StoryEditorOCM
ForumDIPLOMACIJA ZAKAZALA

Stručnjakinja o nebulozi u slučaju uhićenih Hrvata: ‘To je nevjerojatno...‘; Gdje su djeca? Imaju domovnice, OIB-e...

Piše Katarina Marić Banje
15. veljače 2023. - 08:47

Osmero hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji zbog sumnje da su pokušali trgovati djecom, koju su posvojili u DR Kongo, dobili su mogućnost obrane sa slobode. Nakon uplate jamčevine od 20.000 zambijskih kvača po osobi, što je u protuvrijednosti 1100 američkih dolara, te reguliranja privremene boravišne dozvole, moći će izaći iz istražnog zatvora.

Zajedno s njima je osumnjičena i službenica zambijskog ureda za imigraciju koja se nalazi u kućnom pritvoru. Sljedeće ročište na sudu u Ndoli je zakazano za dva tjedna. Hrvati su uhićeni početkom prosinca u zračnoj luci kada su stigli u Zambiju da preuzmu posvojenu djecu. I tada im je određen istražni zatvor zbog navodnog pokušaja krijumčarenja djece.

Nakon mjesec i pol dana su pušteni da se brane sa slobode uz isti iznos jamčevine i još par mjera osiguranja, među kojima je i oduzimanje putne isprave. Prva optužnica protiv njih je povučena prošli tjedan te su u roku 48 sati trebali napustiti Zambiju, ali su ponovno uhićeni i smješteni u istražni zatvor.

image

Ispunili su uvjete za obranu sa slobode 

Marko Mišćević/Cropix

U novom postupku je uz njih prijavljena i migrantska službenica te su u utorak ujutro svi dovedeni na sud u Ndoli na kojem im je odobrena jamčevina. Unatoč protoka od dva i pol mjeseca od uhićenja, osmoro hrvatskih državljana do danas nije poznato za što se točno terete te jesu li posvojenja u DR Kongo bila legalna.

Od Diane Topčić-Rosenberg, međunarodne konzultantice za socijalne politike saznajemo kako je bilo za očekivati da se do sada službeno imaju podaci o konkretnim učinima koji se stavljaju na teret našim državljanima.

- Nevjerojatno da naši diplomatski napori nisu rezultirali uvidom u optužnicu. Bilo je za očekivati da se kroz diplomatske napore našeg ministarstva uspjelo saznati što im se stavlja na teret, za koje konkretno dokumente postoji sumnja da nisu autentični - izjavila je.

Iz Kuće ljudskih prava Zagreb također smatraju kako je nužno energičnije uključivanje naših, ali i europskih institucija u slučaj.

- Smatramo ključnim jače uključivanje hrvatske diplomacije u slučaj uhićenja osmero hrvatskih državljana u Zambiji i inzistiranje od zambijskih vlasti da se hrvatskim građankama i građanima poštuju njihova ljudska prava.

image
Marko Mišćević/Cropix

Pogotovo ona koja se odnose na pravičnost, nepristranost i efikasnost kaznenog postupka te da se poduzmu sve mjere u cilju poštivanja njihovog ljudskog dostojanstva i zaštite njihovog psihičkog i fizičkog zdravlja.

Nužno je da hrvatske vlasti snažnije i energičnije uključe i EU diplomaciju koja također ima obvezu štititi ljudska prava EU građana, a vjerojatno ima i bolji pristup zambijskoj Vladi - kazao nam je Ivan Novosel, programski direktor.

Djeca iz Konga se također nalaze u Zambiji gdje ih je socijalna služba odvela na tajnu lokaciju. Svi četvero imaju hrvatske osobne dokumente koje su dobili na osnovu sudskih rješenja: upisani su u matične knjige, imaju hrvatske OIB-e, domovnice i putovnice.

Zahtjeve za izdavanje putnih isprava i osobnih iskaznica djeci i maloljetnicima podnose roditelji, a djeca do 12 godina starosti ne moraju biti prisutna prilikom podnošenja zahtjeva. Bez obzira na to, naše institucije nemaju informacija o tome gdje se djeca nalaze, kao ni o tome za što se sumnjiče njihovi roditelji posvojitelji iz Hrvatske.

23. travanj 2024 19:08