StoryEditorOCM
ForumZAVRŠNI ISPITI

Sve je spremno za državnu maturu: ispitni materijali teški 13 tona krenuli prema školama

Piše PSD.
5. lipnja 2020. - 15:16

Nakon stresne i neizvjesnošću ispunjene školske godine, u ponedjeljak, 8. lipnja, u 9 sati, u 369 srednjih škola i ispitnih centara počinje 11. po redu državna matura, koja će se prvi put pisati u skladu s mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pristupit će joj ukupno 32.114 maturanata i ostalih kandidata, koje će nadzirati sedam tisuća nastavnika, a ispite će ocjenjivati nešto više od tisuću ocjenjivača.

U povodu toga jučer je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ivana Katavić za novinare otvorila veliki prostor Centra mature, u kojemu se, prema strogim standardima, čuvaju, razvrstavaju i prema školama šalju ispiti državne mature. Idućih tjedana odavde će se na teren isporučiti 130 tisuća ispita, odnosno oko 13 tona materijala.

– Ovo je srce priprema za provedbu državne mature, a u prostoru je angažirano 40 vanjskih suradnika i oko stotinu studenata. Još tisuću ocjenjivača bit će u susjednoj prostoriji slične veličine kada od 18. lipnja počne ocjenjivanje. Ispiti se sukcesivno šalju prema školama, a prvo slanje s ispitnima materijalima obveznih predmeta počelo je već ovaj tjedan, i to najprije prema otocima, a do kraja tjedna bit će isporučeni školama – izvijestila je Katavić.

Podsjetimo, ove godine, prema preporukama epidemiologa, razdvajaju se datumi pisanja dviju razina (A, više, i B, osnovne) istog obveznog ispita državne mature na koje inače izlazi najviše maturanata (hrvatski i engleski jezik te matematika). Matura će se pisati u dva epidemiološka bloka: u prvom, od 8. do 24. lipnja, polažu se obvezni, a u drugom, od 25. lipnja do 3. srpnja, izborni predmeti. Matura počinje u ponedjeljak ispitom iz hrvatskog jezika više, A razine, a završava 3. srpnja ispitima iz informatike i povijesti.

image
Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na Velesajmu
Dragan Matić/Hanza Media

Ove godine, prema podacima NCVVO-a, najviše je maturanata prijavilo matematiku B razine (20.758), hrvatski jezik A razine (19.925) i engleski jezik A razine (17.488). Od izbornih najviše je prijava za fiziku (7251), biologiju (4964) te politiku i gospodarstvo (4892). Češki materinski jezik i španjolski jezik B razine nije prijavio nitko.

Ponovimo i kako se ove godine na maturi neće propitivati gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda srednje škole. Kako su svi ispiti tiskani prije te odluke, voditelj ispitne prostorije učenike će prije pisanja usmeno upozoriti koje zadatke iz testa ne moraju rješavati, a potom će ih još napisati na ploču.

Radi poštovanja protuepidemijskih mjera, pristupnici će na ispite morati donijeti vlastite kemijske olovke, a na ispit iz likovne kulture flomastere. Maturanti će na ispitima moći, ako to žele, nositi zaštitne maske, a dežurni nastavnici dobili su upute vezane uz skidanje maski, kao i potencijalnu zloupotrebu tehnologije u odjeći.

Lani je troje maturanata uhvaćeno zbog nedopuštenog korištenja tehnologije i poništeni su im svi ispiti.

23. lipanj 2024 04:27