StoryEditor
ForumC MODEL

Svi srednjoškolci i dio osnovaca od danas su online, HZJZ objavio nove upute za platnene maske za đake koji ostaju u klupama

Piše PSD
14. prosinca 2020. - 08:43
IlustracijaAFP

Srednje škole u svim županijama i viši razredi osnovnih škola u četiri županije od danas će nastavu u potpunosti pratiti online, prema C modelu.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja objavili su kako nastavu po C modelu u srednjim školama već imaju Međimurska, Varaždinska, Zagrebačka, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Požeško-slavonska, a danas im se u tome pridružuju i ostale županije i Grad Zagreb.

Kad je riječ o osnovnim školama, učenici od petog do osmog razreda nastavu online već prate u Varaždinskoj županiji, a od danas im se pridržuju đaci u Istarskoj, Međimurskoj županiji te Primorsko-goranskoj županiji.

Za učenike koji ostaju u školama HZJZ je objavio nove upute o platnenim maskama.

"Prema Uputi za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. obvezna je uporaba maski za djecu od 5. do 8. razreda i za srednjoškolce ukoliko se ne može osigurati propisana distanca od 1.5 odnosno dva metra.

Materijal za izradu maski mora biti gušćeg tkanja ili višeslojna, s elastičnim krajevima ugodnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan pod uvjetom da se može prati pri temperaturi od 60 Celzijevih stupnjeva ili višoj. Maska mora biti uredno obrađena u skladu s namjenom te sadržavati deklaraciju s podacima o sastavu, održavanju, uputi za nošenje i ostalim oznakama u skladu s primjenjivim propisima.

Maska mora biti dizajnirana da prekriva nos, usta i bradu te sadržavati podesive vrpce/elastične trake. Svrha maske je da predstavlja barijeru, tj. filtraciju čestica, osigura dišljivost te da bude prilagodljiva veličini djetetove glave.

Materijal za izradu maski ne smije sadržavati štetne tvari (npr. azo-bojila, formaldehid, metali itd.). Preporuka je koristiti certificirane tekstile, kategorije proizvoda za dodir s kožom ili za proizvode za djecu." 

Izdvojeno

25. veljača 2021 11:30