StoryEditorOCM
ForumTRUMP RAZBJESNIO KIM JONG-UNA

'Taj mentalno poremećeni starkelja uvrijedio je i mene i moju državu. Slijedi žestoki odgovor'

Piše Hina / JL
22. rujna 2017. - 11:15
ZETRASH

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un u petak ujutro po lokalnom vremenu imao je izrazito rijetko obraćanje naciji u kojem se izravno osvrnuo na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je tijekom govora na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda rekao da Amerika neće imati izbora nego potpuno uništiti Sjevernu Koreju ako ova nastavi s prijetnjama.

Kim je, kako se čini, Trumpovu prijetnju shvatio vrlo osobno pa je vrlo osoban i njegov odgovor američkom šefu države, kojega je nazvao mentalno poremećenim starkeljom.

Sjeverna Koreja razmotrit će mogućnost da protiv Sjedinjenih Država poduzme 'najvišu razinu oštrih protumjera u povijesti' kao odgovor na Trumpovu prijetnju 'totalnim uništenjem', poručio je između ostalog Kim, koji je govor započeo konstatacijom da je Trumpova prijetnja izazvala zabrinutost diljem svijeta.

Preplašeno pseto

- To što je on izustio su nečuvene besmislice koje nimalo ne pomažu u smirivanju napetosti. Preplašeno pseto laje sve glasnije, rekao je.

- Htio bih dati jedan savjet Trumpu: pažljivo biraj riječi i budi obziran kome se obraćaš kada držiš govor pred cijelim svijetom, kazao je sjevernokorejski lider.

- Mentalno poremećeno ponašanje američkog predsjednika koji usred UN-a otvoreno iskazuje neetičnu želju za 'potpunim uništenjem' jedne suverene države nadilazi čak i prijetnje 'promjenom režima' ili društvenim prevratom. Njegove su me riječi podsjetile na predsjedničku kampanju u Americi kada su ga mnogi prozivali političkim laikom ili heretikom, rekao je Kim.

Trumpa je optužio da prijeti i ucjenjuje države diljem svijeta te da ga smatra potpuno nesposobnim za vođenje zemlje.

Prevarant i gangster

- On sasvim sigurno nije političar, nego najobičniji prevarant i gangster koji se voli igrati vatrom. Njegov govor u kojem je jasno izrazio svoju želju [za uništenjem Sjeverne Koreje] nije me ni uplašio ni zaustavio, nego me uvjerio da je put koji sam izabrao ispravan i njime ću ići do samoga kraja. Uvrijedio je i mene i moju državu pred očima cijeloga svijeta, na najžešći način u povijesti nam je objavio rat najavom uništenja naše države. Stoga ćemo najozbiljnije razmotriti najvišu razinu oštrih protumjera kakve u povijesti još nisu zabilježene, zaprijetio je Kim.

- Akcija je najbolja opcija protiv lude starkelje koja ne želi ništa čuti, nego samo govori što želi. Kao čovjek na čelu Sjeverne Koreje i u ime dostojanstva i časti moje države i naroda, ovdje kažem da će čovjek koji trenutno drži vlast u Americi skupo platiti za svoj govor u kojemu poziva na potpuno uništenje Sjeverne Koreje. Ovo nije samo retorička figura kakve Trump obožava. Doista ne znam kakav je odgovor očekivao kada si je dopustio da mu takve ekscentrične riječi izađu iz usta, ali što god da je očekivao, dobit će puno više od toga. Sasvim sigurno ću ognjem dovesti u red tog mentalno poremećenog američkog starkelju', zaključio je svoje obraćanje Kim Jong-un.

Čovjek raketa u samoubilačkoj misiji

Američki predsjednik nazvao je u utorak sjevernokorejskog lidera 'čovjekom raketom' u samoubilačkoj misiji, a u četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. Time je ipak prebacio naglasak s mogućih vojnih akcija na ekonomski pritisak.

Po Trumpovom tumačenju, nova izvršna uredba predviđa dodatne ovlasti za poduzimanje mjera protiv kompanija i financijskih institucija koje financiraju i omogućuju trgovinu sa Sjevernom Korejom.

Te će mjere presjeći izvore prihoda kojima Sjeverna Koreja financira razvoj 'najsmrtonosnijeg oružja poznatog čovječanstvu', tvrdi Trump.

Upitan uoči sastanka s japanskim i južnokorejskim dužnosnicima je li diplomacija još moguća, američki je predsjednik kimnuo u znak potvrde i odgovorio protupitanjem: 'Zašto ne?'.

U kontekstu eskalacije napetosti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je od čelnika da ne srljaju u rat, a Južna Koreja, Rusija i Kina pozvale su na smirivanje napetosti.

Hidrogenska bomba na Pacifiku

U međuvremenu, sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho izjavio je u petak kako smatra da bi njegova zemlja mogla razmotriti mogućnost testiranja hidrogenske bombe na Pacifičkom oceanu, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Novinari su ga u New Yorku pitali što je Kim htio poručiti prijetnjom o 'najvišoj razini oštrih protumjera u povijesti', na što je on uzvratio da bi se moglo razmotriti testiranje hidrogenske bombe dodajući ipak kako ne zna što točno misli sjevernokorejski vođa.

- Nemamo pojma kakve bi mjere mogle biti poduzete jer će zapovijed izdati lider Kim Jong-un, kazao je šef sjevernokorejske diplomacije.

- Mogla bi to biti najmoćnija detonacija hidrogenske bombe na Pacifiku, dodao je Ri Yong Ho.

Japancima neprihvatljivo

Glavni tajnik kabineta japanske vlade Yoshihide Suga upozorio je u petak u Tokiju da su izjave i ponašanje Sjeverne Koreje 'apsolutno neprihvatljivi' i da predstavljaju provokaciju za regionalnu i međunarodnu sigurnost.

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera također je izjavio da je izjava sjevernokorejskog ministra potpuno neprihvatljiva.

15. travanj 2024 21:13