StoryEditorOCM
Forum‘ATLANTIC GRUPA’

Tedeschijeva plaća 56.000 eura, a zaposleni mu rade za 670 eura. Sindikalisti negoduju: ‘Zarađuje 1000 minimalaca!‘

Piše Silvana Uzinić
19. svibnja 2023. - 18:17

Ovih dana najavljuje se skupština dioničara “Atlantic Grupe” pa je javnost doznala da je tvrtka u prošloj godini ostvarila neto dobit od 345 milijuna kuna.

Ipak, ono što je većini zazvonilo jest podatak o iznosu mjesečne plaće Emila Tedeschija, čelnika i većinskog vlasnika kompanije. On je mjesečno u prosjeku dobivao čak 416.000 kuna bruto ili gotovo 56 tisuća eura. Članovi uprave i potpredsjednici kompanije Neven Vranković, Zoran Stanković, Lada Tedeschi Fiorio, Srećko Nakić i Enzo Smrekar zarađivali su oko 250.000 kuna mjesečno.

Kako javljaju neki mediji, radi se o ukupnim primanjima u koje ulaze fiksna plaća, varijabilni dio koji ovisi o rezultatima poslovanja i primanjima u naravi. Tedeschiju je lani isplaćeno oko pet milijuna kuna bruto.

Ove godine na Skupštini koja je zakazana za 15. lipnja odlučivat će se i o isplati dividende u visini 50 kuna po dionici. Tako bi, ako dioničari tako odluče, a neki su već izračunali, Emilu Tedeschiju koji ima 50,2 posto dionica mogla pripasti dividenda u iznosu od 84 milijuna kuna bruto, Lada Tedeschi Fiorio s 5,8 posto dionica dobit će 10 milijuna kuna, a Neven Vranković koji ima oko 21.400 dionica iznos od milijun kuna.

Svojevremeno se u jednom istraživanju o zadovoljstvu zaposlenika koje je proveo portal MojPosao, “Atlantic Grupa” svrstala među najbolje poslodavce u Hrvatskoj.

‘Plaće su tajne...‘

Ipak, nisu baš svi zaposleni tako zadovoljni kao što je pokazalo spomenuto istraživanje. U jednoj od sastavnica kompanije, u tvrtki “Atlantic Trade”, primjerice u srpnju 2021. sindikati su bili zaprijetili industrijskim akcijama zbog spora oko kolektivnog ugovora. Ugovor je na kraju potpisan, no u rujnu ove godine ističe i sindikati se ponovno pripremaju za pregovore.

Ono što već sada može kazati Tomislav Rajković, predsjednik “Atlantic Tradea”, najvećeg sindikata u firmi od malo manje od osam stotina zaposlenih, jest da svakako neki radnici jesu zadovoljni, ali takvi sigurno nisu većina.

Na pitanje kako komentira plaće vodećih ljudi kompanije i je li, unatoč razlici u odgovornosti, ipak riječ o prevelikom jazu među plaćama, Rajković odgovara:

- Plaće su tajne pa ne znamo pojedinačne iznose, ali znamo da neki rade za oko pet tisuća bruto kuna mjesečno. Stoga će nam podatak o mjesečnim iznosima čelnika tvrtke svakako biti adut u pregovorima – kazao je Rajković.

Dodao je da ovih dana kreiraju prijedloge s kojima idu pred poslodavca, a među njima je sigurno i povećanje plaća jer nisu pratile inflaciju. Napomenuo je da su, kao i prije dvije godine, spremni na štrajkove koji bi, s obzirom na brojnost članova, itekako mogli paralizirati rad.

image

Tomislav Rajković

CROPIX

Gotovo stotinu puta više!

Dok će se većina liberalnih ekonomista zalagati za pravo svakog vlasnika i menadžera na visoku plaću sve dotle dok odgovorno gospodari firmom te doprinosi i njezinu i razvoju zajednice, što “Atlantic Grupa” svakako jest, dotle sindikalni vođe i radnici, kao i ekonomski teoretičari smatraju da golema razlika u materijalnim uvjetima života među menadžerskom i radničkom klasom nipošto ne može biti prihvatljiva.

Mario Iveković iz Novog sindikata smatra da je tolika razlika između menadžerskih i plaća radnika nakaradna.

- Pa čekajte, ako je minimalac 700 eura bruto, što je nešto više od 5000 kuna, a on ima, kako kažete, 418 tisuća kuna bruto, to znači da ima gotovo stotinu puta više! A to ne može biti normalno - kaže Iveković, a mi smo izračunali da Emil Tedeschi zaista ima 80 puta veću bruto plaću od minimalne plaće.

- To je bolesno – tvrdi sindikalac.

Dodaje da je tu ipak riječ o privatnoj kompaniji, ali naročito ga ljuti kad takve enormne razlike u mjesečnim primanjima imamo u državnim kompanijama. Izdvaja primjer “Podravke”, u kojoj veliki broj radnika prima minimalac dok menadžment ima oko deset tisuća eura mjesečno plus, kako je rekao, hrpu bonusa godišnje.

image

Mario Iveković

Damjan Tadić/Cropix

Sever: Pregledajmo banke i telekomunikacije

Da bi trebalo zaviriti u mnoge kompanije pa vidjeti kolike su razlike u plaćama slaže se i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Kaže da državne firme, pak, često gube sposobne menadžere jer im se, iako primaju za hrvatske uvjete vrlo visoke plaće, u privatnim kompanijama nudi još i više.

Navodi menadžere banaka i telekomunikacijskih firmi.

- Pogledajmo banke i telekomunikacijske tvrtke! Treba vidjeti koliko zarađuju menadžeri, a koliko službenici, na primjer, na šalteru. Tedeschijeva plaća strši i nije pitanje je li riječ o privatnoj ili državnoj kompaniji jer u ovom vremenu naprosto nije primjereno toliko imati dok većina nema. Često se pitam temeljem čega netko može ostvariti toliku plaću plus bonuse i je li moguće da nečiji rad može vrijediti toliko više od drugih. Kao čovjeku mi je neprihvatljivo da se jedan Musk i Bezos natječu tko će prvi u svemir dok svoje radnike plaćaju mizerno – rezigniran je Sever. 

image

Krešimir Sever

Goran Mehkek/Cropix
15. travanj 2024 04:20