StoryEditorOCM
ForumJOŠ JEDAN HRVATSKI PRAVOSUDNI BISER

Thompson oslobođen optužbe, ustaški pozdrav "Za dom spremni" sutkinja u Slunju proglasila parolom Domovinskog rata

Piše Mario Pušić
2. svibnja 2018. - 17:01
slunj

 

Marko Perković Thompson nije na svojem koncertu u kolovozu prošle godine u Slunju, kojim se tamo slavila obljetnica Oluje, uzvikom "Za dom spremni" na početku pjesme Bojna Čavoglave narušavao javni red i mir, odnosno spornim izrazom nije poticao mržnju na temelju nacionalne i vjerske pripadnosti. Stav je to Prekršajnog suda u Slunju, čija je sutkinja Nada Turkalj pjevača oslobodila optužbe kojom ga je prekršaj teretila Policijska postaja Slunj - javlja Jutarnji.hr


- Izvođenjem nije izazvano narušavanje javnog reda i mira, nije bilo praćeno političkim i drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani, kako na samom koncertu, tako i šire, s obzirom na medijskopraćenje događaja. S obzirom na izvedene dokaze i broj izvođenog djela po radijskim pstajama od 1998. do 2017. godine nije dokazano da je okrivljeni Marko Perković izvođenjem pjesme potakao mržnju na temelju nacionalne i vjerske pripadnosti, budući se pozdrav "Za dom" uz odziv "Spremni" koristio kao sastavni dio pjesme "Bojna Čavoglave" - obrazložila je sutkinja Turkalj.


Kazala je da je sporna pjesma njegovo autorsko djelo koje je izveo upravo onako kako je pjesma snimljena na više nosača zvuka diskogafske kuće Croatia Records, a to je utvrđeno pregledom snimke sa slunjskog koncerta na CD-u kao dokaznom prijedlogu tužitelja, u usporedbi s nasumično odabranim nosačem zvuka Croatia Recordsa. Pregledom je utvrđeno da je prilikom izvođenja pjesme u komunikaciji s publikom pjesma izvođena u istom, izvornom obliku.

Slunj, 020518.
Na Prekrsajnom sudu u Slunju Marko Perkovic Thompson oslobodjen je optuzbe zbog izraza Za dom spremni s njegovog proslogodisnjeg koncerta.
Na fotografiji: Sutkinja Prekrsajnog suda u Slunju Nada Turkalj i odvjetnik Davor Karacic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX

Robert Fajt / CROPIX

 


Podsjetimo, PP Slunj je pjevača teretio da je "5. kolovoza prošle godine u 23.25 sati u Slunju narušavao javni red i mir na način da bi na početku koncerta prilikom izvođenja pjesme Bojna Čavoglave glasno pjevao "Za dom" nakon čega je zastao, čekao da posjetitelji uzviknu "Spremni" te i sam izrekao "Spremni", te time poticao mržnju te temelju nacionalne i vjerske pripadnosti, budući da se taj pozdrav koristio kao službeni pozdrav totalitarističkog režima NDH i kao takav bio simbol nacističke i rasističke ideologije, dakle, da bi na javnom mjestu izvođenjem skladbe narušavao javni red i mir, pa da bi time počinio prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Nakon što je već jednom na sudu obranio sporni pozdrav, Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić nije krio zadovoljstvo, kazavši da je presuda onakva kakva je i trebala biti.


- Izraz nije sporan, sporne mogu biti samo okolnosti koje ga okružuju, u konkretnim slučajevima nitko nije veličao NDH, fašizam, ni nedemokratske režime, sve je izrečeno u kontekstu Domovinskog rata, radi se o autorskom djelu, pjesmi koja se kao takva izvodi već 27 godina, nikoga nikada nije smatala, nema nekih daljnjih implikacija, narušavanja javnog reda i mira, mržnje - rekao je Karačić, dodajući da izraz može biti sporan ako se iskaže u drukčijim okolnostima, ali u kontekstu Domovinskog rata to je bio poziv na mobilizaciju, bojni poklič za plašenje neprijatelja, pa taj "Za dom spremni" nema nikakve veze s onim koji veliča NDH, te se moraju posložiti i drugi sastojci da bi se radilo o remećenju javnog reda i mira.


Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se u Domovinskom ratu koristio baš taj, a ne neki drugi pozdrav, Karačić je kazao da "svi dobro znamo da se taj pozdrav koristio i u NDH, ali koristila se i kuna kao moneta, prvo bijelo polje na šahovnici, kakvo se koristilo i u komunističkoj Hrvatskoj i izvodila se Lijepa naša".


- U konkretnom slučaju, radi se o simbolici koja se ne može isključivo vezati uz nešto, "Za dom" i "Spreman" potječu iz povijesti, a najpoznatiji su po korištenju u NDH, ali za vrijeme Domovinskog rata koristili su ih branitelji, oni se nisu povezali ni s kakvim zločinima i totalitarnim režimima, koristili su to za sebe. Što se mene tiče, ta eventualna sramota iz NDH je "isprana" ako se koristi u kontekstu Domovinskog rata - kazao je Karačić pa novinarima poručio "okanite se više NDH, ova Hrvatska je sve ono što NDH nije bila".

26. travanj 2024 15:14