StoryEditorOCM
ForumSIGNAL BIJESA

Stručnjakinje komentirale protest žena na Škorine i Raspudićeve izjave: ‘Ujedinjene smo, ne možete nam ništa, frigajte se‘; ‘Vulgarno? Možeš misliti!‘

Piše Marijana Cvrtila/SD
19. lipnja 2020. - 15:26

- Pokazivanje prsta na ovakav način signal je nezadovoljstva, bijesa, protesta. Možda je odgovor mogao biti drukčiji. Ali, živimo u kulturi bijesa i ta simbolična gesta ima snažno značenje. Objektivno, to nije nešto što je poželjno u kulturi neverbalne komunikacije, možda više na društvenim mrežama, a navikli smo i da se takvim gestama više služe muškarci. Ipak, žene su pokazale da je moguće oko ovakvog pitanja postići žensku solidarnost i poručuju: „Ujedinjene smo, ne možete nam ništa, frigajte se!“ – ističe to prof.dr. Smiljana Leinert-Novosel, profesorica komunikologije sa zagrebačkoga Fakulteta političkih znanosti, koja se dugo godina bavi upravo istraživanjem društvenog položaja žena u Hrvatskoj.

U istraživanju koje je provela 1999. godine, podsjeća, na pitanju o pravu žene da odlučuje o pobačaju nije bilo previše odstupanja u stavovima između stranaka različitoga ideološkog predznaka, čak ni između muškaraca i žena, kao ni ispitanika iz grada i sela. Unazad dva desetljeća, dodaje, raste potreba preispitivanja toga prava, ali se u predizborno vrijeme uglavnom svjesno izbjegavao taj vrući krumpir kako ne bi previše antagonizirao ljude.

- Sada se u tijeku kampanje vade sva oružja, pozicioniraju se modernisti protiv tradicionalista. Ako govorimo o temi za koju smo mislili da predstavlja civilizacijski domet o kojemu više nema rasprave, sada vidimo da nije tako, pa je razumljiva i očekivana solidarnost žena. Sada više nego ikada jer su povezane društvenim mrežama, što prije 20 godina nije bio slučaj – kaže profesorica Leinert-Novosel.

- Uvijek me začudi kako netko tko pet minuta nije potrošio na žrtve bilo koje vrste nasilja, bilo to seksualno, obiteljsko ili oboje, komentira nešto o čemu nema pojma. Gospoda Škoro i Raspudić očigledno ne razumiju gdje se događa seksualno nasilje. Da se žrtve silovanja konzultiraju s članovima obitelji? Statistika pokazuje kako oko 91 posto žrtava poznaje počinitelja, da je on u slučaju napastvovanja djece najčešće član obitelji, kod adolescenata/ica dečko ili prijatelj, a u odraslih partner ili druga poznata osoba. Onaj tko poziva silovane žene da se konzultiraju s članovima obitelji ne zna što priča - odlučna je dr.sc. Maja Mamula, psihologinja, osnivačica i koordinatorica Ženske sobe, u okviru koje djeluje i Centar za žrtve seksualnog nasilja. Ujedinjavanje žena različitih svjetonazora u jednu simboličnu gestu prirodna je i spontana reakcija, kaže ona.

image
Na fotografiji: Maja Mamula, Hrvatska ženska soba i Centar za seksualna prava
Ranko Šuvar/Hanza Media

- Možemo komentirati koliko je to prosto ili ne, ali je izraz revolta i poruka: „Dosta lupetanja, začepite više!“- ocjenjuje Maja Mamula. Statistika ne bira političku stranku, dodaje, ističući kako je čudi da se dvojica političara na ovakav način obraćaju, među ostalima, i svome biračkom tijelu.

- Ako u Hrvatskoj imamo gotovo 90 posto vjernika, pitam se tko su oni koji čine abortus? Oni svome biračkom tijelu poručuju da je grješno i nameću osjećaj krivnje – poručuje Maja Mamula.

Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna, dugogodišnja aktivistica za ženska prava, kaže kako je već bilo vrijeme da se žene ujedine „jer ako same sebe ne poštujemo, tko će nas poštivati?“:

- Vulgarno? Možeš misliti! Umjesto da ova dvojica šalju poruke i obraćaju se nasilnicima i silovateljima, oni još žele kažnjavati žene. Što bih trebala u svojoj boli još sazvati stričeve i tetke da odlučuju o tome hoću li roditi ili ne? Škoro stalno govori o „narodu“. A tko sam ja, ja nisam narod? – komentira Sarnavka stavove Škore i Raspudića. Za nju nema dvojbe da žene trebaju reagirati „iako još ima mnogo onih koje su uronjene u patrijarhat“.

image
Na fotografiji: Sanja Sarnavka
Darko Tomaš/Hanza Media

- U Hrvatskoj imamo više žena doktora znanosti, više žena diplomira, a još uvijek trpe poniženja i manipulacije. Nitko ne kaže da je pobačaj dobar, to je trauma mnogim ženama i zato naglašavamo važnost edukacije. Međutim, ima točaka preko kojih se ne smije ići – rezolutna je Sarnavka.

Mirjana Kučer, koordinatorica udruge Domine iz Splita i građanska aktivistica, kaže kako je zgrožena izjavama Miroslava Škore, Nine Raspudića i njima sličnih „premda za mene oni nisu toliko bitni da bih uopće ponavljala njihove teze“. Ne iznenađuju je reakcije žena, ma s kojeg svjetonazorskog spektra dolazile, jer, ističe, istraživanja pokazuju da je 87 posto građana Hrvatske protiv zabrane prava na pobačaj i to je najbolji odgovor.

- Ženama je na vrh glave seksualne objektivizacije i nametanja patrijarhalnih obrazaca u 21. stoljeću. Ako tako ozbiljnu temu svodite na ovakav populistički pristup kojim hvatate ljude na srcedrapajuće i uopćene izjave, razumljivo je da će žene reći „Dosta je“. Žene su umorne od ove teme i zato tako burne reakcije – ako ćete vi biti vulgarni, evo i nas! – poručuje Mirjana Kučer. Dodaje i kako kod nas možda sporije dolaze valovi izvana „ali dolaze i to su procesi koji idu“.

23. travanj 2024 15:36