StoryEditorOCM
ForumUŽAS

Teorije zavjere su ih odvele u smrt: cijela obitelj skočila je s balkona, pretraga stana otkrila je šokantne rezultate

Piše D. K.
22. ožujka 2023. - 13:47

Višestruka tragedija prije točno godinu dana pogodila je švicarsko ljetovalište Montreux: u padu s balkona stana na sedmom katu stradala je kompletna peteročlana obitelj. Samo dvije godine ranije tamo su se preselili iz Francuske.

Slučaj je priličnom misterioznošću zaintrigirao sve svjetske medije: smrtno su stradali osmogodišnja djevojčica, 40-godišnji otac i 41-godišnja majka, te majčina sestra blizanka. Nakon višednevne kome preživio je jedino 15-godišnji sin: danas je oporavljen od ozljeda i sjećanje na taj strašni dan mu je posve izbrisano.

Slučaj koji se policijskim istražiteljima prilikom uviđaja činio nerazmrsivim konačno je ovih dana rezultirao zaokruženom i dovršenom istragom. U početku se sumnjalo da su u sve bile upletene treće osobe koje su nesretnu obitelj natjerale u smrt, no s obzirom da forenzički dokazi nisu otkrili nikakve znakove borbe stradalih, a ni autopsije nisu pokazale tragove droge, sve takve pretpostavke su odbačene. Sad je napokon poznato što je pridonijelo naprasnom i zajedničkom kraju naizgled sretne obitelji: riječ je o teorijama zavjere, psihičkim posrnućem pod umišljajima i zabludama koje su u svijetu naročito masovno eksplodirale pod pritiskom pandemije.

image

Cjepivo ubija, a virus nas voli - sigurni su brojni kućni znanstvenici

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Nakon godinu dana istrage, švicarske vlasti kažu da su majka obitelji i njezina sestra bile duboko involvirane u teorije katastrofa i teorije zavjera, prenosi BBC. Dvije su žene imale snažno ukorijenjenu sumnju prema postupcima vlade i lokalnih vlasti, utvrdili su istražitelji, te su odgajale djecu u uvjerenju kako je čitav svijet jako neprijateljsko mjesto. Nakon tragedije policija je u njihovu stanu pronašla ogromne količine hrane, lijekova i higijenskog materijala, sve brižljivo uskladišteno i organizirano. Obitelj je rijetko izlazila iz doma, a djeca su se školovala kod kuće. Pandemija Covida-19, ali i ruska invazija na Ukrajinu, dodatno su raspirile paranoidna uvjerenja dvije sestre blizanke, koje su one potom širile i na ostatak obitelji.

Pretrage stana i elektroničkih uređaja otkrile su da je kolektivno samoubojstvo pomno planirano, pa čak i uvježbavano prije nego je odista izvedeno. Odrasli su, stoji u policijskom izvješću, pomno tempirali pravi trenutak za odlazak u svijet za koji su vjerovali da će biti puno bolji i pošteniji od ovoga zemaljskog.

Sve je tim tragičnije što je kao okidač za njihovu odluku da taj plan provedu u djelo bio, čini se, iznenadni posjet policije iz Montreuxa njihovom stanu. Policijska patrola pozvonila im je na vrata kako bi podsjetili oca da ode na sastanak u lokalnu školu radi razgovora o školovanju svog sina kod kuće; prethodno im nije odgovorio na nekoliko službenih dopisa. Nisu otvorili vrata policajcima nakon pitanja tko im je to na vratima, a nakon samo nekoliko minuta svi su ležali mrtvi u podnožju zgrade.

image

Prosvjedi protiv cijepljenja višegodišnji su kolorit

Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Slučaj koji je šokirao švicarsku i europsku javnost sad je i službeno zatvoren. Vlasti u Montreuxu apeliraju na sve građane i medije da nastave štititi privatnost preživjelog djeteta.

20. travanj 2024 04:32