StoryEditorOCM
ForumOSEBUJAN ŽIVOT

Sud oduzeo dijete 'kćeri Stipe Mesića' i 'stručnoj savjetnici' u Dinamu: oteta djevojčica će biti vraćena ocu na Maltu

Piše PSD
16. travnja 2018. - 10:48
mesić s kćerima

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćnom je odlukom naložio Aniki de Vilera da u roku od 15 dana vrati svoju 2,5-godišnju kćer na adresu oca Andreasa Gerdesa na Malti.
Sud je, kako saznajemo, postupao u povodu zahtjeva oca, koji je sudu proslijedilo nadležno Ministarstvo demografije, sukladno Haaškoj konvenciji o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece. Majka de Vilera ima pravo uložiti žalbu u narednih 15 dana Županijskom sudu, koji će donijeti konačni pravorijek, piše Jutarnji list.

Drama
Radi se o, za sada nepravomoćnom, epilogu obiteljske drame koja se odvija već više od godinu dana, a o kojoj su mediji obilno izvještavali.
Biološki otac djeteta Andreas Gerdes preko medija je optužio svoju bivšu partnericu de Vileru za otmicu djeteta s Malte.
No, tadašnja pravna situacija bila je takva da Gerdes nije mogao pravnim putem puno poduzeti: naime, de Vilera je, u vrijeme kad je rodila dijete, još uvijek bila vjenčana za drugog muškarca te je on, sukladno odredbi svih europskih obiteljskih zakona, prema kojoj je majčin suprug uvijek zakoniti otac djeteta, upisan kao djevojčičin otac. Stoga Gerdes - unatoč provedenom DNK vještačenju koje je pokazalo da je on biološki otac - u pravnom smislu djetetu nije bio ništa te nije imao temelja tražiti povrat djeteta.
Osebujan život
Situacija se u međuvremenu bitno izmijenila. Djetetu je i službeno, sudskom odlukom, u dokumentima promijenjeno ime oca te Gerdes, Nijemac koji živi na Malti, posljednjih šest mjeseci dobar dio vremena provodi u Zagrebu nastojeći redovnim putem - preko suda i socijalne skrbi - stvoriti kontakt s djetetom.
Medijskim plasmanom Gerdesove priče, koju su pratili i inozemni mediji, otkrivena je i vrlo osebujna priča o prijašnjem životu same Anike de Vilere.
Ona je nekoliko godina živjela u Zagrebu te je, prema riječima svjedoka, ostala dužna nizu ljudi: vlasnici agencije Mondo travel iznijeli su podatak da im nije platila 270.000 kuna za luksuzna putovanja na koja je išla, bila je ispitana i u slučaju trošenja novca prikupljenih za liječenje male Nore Šitum, a navodno je i od Dinama, na temelju sklopljenog ugovora, dobila 240.000 eura za pružanje stručnih usluga koje na kraju nije isporučila, piše Jutarnji list.
Niz prevara
U to su vrijeme javno objavljeni i dokumenti koji ukazuju da je ranije, tijekom života u Njemačkoj, bila osumnjičena za niz prijevara, kako se predstavljala kao sestra Silvija Berlusconija, kći Stipe Mesića, tvrdila da joj je otac vlasnik INA-e i slično.

24. travanj 2024 18:30