StoryEditorOCM
ForumKRŠĆANSKA LJUBAV

Stotine dječjih kostura ispod katoličke škole za asimilaciju domorodačke djece Kanadu diglo na noge. To je vrh sante kulturnoga i vjerskog genocida

Piše Piše Davor Krile
1. lipnja 2021. - 12:44

Strahotna priča iskopana je ovih dana ispod nekadašnjih temelja rezidencijalne rimokatoličke škole za domorodačku djecu u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija. Najmanje 215 dječjih kostura, od kojih su neki bili stari samo tri godine, svjedoči o okrutnoj kršćanskoj ljubavi i tehnologiji nasilne kristijanizacije koju je navodno civiliziranija i prosvjećenija bijela rasa sistematski provodila nad tamošnjim starosjedilačkim stanovništvom.

Premijer Kanade Justin Trudeau je izjavio da pronalazak dječjih tijela u bivšim crkvenim školama nije izolirani incident, nego masovna praksa tog vremena. Nije riječ, međutim, o razdoblju slavne španjolske inkvizicije, nego o svježoj povijesti koja se može rukom dohvatiti: od konca 19. stoljeća do 1970. godine prošloga stoljeća, kad je, konkretno, rečena škola zatvorena.

image
Dave Chan/AFP

“Kao otac ne mogu ni zamisliti svoj osjećaj očaja kad bi mi oduzeli vlastitu djecu. Kao premijer, zgrožen sam sramotnom politikom koja je krala autohtonu djecu iz njihovih obiteljskih zajednica“, rekao je Trudeau i dodao da se njegova vlada neće kriti od te tragedije i sramote koja je donedavno postojala u njegovoj zemlji.

Od kraja 19. stoljeća do 1970-ih više od 150.000 indijanske djece prisilno je oteto iz njihovih obitelji i izdvojeno u kršćanske škole koje je financirala država, sve u sklopu programa urođeničke asimilacije u kanadsko društvo. Djeca su prisilno odvajana od roditelja, pokrštavana i kažnjavana ako bi progovorila svoje materinje jezike. Mnoga od njih su u školama zlostavljana tjelesno i seksualno, te brutalno premlaćivana, a vjeruje se da je od maltretiranja umrlo ili ubijeno najmanje 6000 takvih učenika. Premda se kanadska vlada još 2008. službeno ispričala zbog te sustavne brutalnosti, sve do danas obitelji malih žrtava uglavnom ne raspolažu nikakvim informacijama što se događalo s nestalim mališanima. Kanadsko Povjerenstvo za istinu i pomirenje, osnovano za istragu djelovanja rezidencijalnih škola, zaključilo je 2015. da je taj školski sustav predstavljao "kulturni genocid", no iz tog zaključka još nisu proizašle nikakve pravne posljedice.

image
Robin Pueyo/AFP

Domorodačke udruge u Kanadi i njihovi odvjetnici smatraju da je otkriće stotina malih kostura ispod škole Kamloops u Britanskoj Kolumbiji tek vrh sante leda, jer je postojalo više od 130 sličnih škola diljem Kanade u kojima su netragom iščezle tisuće malih indijanaca. Perry Bellegarde, vođa kanadske Skupštine prvih naroda, objavio je da obitelji zaslužuju doznati istinu i dobiti priliku za ozdravljenje. Trudeauova vlada obećala im je konkretnu pomoć u nastavku velike nacionalne istrage, no zasad bez operativnih detalja.

Otkriće masovne dječje grobnice ispod samo jedne škole izazvalo je bijes građana diljem Kanade. Na nekoliko improviziranih spomen-punktova, pa i ispred crkava, ljudi pale svijeće i ostavljaju malene dječje cipelice. U Charlottetownu, glavnom gradu provincije otoka Princa Edwarda, spomenik prvoga kanadskog premijera Johna Macdonalda biti će trajno uklonjen nakon masovnih građanskih prosvjeda, pošto mrtva djeca spadaju u političko-prosvjetnu matricu etabliranu u njegovu mandatu.

image
Robin Pueyo/AFP
image
Cole Burston/AFP
05. svibanj 2024 02:27