StoryEditorOCM
ForumMLADOJ HRVATICI KOJA SE TRBUHOM ZA KRUHOM ODSELILA U IRSKU ŽIVOT POSTAO PAKAO

Tanja došla u Cork, sve je isprva bilo sjajno, a zatim je počela agonija

Piše Jutarnji.hr
29. svibnja 2019. - 19:48
Privođenje Žena Policija Nasilje

Hrvat s adresom u Irskoj dobio je četiri godine zatvora jer je danima krajem prošle i početkom ove godine uhodio bivšu cimericu, više je puta napao i prijetio joj smrću, govoreći da će je ubiti čak i ako mu za to bude trebalo 10 godina. Mlada se žena toliko uplašila nakon niza napada da je dvaput mijenjala adresu u irskom gradu Corku, rekao je detektiv Niall O’Connell u ponedjeljak na sudu. Sudac James McCourt rekao je:

 

- Sve je to učinio s predumišljajem. Uhodio ju je danima oko Božića, a onda opet u siječnju.

Sudac McCourt je Josefu Staniću (26) iz Hrvatske odredio četiri godine zatvora, no smanjio je kaznu za godinu dana kad se optuženi obavezao da će nakon puštanja iz zatvora u roku od 48 sati napustiti zemlju, piše Irish Examiner.

Stanić je priznao krivnju za napad i nanošenje teških fizičkih ozljeda Tanji Kosniki u siječnju. Priznao je i da joj je prijetio smrću. Detektiv O’Connell je na suđenju rekao da žrtva najviše brine zbog tih prijetnji.

- Ubit ću te sad ili za deset godina - rekao joj je.

Stanić je priznao i napad nožem na Tanju 7. prosinca 2018. Žrtva se uzrujala i zbog činjenice da je nasilnik tvrdio da su bili u vezi dok to zapravo nikad nije bio slučaj. Rekla je da nikad nisu bili u vezi, nego samo prijatelji jer su oboje doselili iz Hrvatske. Živjeli su zajedno s još nekoliko cimera i radili u Corku oko dvije godine kad je došlo do prvog napada.

- Napao ju je i uhvatio za vrat. Gurnuo ju je na radnu plohu u kuhinji i ponovno primio za vrat. Za vrijeme napada je skinuo majicu i zgrabio nož - svjedočio je detektiv O’Connell.

Unatoč svemu, upravo je Stanić taj put nazvao policiju i rekao im da je uzeo heroin te je ponavljao da se želi ubiti. Priveli su ga u lošem mentalnom stanju i odveli u bolnicu Mercy na procjenu. Iste je noći pušten iz bolnice.

Napadnuta se žena formalno žalila nekoliko dana kasnije i preselila je na drugu adresu u istom gradu. Šokirao ju je kad joj se pojavio pred kućom na Božić. No, kao najgori dan u životu Kosnika navodi 7. siječnja kad se vraćala kući, a on ju je čekao ispred. Prvo ju je udario u glavu, a onda ju je nastavio udarati kad je pala na cestu. Bila je sigurna da će je ubiti, a to bi se možda i dogodilo da prolaznici nisu intervenirali.

Detektiv je svjedočio da je mlada žena tom prilikom zadobila ozbiljne ozljede nakon čega je prevezena u bolnicu. A onda joj je nakon svega toga još prijetio smrću.

Na sudu se u ponedjeljak nije pojavila jer je, kaže, u prevelikom strahu da bi se suočila s njim uživo. Zato je zamolila detektiva da prenese njezinu izjavu. Opisala je da čak i kad je Stanić postao ovisan o heroinu, pokušavala mu je pomoći i nositi se s problemima.

- Bila sam uvjerena da ću umrijeti. Nakon tri tjedna prošle su masnice, ali strah je ostao. Kad sam čula da su ga pustili uz jamčevinu, ponovno sam preselila - rekla je.

Stanić joj se, potvrdila je, ispričao početkom prosinca za incident, pa se ispričao na Božić, a onda ju je napao u siječnju. Tanja se boji da će morati napustiti posao i dom koji je stvorila u Corku nakon što Stanića puste iz zatvora. Odvjetnica Nikki O'Sullivan rekla je da njegova obitelj živi u Njemačkoj te da će on preseliti k njima čim ga puste. Što se tiče odnosa s Tanjom, odvjetnica je na sudu rekla:

- Čini se da je pogrešno shvatio situaciju. Možda je htio nešto više od prijateljstva. Upao je u loše društvo i postao ovisan o heroinu što mu je uvelike promijenilo osobnost. Nikad se nije ovako ponašao u životu. Ni sam to ne zna objasniti.

22. travanj 2024 21:30