StoryEditorOCM
Forum‘TO JE VRHUNAC‘

‘Teatar apsurda kriznog upravljanja‘: i kuhari i političari zgroženi izjavama vladajućih koji tvrde da volonteri u Petrinji spremaju previše obroka

Piše Anita Belak Krile
10. siječnja 2021. - 11:54

Osvrćući se na izjave sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji je konstatirao da 'nered na terenu stvaraju dolasci kontejnera po privatnim linijama', te na ocjenu ministra graditeljstva i prostornog uređenja Darka Horvata koji je nezadovoljan što se u Petrinji kuha previše obroka, šef SDP-a Peđa Grbin zaključio je da se radi o teatru apsurda kriznog upravljanja.

- Iako su obnovljene kuće srušene u potresu, u obnovi nisu uočene nepravilnosti? Iako skoro dva tjedna nakon potresa ljudi nisu zbrinuti, za manjak kontejnera nije kriva država, nego pojedinci koji su doniranjem vlastitih kontejnera i kamp kućica unijeli kaos na teren? Iako je dokumentom iz 2019. godine utvrđeno da Civilna zaštita i Crveni križ nisu spremni na potres, a imamo i vojnu kuhinju koja je donirana da posluži u situacijama prirodnih katastrofa, krivi su volonteri koji na terenu kuhaju previše obroka? – komentirao je Grbin zaključujući kako je 'teatar apsurda kriznog upravljanja sanacije posljedica ove prirodne katastrofe dostigao vrhunac'.

- Kada će nefunkcioniranje sustava biti detektirano na radaru premijera Plenkovića? Ili je to radar na kojem se ne vidi HDZ-ov kadar, a vide se pravi heroji Banije? – poručio je predsjednik SDP-a.

Kao što je poznato Vlada je najavila da od ponedjeljka preuzima opskrbu hranom u Petrinji te će od idućeg tjedna hranu kuhati djelatnici državne tvrtke Pleter. Distribuciju po okolnim selima će, kao i dosad, obavljati Crveni križ.

image
Saša Burić/Cropix

Ministar Horvat kazao je kako broj dnevno pripremljenih obroka sada prelazi 15.000 te da su u Vladi mišljenja da je to preveliki i neodrživi broj toplih obroka koji je potrebno pripremati. On je i poručio da će dobrovoljci biti na terenu dok im ne dođe odluka da nisu više potrebni.  

Takva poruka kuharima volonterima koji su se sami organizirali i danima kuhali ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, naljutila je kuhara Matu Jankovića.

- Moje kolege i ja smo kotačić nečega što nama ima smisla i što smo kao rascijepana grupa organizatora stvorili. Krećem od sebe, dao sam što mogu, neki su dali puno više, ali smo nešto dali. Činjenično stanje je da smo zaobišli "sustav" koji nas sada svojata i "preuzima", ali u trenutku kad smo odlučili raditi, motiv nam je bio pomoći. Možda je problem što smo postavili standard koji '"sustav" ne zna i ne može pratiti. Možda. Slobodni smo svi, boli nas što ne stvaramo, što ne radimo, što smo visoko turažni strojevi koji stojimo ugašeni zbog okolnosti koje su nas snašle - napisao je Janković na Facebooku i dodao:

- Ljudi, stvarno smo se potrudili, neki su spavali u autima, kuhali u šatorima na hladnoći, neki su vozili svaki dan, neki donirali, neki volontirali, neki objektivno izvještavali. Dali smo obol poslu koji zapravo nije naš. Naš je posao volontirati, a ne biti sustav. Pomažite i dalje, ne zaboravite na osobu koja je u 15 sekundi izgubila sve. Vratimo se na 'zaobišli smo sustav' - nema ga. Nemojte zaboraviti to. Molim vas.

18. travanj 2024 05:03