StoryEditorOCM
ForumSASUO PALJBU

Svi ispitani BBB-i ostaju u zatvoru! Njihov odvjetnik izgubio živce: ‘Da samo vidite tog suca...‘

Piše Filip Pavić/JL
11. kolovoza 2023. - 20:40

Prvih 30 optuženih u slučaju ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, Michalisa Katsourisa, od petka u 12 sati pred trojicom istražitelja u Ateni tvrde kako nemaju nikakve veze sa spomenutim zločinom, piše Jutarnji list. 

Alexis Kougias, odvjetnik koji zastupa jednog grčkog optuženika, u svom iskazu naveo je kako postoji video iz kojeg se vidi kako su počinitelj i žrtva bili sami, nakon čega je Michalis uboden s leđa.

Grčki mediji pišu i kako su ranije u petak navijači AEK-a, koji su bili ispred zgrade suda u ulici Evelpidon, policiju i novinare gađali vodom i kavom.

image

odvjetnik Alexsis Kougias
 

Ronald Goršić/Cropix

Optuženi Hrvati, od kojih većina ima iste branitelje, kategorički negiraju posjedovanje noževa i tvrde kako su u Grčku došli na utakmicu Dinama i AEK-a te Panathinaikosa (s čijim navijačima su pobratimljeni) i Marseillea, koja se igrala dan poslije. Neki od njih također negiraju da su u Atenu došli zloglasnim konvojem - prema njihovim riječima, u Grčku su doputovali avionom, što navodno mogu i dokazati predočavanjem odgovarajućih karata.

Kako javlja naš novinar iz Atene, Vasilis Noulezas, grčki odvjetnik koji brani trojicu hrvatskih navijača, obrušio se u petak, nakon skoro deset sati saslušanja, na sud, politiku i grčku vladu.

- Pitanje je hoću li u ovim uvjetima braniti sve ostale klijente koje imam na redu sutra i preksutra. Vjerujem da je sud odluku o zadržavanju Hrvata donio unaprijed, pod utjecajem medija i društvenih mreža koje govore da su svi Hrvati kriminalci - ispričao je odvjetnik.

Na pitanje smatra li da je to politički montiran proces, kaže kako isti pomaže vladi i političkom sustavu.

- Zasad nemam nikakvo povjerenje u ovaj sud i moram promisliti kako ćemo postupati na saslušanjima sutra i preksutra. Istražni sudac bio je agresivan prema nama, osvetoljubiv, ljut i ustvrdio je da Hrvati lažu - istaknuo je.

Dodao je i kako s tim istražnim sucem Hrvati ne mogu imati fer suđenje.

U petak je 30 uhićenih dalo izjavu, 26 Hrvata, Austrijanac, Albanac i dva Grka. Mislilo se da će jedan dio navijača ipak biti pušten da se brane sa slobode.

- Otišli smo na stadion Opap Arena kako bismo gledali trening naše momčadi Dinamo Zagreb dan prije utakmice protiv AEK-a, za koju nismo osigurali ulaznice zbog UEFA-ine zabrane, a onda smo se neočekivano našli usred nasilnih incidenata koji su trajali najmanje pola sata. Pravovremene policijske intervencije nije bilo.

image

uhićeni navijači izlaze iz zgrade suda

Ronald Goršić/Cropix

Nakon što su nas neko vrijeme pratile, grčke policijske snage, iznenađene napetostima i dimnim bombama koje su bacali grčki navijači, konačno su nas imobilizirale, a potom i uhitile. Nisam bio blizu i ne mogu znati tko je oštrim predmetom, nožem, na gnusan način izbo nesretnog Michalisa Katsourisa, zbog čega svi mi duboko žalimo - ispričao je jedan hrvatski okrivljenik.

Optuženi 27-godišnji Grk, kojega zastupa Alexis Kougias, također kategorički negira bilo kakvu povezanost sa slučajem i tvrdi kako se, nažalost, našao na krivom mjestu u krivo vrijeme.

- Nemam nikakve veze s onime što se dogodilo između hrvatskih huligana, koji su došli u Grčku ubijati i uništavati imovinu, i navijača AEK-a, koji su bili naoružani noževima, pajserima, drvenim palicama i drugim opasnim oružjem, što se vidi iz videosnimaka koje posjeduje policija. Toga dana, u poslijepodnevnim satima, posjetio sam jednu trgovinu u ulici Agios Vassiliou 27, bio sam sa zaručnicom i potencijalnim poslovnim partnerom, a poslije sam se sastao s poznanikom u njegovoj kući u blizini kako bih pogledao motocikl koji je on prodavao, a ja sam bio zainteresiran za kupnju.

Dok smo razgovarali, oko 23 sata, čuli smo petarde i eksplozije iz smjera stadiona AEK-a, pa sam iz radoznalosti odjurio ondje vidjeti što se događa. Kad sam stigao na mjesto događaja, vidio sam i čuo petarde, baklje, viku i psovke... Uplašio sam se i odlučio maknuti što dalje... Osim toga, ja sam jedini od uhićenih koji nije imao niti kapuljaču niti kacigu, nisam se skrivao ni od koga, što također ide u prilog tvrdnjama o mojoj nevinosti.

Jedini razlog zbog kojeg sam optužen je taj što me služba za suzbijanje nasilja na stadionima zna otprije - naime, 200 metara od zgrade policije i iza stadiona Panathinaikosa držim restoran/kafić, kamo uglavnom dolaze navijači, a prije tri godine bio sam potpuno nepravedno optužen zbog tog mog poslovnog odnosa s organiziranim navijačima Panathinaikosa... Izbjegao sam zatvorsku kaznu, ali tri puta mjesečno moram se javljati policiji, što redovito i činim, a sve to može potvrditi i Služba za suzbijanje nasilja u sportu, koja uredno prati moj stil života...

Moje uhićenje temelji se isključivo na činjenici da sam organizirani navijač Panathinaikosa te proizvoljnom i lažnom iskazu mladog policajca koji me vidio kako hodam ulicom blizu mjesta gdje su se dogodili incidenti - ispričao je uhićeni Grk.

Pred istražiteljem se našao i 22-godišnji okrivljenik porijeklom iz Albanije, od kojeg je oduzet metalni preklopni nož. On je pak rekao kako radi kao električar te da je u ponedjeljak zbog posla bio na području New Philadelphije.

- Kasno sam završio s poslom. Dogovorio sam sastanak s djevojkom na stanici i dok sam ondje čekao, čuo sam povike, eksplozije i vidio baklje u blizini. Otišao sam vidjeti što se događa, ali nisam sudjelovao u incidentima. Preklopni nož koji je pronađen kod mene treba mi za posao. Nisam organizirani navijač Panathinaikosa, ja sam samo običan ljubitelj sporta. Idem na stadion, s ocem i bratom, kad god nađem jeftine karte. Želim da se skine oznaka tajnosti s mojih komunikacija, da mi se provjeri mobitel i uzme uzorak DNK kako bi se utvrdilo da nemam nikakve veze s onime za što me optužuju - rekao je 22-godišnjak.

Svi hrvatski navijači koji su u petak ispitani na sudu, njih 30-ak, ostaju u pritvoru, čak i oni koje se direktno ne dovodi u vezu sa smrću 29-godišnjeg navijača AEK-a, Michalisa Katsourisa. Pred medijima je to objavio Vasilis Noulezas, grčki odvjetnik koji brani trojicu hrvatskih navijača, zaključuje Jutarnji list. 

01. svibanj 2024 07:24