StoryEditorOCM
ForumPRIPREMITE SE

Sutrašnji izbori u sterilnim uvjetima: ponesite masku i svoju kemijsku, osobna koja je istekla za vrijeme korone, vrijedit će na izborni dan

Piše Anita Belak Krile/SD
4. srpnja 2020. - 10:14

Nedjeljni parlamentarni izbori zbog epidemioloških mjera bit će drukčiji od svih dosadašnjih.

Glasat ćemo po žegi i pod maskama, mnogi iz samoizolacije, a skoro sve političke stranke izborne rezultate navečer će čekati pod otvorenim nebom.

Zadnji put ljetne izbore za Sabor imali smo prije punih 28 godina, kada su održani zajedno s predsjedničkima. Bili su to prvi izbori nakon što je Hrvatska proglasila svoju neovisnost i otad nikad nismo glasali ljeti. Nakon toga parlamentarni izbori su se uvijek održavali na jesen ili zimu.

Kad je riječ o uputama DIP-a, iako na biralištu nismo obvezni imati masku, i bez nje su nam, naime, članovi biračkog odbora dužni dati glasački listić, kao odgovorni ljudi zaštitimo sebe i druge. Brojke zaraženih koronavirusom rapidno rastu stoga stavimo masku, držimo razmak na biralištu i ponesimo vlastitu kemijsku olovku.

Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, glasat će se na sedam tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, a sve će pratiti gotovo 8700 promatrača. Pravo glasa ima tri milijuna i 860 tisuća hrvatskih birača.


 

Osobna iskaznica
Bez isprava nema ni glasanja, stoga nemojte zaboraviti osobnu iskaznicu. Kome je istekla za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka 2020. godine, vrijedit će i na izborni dan. Zbog COVID-a 19 istekle isprave vrijede sve do proglašenja prestanka epidemije, te još 30 dana nakon toga.
 

Preferencijsko glasanje
Na ovima, kao i na prethodnim parlamentarnim i europskim izborima, imamo mogućnost preferencijalnog odabira. Onaj tko nema favorita među kandidatkinjama i kandidatima ima mogućnost zaokružiti jednu kandidacijsku listu, a da ne odabere ikoga na njoj. Glas tada ide samo listi. Tko želi iskoristiti preferencijsku mogućnost izbora zaokružit će broj kandidacijske liste, kao i broj kandidata kojeg želi poslati u Sabor. Ako zaokruži samo ime kandidata, a ne i listu, glasački listić je također valjan i glas ide odabranom izboru i listi. Zaokruži li netko dva ili više kandidata, glas ide samo listi, a učini li to za kandidate s različitih lista, onda je listić nevažeći.
 

Birališta
Biračka mjesta će se učestalo dezinficirati. Svi članovi biračkih odbora morat će nositi maske, a preporuka je i da imaju rukavice. Prilikom identifikacije osobnom iskaznicom birač koji ima masku morat će je nakratko skinuti na udaljenosti dva metra od člana biračkog odbora. Na biračkom mjestu treba držati razmak od 1,5 metara, a na ulazu je obavezna dezinfekcija ruku. Paravani za glasanje postavljeni su na razmaku od 1,5 metara, kao i glasačke kutije. Članovi biračkih odbora također međusobno moraju biti udaljeni najmanje metar i pol, dok je za promatrače ta udaljenost dva metra.
 

Samoizolacija
Osobe koje su u samoizolaciji mogu se najkasnije do nedjelje ujutro prijaviti i članovi biračkih odbora doći će na njihove kućne adrese. Glasat će na ulaznim vratima. Ako je netko od njih nepokretan, članovi biračkih odbora ući će u njihov dom s nazuvcima na cipelama i svom ostalom zaštitnom opremom. Ustavni sud je u petak naložio Državnom izbornom povjerenstvu da omogući biračima pozitivnima na COVID-19 da u nedjelju glasaju na izborima po posebnim uvjetima izvan biračkog mjesta.
 

Ankete i prvi rezultati
Izlaznost na birališta DIP će objaviti u 11.30 i u 16.30. Prve izlazne ankete HRT, Nova TV i RTL objavljuju odmah iza 19 sati. Prve nepotpune i neslužbene rezultate, s 15 do 20 posto obrađenih mjesta, DIP će objaviti oko 21 sat.


 

Punoljetni
U registar birača automatski su uneseni svi birači koji će biti punoljetni zaključno s danom održavanja izbora, 5. srpnja 2020.
– Birači koji su postali ili će postati punoljetni u ovom razdoblju do dana održavanja izbora upisani su u registar birača, a u popis birača će ući samo oni koji imaju važeću osobnu iskaznicu, slijedom čega će biti i na izvatku iz popisa birača koji će biti dostavljen na biračko mjesto. Birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu svoje pravo na glasovanje moći će na dan izbora dokazivati potvrdom za glasovanje koju izdaje nadležno upravno tijelo u županiji, odnosno u Gradu Zagrebu – poručili su iz Ministarstva uprave.
 

Privremeno upisani
Za ove izbore privremeno upisanih birača izvan mjesta prebivališta je 24.893. Birači koji su zatražili privremeni upis izvan mjesta prebivališta glasaju za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivališta.
 

2669 kandidata
Na ovim izborima natječu se 192 liste s 2669 kandidata. Prije četiri godine bilo je 177 lista, odnosno 15 manje nego sada. Za jednu saborsku fotelju bori se 17 kandidata. Bira se 140 zastupnika u deset izbornih jedinica, uz osam zastupnika nacionalnih manjina te tri zastupnika na listama za dijasporu, ukupno 151. Broj listi po izbornim jedinicama nije isti - kreće se od 13 u 5. izbornoj do čak 22 u 7. izbornoj jedinici. Na listama je 41 posto žena, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina.
 

Milanoviću sa 76 potpisa
Nakon izbora počinju postizborni dogovori, a mandat za sastavljanje nove Vlade predsjednik države Zoran Milanović daje onoj opciji koja mu pismeno pokaže da ima potpise 76 zastupnika. Novi mandatar potom ima rok od 30 dana da svoju Vladu i program predstavi Saboru i zatraži glasanje o povjerenju. Ako to ne uspije u propisanom roku, predsjednik Republike može mu dati dodatnih 30 dana. Ako se ni u tom roku ne uspije doći do većine, Milanović može povjeriti mandat za sastavljanje Vlade drugoj osobi. Ako i to propadne, predsjednik države raspisuje nove prijevremene izbore.

26. travanj 2024 05:23