StoryEditorOCM
ForumNAPAO KOLEGU

‘Svi ga znamo kao vrlo smirenu osobu‘: tko je Tomislav Mikulin, mladi SDP-ovac koji je isključen iz stranke zbog ‘nasilja u obitelji?

Piše PSD
9. lipnja 2020. - 17:38
Tomislav Mikulin - 'Što se njemu dogodilo da onako napadne Hajdukovića, nikome od nas nije jasno', kaže jedan SDP-ov dužnosnikHANZA MEDIA

Tomislav Mikulin napao je saborskog zastupnika Domagoja Hajdukovića. Priveden je u osječku policiju, zaradio kaznenu prijavu zbog obiteljskog nasilja i zbog čitave priče brzopotezno isključen iz SDP-a.

I dok su na Iblerovom trgu šokirani činjenicom da je Mikulin fizički nasrnuo na svojeg prijatelja Hajdukovića, nameće se pitanje kako je netko sa samo 26 godina, s nedovoljno političkog i životnog iskustva, mogao postati voditelj Ureda predsjednika jedne od dvije najjače stranke u Hrvatskoj. Jer, mlađahni Mikulin je bio upravo to: zaposlen na mjestu višeg stručnog suradnika u centrali SDP-a, bio je zadužen da vodi ured Davora Bernardića.

Dvije dekanove nagrade

– Mikulin je postao voditelj Bernardićevog ureda jer je riječ o jednom izrazito uspješnom i pametnom mladom čovjeku koji je osvojio dvije dekanove nagrade kao najbolji student, koji je završio fakultet u rekordnom roku i s najboljim ocjenama i koji je uvjereni i izgrađeni socijaldemokrat. Uz to, iskazao se kao dobar organizator. Imao je apsolutno sve reference za tu funkciju. Svi ga znamo kao vrlo smirenu osoba. Što se njemu dogodilo da onako napadne Hajdukovića, nikome od nas nije jasno – tvrdi jedan visokopozicionirani SDP-ov dužnosnik.

Mikulin je do dolaska na Iblerov trg bio tajnik općinske organizacije u Lekeniku u Sisačko-moslovačkoj županiji. Tamo se, tvrdi naš sugovornik, iskazao odličnim stranačkim radom, izgradivši jednu od najboljih SDP-ovih organizaciju u toj županiji. To je Bernardić prepoznao i u studenom 2018. ga pozvao na Iblerov trg. Isprva je Mikulin volontirao, a potom je i zaposlen u stranačkoj centrali.

Kada je prije nekoliko mjeseci iz SDP-a otišla Jelena Čevra, koja je socijaldemokratima radila PR, saborski zastupnici obavješteni su da će ubuduće komunikaciju prema medijima dogovarati preko Mikulina.

– Tu nije bilo važno ni znanje ni iskustvo, nego isključivo lojalnost i odanost – čitav je slučaj prokomentirao jedan SDP-ov parlamentarac, koji je uvjeren da je Mikulin dobio priliku na tako visokoj poziciji u stranci jer je dolazio iz kruga Bernardićevih podupiratelja – onih koji nisu kritički gledali na njegove poteze, nego ih bespogovorno podržavali.

Poput Sauche

Jedan drugi SDP-ovac s kojim smo razgovarali smatra pak da situacija sa Mikulinom dosta podsjeća na onu s Tomislavom Sauchom, kojeg je na sličnu poziciju svojedobno postavio Zoran Milanović.

– Njega je nakon što je 2007. postao predsjednik SDP-a Zoran Milanović postavio za šefa svog ureda. Isto jako mladog i potpuno neiskusnog, "zelenog". Ta je priča završila sa suđenjem za ukradene dnevnice u Vladi, ova sa Mikulinom s kaznenom prijavom za obiteljsko nasilje – upozorava naš sugovornik, ironično dodajući da čeka predsjednika SDP-a koji će za voditelja ureda uzeti nekog tko zna svoj posao. A ne nekog koji se na toj poziciji njemu tek treba naučiti.

Volontirao u Europskom parlamentu

Tomislav Mikulin je na Linkedinu sebe opisao kao odgovornog, ambicioznog, timskog igrača:

"Nemam problema s preuzimanjem liderske pozicije u timu, volim raditi s ljudima i biti kreativan u poslu", napisao je Mikulin. Član je SDP-a od 2010. godine, član je predsjedništva stranačkog Foruma mladih, na Fakultetu političkih znanosti dobio je dvije dekanove nagrade za najboljeg studenta u akademskoj godini 2013.-2014. i 2015.-2016. Objavljivao je tekstove na portalu Libela.org, a volontirao je i u Europskom parlamentu.

 

24. travanj 2024 11:56