StoryEditorOCM
ForumPAKAO NA ZEMLJI

Teška korona drama u Indiji: na svakom uglu potresne priče oboljelih, u New Delhiju svakih šest minuta od posljedica COVID-a umre jedan čovjek!

Piše Anita Belak-Krile/PSD
27. travnja 2021. - 12:17

U New Delhiju svakih šest minuta od posljedica COVID-a gasi se jedan ljudski život! Službena brojka mrtvih u zadnja 24 sata bliži se 3000. Novi indijski soj koronavirusa poharao je jugoistočnu Aziju u roku od samo nekoliko tjedana, a upalio je snažan alarm i u Europi gdje se također počeo širiti, piše Slobodna Dalmacija.

Trenutno je u Indiju čak 40 posto svih novozaraženih u svijetu, a priče koje stižu iz njihovih bolnica duboko su potresne. Osoblje u bolnicama jedva stoji na nogama, a čak 65 posto hospitaliziranih mlađi su od 40 godina.

image
AFP

Situacija u glavnom gradu Delhiju je među najgorima. Stanje je toliko ozbiljno da su obitelji bolesnika prisiljene same pronalaziti kisik na crnom tržištu kako bi pomogli svojim najbližima, a do njega je, zbog silne potražnje, nemoguće doći. Već šest dana zaredom imaju preko 300 tisuća novozaraženih.

"Nikad nisam vidio ovako zastrašujuću situaciju. Ne mogu vjerovati da smo u Delhiju, glavnom gradu Indije. Ljudi ne primaju kisik i umiru kao životinje. Nemamo čak ni dovoljno sredstava kako bi ih sve kremirali" kazao je za BBC Charanjeev koji već desetljećima pomaže pri kremiranju umrlih. Situacija je kaže nikad gora, radi se neprestano.

image
AFP

Situacija se obija o glavu vlastima koje su dopustile blaže mjere, masovne skupove za izbore kao i vjerska okupljanja. U zapadnom Bengalu, gdje je Modijeva vlada odbila odgoditi državne izbore na kojima se njegova stranka Bharatiya Janata nada pobjedi, Modi i njegov ministar unutrašnjih poslova Amit Shah nastavili su sa svojim javnim skupovima čak i u tjednu kad su redovi pred hitnom pomoći postali dramatični ispred bolnica diljem Indije i kad je ova država registrirala najviše novih slučajeva od početka pandemije.

image
AFP

Soj se počeo širiti po Europi   

Ovaj je tjedan indijska varijanta koronavirusa otkrivena i u Grčkoj. Donijela ga je 33-godišnje žene koja nije državljanka Grčke i živi u Atici, predgrađu Atene. Zna se da je u Dubai putovala 4. travnja te da je prije odlaska iz Dubaija imala “negativan PCR test”. Soj je otkriven u sklopu uobičajenog masovnog uzimanja uzoraka. Zaražena žena osjećala je simptome korone, no nije bila hospitalizirana i sad se osjeća dobro.

Više od stotinu slučajeva indijskog soja u Velikoj Britaniji prošli je tjedan potvrdila i Agencija britanskog ministarstva zdravstva (PHE), a soj je pronađen i u Izraelu, Belgiji, SAD-u, Australiji…

image
AFP

Indijski soj koronavirusa nazvan B.1.617.1, prvi je put izoliran u indijskoj regiji Maharashtri. U početku je udio nove varijante u sekvenciranim uzorcima, u tom dijelu Indije bio između 15 i 20 posto, a onda je narastao na čak 60 posto. Jedna od mutacija u ovom soju karakteristična je za brazilski soj, a druga za kalifornijski, piše Slobodna Dalmacija.

Stručnjaci su zabrinuti budući ova inačica sadrži dvije mutacije proteina šiljka koje mogu pojačati njegovu sposobnost da izbjegne ljudski imunološki odgovor. Mutacija L452R može pomoći virusu izbjegavanje protutijela nastalih nakon cijepljenja, dok E484Q ima sličnosti s mutacijom E484K koja omogućuje južnoafričkoj varijanti da u određenoj mjeri postane otporna na cjepiva. Zasad nema dokaza da mutacije u indijskoj varijanti čine cjepiva potpuno neučinkovitima jer ona potiču široku imunološku obranu organizma. Izraelski zdravstveni dužnosnici smatraju da će mRNA cjepiva protiv COVID-a (Pfizer i Moderna) biti djelotvorna i protiv ove varijante, premda sa nešto smanjenom učinkovitošću.

26. travanj 2024 03:19