUPNJA

Što otkriva analiza cijena? Tommy pojeftinio više proizvoda nego ostali lanci; jeftiniji je 8,5 posto nego lani

Piše Sanja Stapić
22. rujna 2023. - 15:02

Tommy ima najjeftiniju potrošačku košaricu koja je 8,56 posto povoljnija nego krajem prošle godine, a ujedno je taj trgovački lanac spustio cijene za najveći broj proizvoda. Tako je Tommy oborio cijene za 152 proizvoda.

Slijedi ga Konzum plus s 5,35 posto jeftinijom košaricom koji je spustio cijene za 148 proizvoda, a treći je KTC s 4,43 posto posto lakšom košaricom i 84 proizvoda sa sniženom cijenom, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Iz tog su ministarstva naveli da su na web-stranici “Kretanje cijena” ažurirali podatke o cijenama u trgovačkim lancima 18. rujna. Inače se na toj stranici prate cijene za 10 najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj polovicom i krajem svakog mjeseca i uspoređuju s cijenama s kraja prošle godine.

Vladino ograničenje

Iz Ministarstva kažu da nakon najnovijeg unosa podataka, potrošačka košarica trgovačkog lanca Tommy s 365 proizvoda iznosi 914,39 eura i najviše je pojeftinila u odnosu na kraj godine. Potrošačka košarica KTC-a u kojoj je ukupno 349 proizvoda nakon pojeftinjenja košta 920,80 eura, a Konzumova košarica s 365 proizvoda iznosi 927,60 eura. Ažurirani podaci pokazuju da su iznosi potrošačkih košarica niži u odnosu 31. prosinca prošle godine te se radi ukupnom pojeftinjenju za gotovo 10 posto.

Podsjetimo, prošlog su tjedna održavani pojedinačni i skupni sastanci s predstavnicima 10 trgovačkih lanaca u Ministarstvu gospodarstva i u Vladi oko cijena te su trgovci prihvatili Vladinu inicijativu da se spusti ukupna vrijednost potrošačkih košarica, a Vlada je prošlog četvrtka predstavila mjeru zamrzavanja cijena.

image
Nikola Vilic/cropix/Cropix

Premda iz Ministarstva gospodarstva kažu da su cijene na njihovoj web-stranici ažurirane 18. rujna, samo se za Konzum i KTC navodi taj datum, a za ostale trgovce stoji da je posljednja izmjena na web-stranici napravljena 15. rujna. Cijene u Tommyju prikazane su 15. rujna, pa tako na toj stranici stoji, primjerice, da kilogram riže dugog zrna Zlato polje stoji 3,99 eura, odnosno 3,49 eura na akciji. No, cijene su niže, pa kilogram riže Zlatno polje, Scotti i Mittin u Tommyjevoj internetskoj trgovini košta po 2,29 eura, što je ujedno Vladino ograničenje cijene za rižu dugog zrna.

U Konzumu je ograničena cijena za rižu dugog zrna robne marke K plus u vrećici na 1,99 eura za kilogram, a u kutiji na 2,12 eura. Tih cijena nema na web-stranici Ministarstva koja je za Konzum ažurirana 18. rujna nego se cijene riže kreću od 3,39 do 4,99 eura za kilogram riže. Oni koji su jučer pretraživali cijene riže mogli su doznati da je cijena kilograma Scotti Sant’ Andrea dugozrnate riže u Konzumovoj internetskoj trgovini identična cijeni s web-stranice Ministarstva gospodarstva od 18. rujna i iznosi 4,99 eura.

Neažurno ažuriranje

Cijena te iste kutije riže za trgovački lanac Tommy na web-stranici Ministarstva je od 15. rujna i iznosi 3,99 eura i ne poklapa se s cijenom u internetskoj trgovini Tommyja od 2,29 eura. Toliko o ažuriranju cijena koje nije bilo baš ažurno.

Tommy je i prije starta mjera novog limitiranja cijena, paket od 10 rola troslojnog toaletnog papira brendiranih proizvođača prodavao po 2,99 eura, a od ponedjeljka je na toliku cijenu (što je 53 posto niže nego krajem prošle godine) Vlada ograničila cijene toaletnom papiru. Od ponedjeljka su startale mjere ograničavanja cijena pola kilograma špageta na 1,09 eura što je 44 posto niža cijena nego krajem godine, jabuke gala na 1,39 eura ili 18 posto manju cijenu nego što je bila krajem prošle godine... U splitskom trgovačkom lancu su jabuke gala koštale cijelu godinu 1,29 eura što je manje od tog ograničenja, a i jabuke ostalih sorti su ispod Vladina limita, dok je pola kilograma Barilla špageta 1,09 eura cijele ove godine...

Ministarstvo gospodarstva prati na web-stranici više od 2400 cijena proizvoda, a po tim podacima je 995 proizvoda poskupjelo u odnosu na kraj prošle godine, 612 proizvoda je jeftinije, 695 je zadržalo cijene, a 130 je na akciji. Najviše su, od 50 do 83 posto u odnosu na posljednji dan prošle godine pojeftinili špageti, čokolada, deterdženti, toaletni papir, šamponi...

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix
02. svibanj 2024 05:24